Παρασκευή, Μαΐου 24

H Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει σχεδόν τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα στην ΕΡΤ Σερρών ανέφερε:

IMG 5101

H Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει σχεδόν τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Τον Ιούνιος του 2023 είχε καταγραφεί ο ίδιος πληθωρισμός τροφίμων,12,6%, σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Από τότε η διαφορά μεγαλώνει και η ακρίβεια στην χώρα μας βαίνει ανεξέλεγκτη

Ο Απρίλιος κατέγραψε τριπλάσια αύξηση τιμών τροφίμων στην Ελλάδα στο 5,3%, από ότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη όπου κατέγραψε 1,9%.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού στην ΕΕ είναι η Κυβερνητική ότι στην χώρα μας η χώρα μας οι πολυεθνικές κάνουν ό,τι θέλουν.

Το 5,3% αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη αύξηση τιμών στη ζώνη του ευρώ πίσω μόνο από τη Μάλτα που βρέθηκε στο 5,9%.

Η Ελλάδα 1η στον πληθωρισμό απληστίας στην ΕΕ

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση πραγματικών κερδών στην Ευρώπη το 2023 σύμφωνα με τον ανεξάρτητο δημοσιογραφικό οργανισμό Investigate Europe

Οι πολυεθνικές παγίως τιμολογούν τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε κερδοσκοπία μεσαζόντων και ολιγοπώλια στο αγροτοδιατροφικό σύστημα .
Ανατιμήσεις

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα αγαθά των οποίων οι τιμές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν τα έλαια και λίπη (40%), τα φρούτα (13%), το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων (12,3%), τα προϊόντα για κατοικίδια (9,8%), τα λοιπά είδη και υλικά ένδυσης (9,2%), τα προϊόντα κήπου και άνθη/φυτά (9,2%) και τα λαχανικά (8,1%) (Γράφημα 2α). Αντίστοιχα, οι υπηρεσίες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών το πρώτο τρίμηνο φέτος, ήταν η ασφάλιση υγείας (14%), οι οδοντιατρικές υπηρεσίες (7,2%), οι υπηρεσίες εστίασης (6,9%), οι επιδιορθώσεις υποδημάτων (5,6%), οι ιατρικές υπηρεσίες (5,3%), η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (4,4%) και οι αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου (4,3%)

Στα ύψη το ηλεκτρικό ρεύμα τον Μάιο, αύξηση 26% στις τιμές χονδρικής

Η τιμή χονδρικής έφτασε τον Μάιο τα 76 €/MWh από τα 60 €/MWh τον Απρίλιο λόγω της αυξημένης χρήσης φυσικού αερίου.Επομένως οι χρεώσεις τον Ιούνιο θα είναι αυξημένες για τους καταναλωτές.
Αιτία της αύξησης είναι το μειωμένο ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που συνεισφέρει πολύ οικονομικό ρεύμα στο δίκτυο, και η αύξηση του ακριβότερου φυσικού αερίου στο μείγμα ενέργειας.Η συμμετοχή του φυσικού αερίου ανέρχεται στο 43% του μεί.γματος στο43% σήμερα με το ποσοστό συμμετοχής από τις ανανεώσιμες πηγες ενέργειας να ανέρχεται στο 36%.

 https://www.olympia.gr/1590620/apopsi/h-ellada-edo-kai-ena-chrono-echei-schedon-ton-ypsilotero-plithorismo-trofimon-apo-ton-meso-oro-tis-eyrozonis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .