Τρίτη, Ιουνίου 25

Προσαρμογόνα βότανα για εξισορρόπηση και τόνωση του οργανισμού

Προσαρμογόνα βότανα για εξισορρόπηση και τόνωση του οργανισμού 

Προσαρμογόνα βότανα για εξισορρόπηση και τόνωση του οργανισμού

Αν και πολλές φορές έχω αναφερθεί στα σπουδαία προσαρμογόνα βότανα, δεν έτυχε να παρουσιάσω, έστω και επιγραμματικά, τα σημαντικότερα αυτών.

Στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τα 200 με 250, αλλά από αυτά λίγα είναι που συνάμα παρουσιάζουν πολλαπλές δράσεις και δεν αναφέρονται μόνο σε ένα σύστημα ή μια πάθηση.

Τα σπουδαιότερα εξ’ αυτών που θα μας βοηθήσουν σημαντικά στο να αντεπεξέλθουμε στις πραγματικά δύσκολες συνθήκες της σύγχρονης ζωής θα γνωρίσουμε σήμερα, αφού πρωτίστως σας υπενθυμίσω ποια είναι αυτά που χαρακτηρίζουμε ως προσαρμογόνα.

Τα χαρακτηριστικά γενικά των προσαρμογόνων βοτάνων είναι τα εξής:

Όλες τους οι δραστικές ουσίες τους, αρχικά είναι υδατοδιαλυτές, γεγονός που εξασφαλίζει την εύκολη αποβολή των περισσευμάτων τους από τον οργανισμό δια των φυσικών οδών. (ούρα, ιδρώτας, κόπρανα.)

Έχουν την μοναδικότητα να προσαρμόζουν τον οργανισμό στις φυσιολογικές του τιμές. Δηλαδή απλοϊκά ένα προσαρμογόνο βότανο μπορεί να το λάβει ένας οργανισμός που παρουσιάζει υπέρταση, αλλά και ένας με υπόταση. Η δράση τους θα περιοριστεί στο να φέρει την αρτηριακή πίεση στα φυσιολογικά επίπεδα και των δυο οργανισμών.

Σπουδαία προσαρμογόνα ονομάζουμε αυτά που έχουν να κάνουν με την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Αυτοί οι δυο παράμετροι είναι εκείνοι που θα μας εξασφαλίσουν σωστή ανάπλαση των κυττάρων όπου και να βρίσκονται και κατά συνέπεια σωστή λειτουργία των ιστών, οργάνων, συστημάτων.

Τέλος στα χαρακτηρισμένα σπουδαία προσαρμογόνα βότανα παρατηρούμε συγχρόνως ότι έχουν μεγάλο αριθμό δραστικών ευεργετικών ουσιών πράγμα που σημαίνει έστω και μακροχρόνια λύση πολλών προβλημάτων, νοσημάτων και διαρκή τόνωση.

Με αλφαβητική σειρά ας γνωρίσουμε σήμερα τα σπουδαιότερα.

ASHWAGANDHA: (Withani somnifera ή αλικάκαβο)  

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και αρχαία βότανα στην παραδοσιακή ινδική ιατρική και γι’ αυτό είναι γνωστό και με την ονομασία ινδικό Winder Cherri. Βοηθά στην σταθεροποίηση της διάθεσης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την σωματική βέλτιστη διατηρώντας την συναισθηματική ευεξία.

Βελτιώνει τη μνήμη και την συγκέντρωση και ελαττώνει τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα.
Τέλος διατηρεί σε καλό επίπεδο το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιοξειδωτική δράση.
Σημαντικές δράσεις με κύρια το στρες, που όλοι λίγο ή πολύ αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα, με δυσάρεστες, δυστυχώς συνέπειες: Το στρες δημιουργεί ασθένειες – Τι πρέπει να αποφεύγουμε
Για περισσότερα Ashwagandha. Ένα ακόμη προσαρμογόνο βότανο με πολλαπλά οφέλη 

ASTRAGALUS ή Αστράγαλος:

Κατέχει περίοπτη θέση από τα βάθη των αιώνων ως φάρμακο στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική.
Αν και συνήθως το χρησιμοποιούν συνδυαστικά με άλλα βότανα έχει ορατά οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα, τον καρδιακό μυ και το συκώτι.
Υπάρχουν κλινικές μελέτες που το χρησιμοποιούν πάντα σε συνδυασμό κατά του καρκίνου.
Τέλος έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες όταν αυτή προέρχεται από στρες ή τοξικότητα.
Δείτε και Αστράγαλος ο μεμβρανώδης – astragalus membranaceus – Ιδιότητες

CORDYCEPS ή κόρντισεπ:

Το Cordyceps έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην δύση το 1993 σε ένα διεθνές τουρνουά κλειστού στίβου όπου 9 αθλητές από την Κίνα έσπασαν αντίστοιχα ρεκόρ.
Αυτό το απέδωσαν στην ύπαρξη του Cordyceps στην καθημερινή τους διατροφή.

Έκτοτε ερευνήθηκε σε βάθος με εκατοντάδες μάλιστα κλινικές μελέτες και εκτιμήθηκε η αξία του όχι μόνο σε θέματα αντοχής και βελτίωσης του αναπνευστικού συστήματος, αλλά και καταπολέμησης αυτοάνοσων νοσημάτων, της στειρότητας και ερωτικής διάθεσης.
Δείτε Cordyceps: Το θαύμα της φύσης!
και Πολύτιμο βότανο που αντιμετωπίζει σωρεία ασθενειών ΚΑΙ αυτοάνοσων

GANODERMA LUCIDUM ή REISHI – Γανόδερμα:

Το Γανόδερμα, στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική θα το συναντήσουμε για περισσότερο από 2.000 χρόνια.
Από την άλλη το Γανόδερμα είναι συνυφασμένο μακροζωία, την ομαλοποίηση των λειτουργιών του οργανισμού, την ενέργεια σώματος και πνεύματος και τέλος της αποτοξίνωσης.

Το Reishi Gano ή Γανοδέρμα τυχαία δεν ονοματίστηκε «το μανιτάρι της αθανασίας» και «ο βασιλιάς των βοτάνων» στους πολιτισμούς της Άπω Ανατολής.
Είναι ένα από τα κορυφαία προσαρμογόνα ιάματα αρκεί η λήψη του να γίνεται συστηματικά.
Δείτε και Ο φαρμακοποιός προτείνει Γανόδερμα για 21 θέματα υγιείας

HE SHOU WU:

Μοναδικο τονωτικό, Αντιγηραντικό, που οι ιδιότητες του αυτές το κάνουν ένα από τα πιο συνταγογραφημένα βότανα της Κινέζικης Ιατρικής.
He Shou Wu κυριολεκτικά σημαίνει: Ο μαυρομάλλης κύριος He.
Συγκαταλέγεται μαζί με το μανιτάρι Reishi στα ανώτερα τονωτικά βότανα της κινεζικής φαρμακολογίας.

Θεωρείται ότι προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση (Ρυτίδες και γκριζάρισμα των μαλλιών) και τονώνει τις λειτουργίες των νεφρών και του ήπατος. Καθαρίζει και θρέφει το αίμα, δυναμώνει τους μυς, τους τένοντες, τα οστά και τις αρθρώσεις. Χρησιμοποιείται από άνδρες και γυναίκες για τόνωση της λίμπιντο και της γονιμότητας.

HOLYBASIL: (Ιερός Βασιλικός) 

Σε πολλές σύγχρονες μελέτες έχει αποδειχτεί πως είναι ισοδύναμο με αρκετά σύγχρονα παυσίπονα. Είναι επίσης γνωστό για την προστασία από την ραδιενέργεια.

Στην παραδοσιακή ινδική ιατρική χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του άγχος, τους πονοκεφάλους, τα κρυολογήματα και τα πεπτικά προβλήματα λόγο νεύρωσης.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα.
Ιερός βασιλικός-Tulsi ένα ισχυρό προσαρμογόνο στην υπηρεσία της υγείας μας 

MACA ή μάκα:

Ίσως το πιο αδικημένο προσαρμογόνο βότανο είναι η Maca από λάθος προβολή ενός εκ’ των ευεργετημάτων του.
Έγινε γνωστό μεν, με την υπαρκτή δράση του κατά της στυτικής δυσλειτουργίας και της αύξησης της ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες, αφήνοντας στην άκρη όμως τις 55 και πλέον δραστικές του ουσίες που εξισορροπούν όλες τις εκκρίσεις σε αδένες του σώματος. (Θυρεοειδής, υπόφυση, επινεφρίδια κτλ )

Είναι ένα φυτό που βρίσκεται στις υψηλές Άνδεις του Περού και της Βολιβίας. Εκεί συλλέγεται και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες
Τέλος είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την μείωση της κόπωσης, την ενίσχυση της ενέργειας και της αντοχής, της πνευματικής διαύγειας.
Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό βότανο για την καθημερινή σύγχρονη ζωή.
Δείτε Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας με φυσικό τρόπο
και Maca (μάκα): Ορμονική ισορροπία – Ευεξία του αναπαραγωγικού συστήματος!

PANAX GINSENG – Τζίνσενγκ:

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια και πολλοί λαοί, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες, το θεωρούσαν φάρμακο για όλες τις αρρώστιες.
Αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον κόσμο και οι τονωτικές και θεραπευτικές ιδιότητές του το κατατάσσουν στα σημαντικότερα φυσικά βοηθήματα για την τόνωση γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού.

Εκτός αυτού το Panax Ginseng έχει έντονη αρωγή στον διαβήτη, αντικαρκινική δράση και βοηθά κάθετα στην ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.

RHODIOLA ή Ροδιόλα:

Η χρυσή ρίζα (Rhodiola, Rhodiola rosea) έχει κατηγοριοποιηθεί ως προσαρμογόνο βότανο από τους Ρώσους ερευνητές, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορα είδη στρες (Χημικό, βιολογικό και στρες λόγω έντονης σωματικής άσκησης).

Από την άλλη θεωρείται αποτελεσματικό για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και την ανακούφιση της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα της βασίζονται στις αλλαγές στα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμινης
Είναι ένα βότανο σχετικά νέο στη Δυτική αγορά, αν και χρησιμοποιείτε εδώ και αιώνες στην Ασία και την Σκανδιναβία.
Η δημοτικότητα του τελευταία αυξάνεται καθώς είναι πολύ ευπροσάρμοστο και οικονομικό.
Δείτε και Ροδιόλα – Ρόδιος Ρίζα – Η χρυσή ρίζα: Το σούπερ αντικαταθλιπτικό!

SCHIZANDRA ή Σχιζάνδρα: 

Η Scizandra είναι μια φυλλοβόλος ξυλώδες άμπελος.
Το βρίσκουμε στην Βόρεια κινά αλλά και στην ανατολική Ρωσία.
Τα μούρα του χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική αφού θεωρείται ένα από τα 50 θεμελιώδη της βότανα.

Πιο συχνά το βρίσκουμε σε ξηρή μορφή όπου το βράζουμε και το πίνουμε ως αφέψημα. Ιατρικώς χρησιμοποιείται ως τονωτικό με αξιοσημείωτες κλινικά τεκμηριωμένες επιδράσεις στην προστασία του ήπατος.

Μερικοί το ονομάζουν το μούρο των πέντε γεύσεων καθώς είναι ταυτόχρονα γλυκό, αλμυρό, πικρό, ξινό και καυτερό, εναρμονιζόμενο απόλυτα έτσι με την θεωρεία του Ιπποκράτη!
Δείτε Η ευεργετική Σχιζάνδρα: Το “φρούτο των πέντε γεύσεων”!
και Γλυκά, Πικρά, Αλμυρά, Ξινά: Προσεγγίζοντας την, 4 γεύσεων, Ιπποκράτεια θεωρία

Συμπερασματικά:

Τα προαναφερόμενα ασφαλώς και απομυθοποιούν όλα εκείνα τα energy/ενεργειακά μοδάτα ποτά που καταλαμβάνουν περίοπτες θέσεις σε διαφημίσεις και προθήκες καταστημάτων τροφίμων.
αλλά και με αρκετές περίοπτες… παρενέργειες: ΠΟΥ: Τα ενεργειακά ποτά κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Τα προαναφερόμενα επίσης μας υπενθυμίζουν πως τα πάντα έχει προβλέψει η φύση και τίποτα δεν δημιούργησε τυχαία.

Τέλος είμαι υποχρεωμένος να σας τονίσω ακόμα μια φορά ότι τα προαναφερόμενα ευεργετήματα επιτυγχάνονται με την συστηματική, καθημερινή τους λήψη.

Η αποσπασματική, άτακτη λήψη πολύ σωστά χαρακτήρισε ο αγαπητός φίλος Ανδρέας είναι σαν να λέμε έφαγα μια φορά στις 30 ημέρες φρέσκο ψάρι και απαιτώ, περιμένω να λαμβάνω το φώσφορο και τα Ω 3 που χρειάζεται ο οργανισμός μου για τις επόμενες 30.

Δείτε και ω 3 «βόμβες» υγείας!

Κοντολογίς είναι προτιμότερο να λαμβάνετε ένα εξ’ αυτών συστηματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά όλα ή μερικά από αυτά όποτε σας έρθει.

Τέλος, προτιμώ για προσωπική μου χρήση και συνιστώ πάντα όλα τα φυσικά ιάματα στην επεξεργασμένη φαρμακευτική τους μορφή, (Ταμπλέτες, κάψουλες, σιρόπι κτλ) και το κάνω για δυο βασικούς λόγους:

Έχουν ονοματεπώνυμο εμπορικής εταιρίας. (Για το πότε και πως έγινε η συγκομιδή και πως συσκευάστηκαν)

Έχουν συγκεκριμένα mg δραστικής ουσίας προκειμένου να προσδιορίζεται η δοσολογία τους σωστά.

~~~~~~~~~~~~~

https://www.proionta-tis-fisis.com/prosarmogona-votana-gia-exisorropisi-kai-tonosi-tou-oranismou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .