Παρασκευή, Ιουνίου 28

ΕΩΣ 10 ΕΥΡΩ! ΝΕΟ χαράτσι για την "κλιματική κρίση" στους πελάτες τουριστικών καταλυμάτων...

Ενα «Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» θα δουν στη χρέωση του δωματίου τους οι εκδρομείς του τριημέρου που θα καταλύσουν σε ξενοδοχ...


Ενα «Τέλος Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» θα δουν στη χρέωση του δωματίου τους οι εκδρομείς του τριημέρου που θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα τύπου Airbnb. Το τέλος αντικατέστησε το φόρο διαμονής και επιβάλλεται από την πρώτη

Ιανουαρίου ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα. Θα φτάνει έως 10 ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο ενώ τους υπόλοιπους μήνες δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ.

Στον «κουμπαρά» των πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης θα εισρέουν τα ποσά από το Τέλος Ανθεκτικότητας. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το τέλος καταβάλλεται από τους πελάτες τουριστικών καταλυμάτων, αποδίδεται στην Εφορία από τους ιδιοκτήτες των μονάδων και ήρθε να διαδεχθεί τον φόρο διαμονής, «φουσκώνοντας» ωστόσο το τελικό κόστος ανά διανυκτέρευση για άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Το Τέλος Ανθεκτικότητας για το διάστημα από αρχές Μαρτίου έως τέλος Οκτωβρίου είναι αυξημένο. Στα ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων ξεκινάει από 1,5 ευρώ ανά δωμάτιο και διανυκτέρευση (από 50 λεπτά) και αυξάνεται κλιμακωτά φτάνοντας στα 5άστερα έως και τα 10 ευρώ από 4. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα η επιβάρυνση είναι 1,5 ευρώ / διανυκτέρευση ενώ στα 10 ευρώ/διανυκτέρευση ανέρχεται για τις επιπλωμένες βίλες.

Τέλος Ανθεκτικότητας 1,5 ευρώ επιβάλλεται για πρώτη φορά στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μάλιστα ανεβαίνει στα 10 ευρώ /διανυκτέρευση για μονοκατοικίες άνω των 80 τετραγωνικών.

«Η διαφορά στην τιμή του δωματίου δεν είναι μεγάλη αν και ποσοστιαία είναι μεγάλη. Εμείς δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές μας αλλά ο φόρος λειτουργεί σχετικά ανεξάρτητα από εμάς», αναφέρει ο Παναγιώτης Μωριάτης Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ναυπλίου. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας «ο φόρος είναι οριζόντιος αυτό σημαίνει διανυκτέρευση σε κατάλυμα με 70 – 80 ευρώ την βραδιά επιβαρύνεται με 7 ευρώ ενώ σε 4* με 200 ευρώ βραδιά επίσης 7 ευρώ. Θα υπάρξει πρόβλημα στα καταλύματα με τις χαμηλότερες τιμές», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Νάσος Γαβαλάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Διαχείρισης Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης αναφέρει: «Το δεχθήκαμε η αγορά φαίνεται ότι μπορεί να το υποστηρίξει. Οι επισκέπτες του εξωτερικού δεν έχουν πληροφορηθεί για αυτό, οι Έλληνες είναι ενημερωμένοι, υπήρξε πρόβλημα με τις προκρατήσεις που έγιναν το ’23 πριν ψηφιστεί. Το απορροφήσαμε εμείς οι ιδιοκτήτες ακινήτων».

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή απο τους υπόχρεους των μηνιαίων δηλώσεων απόδοσης του νέου τέλους.

 https://www.press-gr.com/2024/03/blog-post_356.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .