Κυριακή, Ιουνίου 30

«Κόκκινο» Μ.Λεπέν σε Ε.Μακρόν για αποστολή γαλλικού στρατού στην Ουκρανία: «Δεν θα το επιτρέψουμε»

 Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές η ηγέτιδα της δεξιάς ξεκαθαρίζει στον πρόεδρο της Γαλλίας να μην κάνει κινήσεις καθώς δεν θα έχει πολιτική νομιμοποίηση

«Κόκκινο» Μ.Λεπέν σε Ε.Μακρόν για αποστολή γαλλικού στρατού στην Ουκρανία: «Δεν θα το επιτρέψουμε»

Ξεκάθαρο «κόκκινο» προς τον πρόεδρο της Γαλλίας έδειξε η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν, λέγοντας του ότι σε περίπτωση που το κόμμα της σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι ο Εθνικός Συναγερμός μαζί με τους Ρεπουμπλικανούς αναμένεται να καταλάβουν μαζί το 43% των ψήφων που σημαίνει ότι θα μπορούν να σχηματίσουν αυτόνομη κυβέρνηση και τότε το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας αλλάζει με ότι αυτό αφορά και για το τι θα μπορεί να κάνει ενέλεγκτα ο Ε.Μακρόν.

Ο τίτλος του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είναι τιμητικός για τον πρόεδρο είπε σε συνέντευξή της η Λεπέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι στο χέρι του Εμανουέλ Μακρόν – ή έστω μόνο σε αυτόν.

Πρόσθεσε ότι ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρωθυπουργός που θα ηγηθεί μίας μελλοντικής κυβέρνησης του RN, «δεν έχει καμιά πρόθεση να καβγαδίσει [με τον πρόεδρο] αλλά έχει τις κόκκινες γραμμές του: ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα».

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (ο δεύτερος γύρος θα γίνει στις 7 Ιουλίου) δείχνουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός μόνος του συγκεντρώνει τουλάχιστον το 36%.

Η Λεπέν, είπε πάντως, ότι ο Μακρόν, σε περίπτωση νίκης του RN, θα αναγκαστεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα.

Σε αυτή την περίπτωση η Γαλλία θα βιώσει τουλάχιστον ως το 2027 ένα διάστημα συγκατοίκησης, δηλαδή προέδρου και πρωθυπουργού από διαφορετικές παρατάξεις.


Ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι από τους Ευρωπαίους ηγέτες που τάσσονται ανοιχτά και απόλυτα υπέρ της Ουκρανίας. Δεν έχει απορρίψει μάλιστα το ενδεχόμενο να στείλει στην Ουκρανία γαλλικά στρατεύματα «αν η Ρωσία αποφασίσει να πάει πιο μακριά».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .