Πέμπτη, Μαΐου 2

Με κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο ένα κιλό αρνί πωλούνται τα μικρά σοκολατένια αυγά

 Ο έντονος ανταγωνισμός για το «καλάθι του Πάσχα» συμπιέζει τις τιμές των αμνοεριφίων εις βάρος των κτηνοτρόφων

οσο-ένα-κιλό-αρνί-πωλούνται-τα-μικρά-σο-563003131

Με τιμές που ξεκινούν από τα 9 ευρώ/κιλό στα αρνιά και 9,98 ευρώ/κιλό στα κατσίκια εγκαινιάστηκε το πολυσυζητημένο «καλάθι του Πάσχα» στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμές διαμορφώνονται, όπως πάντα, σε υψηλότερα επίπεδα, με τις διαφορές να είναι της τάξης των 4-5 ευρώ/κιλό. Αν και οι τιμές στα προϊόντα που συμμετέχουν στο «καλάθι» καθορίζονται ελεύθερα από τα σούπερ μάρκετ και όχι με υπουργική απόφαση, το γεγονός ότι καλούνται να έχουν «προσιτές» τιμές, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται, οδηγεί στη συμπίεση των τιμών εις βάρος των κτηνοτρόφων.

Η ραγδαία άνοδος της τιμής του κακάο, από την άλλη, οδηγεί τις τιμές των σοκολατένιων αυγών στα ύψη.

Ετσι, για παράδειγμα, ένα επώνυμο σοκολατένιο αυγό (τυποποιημένο και όχι ζαχαροπλαστείου) 150 γρ. πωλείται στα σούπερ μάρκετ (και μάλιστα έχει περιληφθεί στο «καλάθι του Πάσχα») όσο ένα κιλό αρνί, ήτοι 9,3 ευρώ (ή 62 ευρώ/κιλό!). Σχεδόν στο 1/3 της τιμής πωλούνται τα σοκολατένια αυγά ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία μάλλον φέτος αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή. Στα ζαχαροπλαστεία η τιμή για ένα σοκολατένιο αυγό 340 γρ. μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 30 ευρώ (περίπου 87 ευρώ/κιλό).

Σε ό,τι αφορά τα τυποποιημένα τσουρέκια, οι τιμές τους φτάνουν στα σούπερ μάρκετ ακόμη και τα 7 ευρώ/κιλό, ενώ στα ζαχαροπλαστεία η μέση τιμή είναι 13 ευρώ/κιλό.

Πριν από περίπου έναν μήνα γράφαμε για το φαινόμενο του «eggflation» (αυγοπληθωρισμός), των πολύ υψηλών τιμών στα σοκολατένια αυγά, οι οποίες καταγράφηκαν στην Ευρώπη λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Αν μη τι άλλο, ο… αυγοπληθωρισμός έφτασε και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .