Δευτέρα, Ιουνίου 17

Απολογείται στην ανακρίτρια ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας

 Κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία και αντιμετωπίζει το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της συζύγου του - Βρέθηκαν δύο όπλα στο σπίτι του - Καταλυτικός ο ρόλος του γιατρού που την εξέτασε - Εικόνες και βίντεο από την στιγμή που βγαίνει από το Α.Τ. Ομονοίας 

Ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας βρίσκεται αυτή την ώρα ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του σε βαθμό κακουργήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη στον ποινικολόγο για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ο δικηγόρος έφυγε από το Α.Τ. Ομονοίας το πρωί της Δευτέρας περί τις 07:35 και οδηγήθηκε στα δικαστήρια Ευελπίδων για να απολογηθεί. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Κυριακής (16/6), η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση πήγε στο σπίτι της συζύγου του και της πήρε κατάθεση.

Οι εισαγγελικές πηγές, τονίζουν ότι με βάση την κατάθεση του γιατρού που εξέτασε τη σύζυγο του γνωστού ποινικολόγου, δεν έγιναν από την αρχή πιστευτοί οι ισχυρισμοί πως τα χτυπήματα ήταν από πτώση της από σκάλα. Η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα φέρει σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, κάταγμα στη μύτη και τραυματισμό στη γλώσσα.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο 52χρονος κατείχε δύο νόμιμα όπλα, τα οποία, όμως κατασχέθηκαν από τις Αρχές, όπως είθισται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Το νεύμα που οδήγησε στη σύλληψη του ποινικολόγου – Tι κατέθεσε ο γιατρός

Καθώς ο γιατρός  εξέταζε τη γυναίκα τη ρώτησε αν τη χτύπησε ο άνδρας της και η γυναίκα φαίνεται να έγνεψε καταφατικά. Σύμφωνα με πηγές της «Ζούγκλας», στην κατάθεσή του ο γιατρός ανέφερε: «Άρχισα να την εξετάζω και μόλις διαπίστωσα ότι τα τραύματα δεν ήταν από πτώση σε σκάλα, αλλά από θλων όργανο (ανθρώπινο χέρι), κοιτώντας παράλληλα τις εξετάσεις και ενώ ήμασταν μόνοι μας της είπα “δεν έχεις πέσει από τη σκάλα, πες μου εμπιστευτικά σε χτυπάει ο άνδρας σου”; Και εκείνη μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι της. Χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσα τις Αρχές».

Όσον αφορά τα τραύματα της γυναίκας, ο γιατρός είπε: «Κλινικά, φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου – μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών (racoon eyes), θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους, θλαστικό τραύμα γλώσσας, εκδορές και οίδημα αντιβραχίου, οίδημα στην εγγύς φαλλαγγοφαλαγγικής διάρθρωσης δεξιού μικρού δακτύλου κεφαλαιμάτωμα τριχωτού. Απεικονιστικά ευρήματα: κάταγμα ρινικού οστού, κάταγμα βάσης – παλαμιαία επιφάνεια – μέσης φάλαγγας μικρού δαχτύλου, δεξιά άκρας χειρός. Εργαστηριακώς φέρει αυξημένες τιμές CRP.

Φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της. Σε ερώτηση μου ποιος άνθρωπος τη χτύπησε αν είναι ο ίδιος που την είχε φέρει στα επείγοντα, εκείνη μου απάντησε καταφατικά. Άμεσα ενημέρωσα την Άμεση Δράση για τις δικές της ενέργειες. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω».

Ο ρόλος του γιατρού ήταν καταλυτικός στο να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ο Απόστολος Λύτρας. Από την 1η Μαΐου, που βρίσκεται σε εφαρμογή ο νόμος Φλωρίδη, οι γιατροί και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, αν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά, υποχρεούνται από τον νόμο να τα καταγγέλλουν στις Αρχές, χωρίς να φοβούνται ποιος είναι ο θύτης ή το θύμα.

Πειθαρχικό έλεγχο ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, με το οποίο ζητάει άμεσα να διερευνήσει τα αναφερόμενα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, περί σύλληψης του γνωστού δικηγόρου για «ενδοοικογενειακή βία» σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.

Ο κ. Κωνσταντίνου καλείται να διαπιστώσει τυπικά, καθώς είναι πλέον γνωστά τα στοιχεία του, την ταυτότητα του δικηγόρου και εν συνεχεία να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα προκειμένου να αποφασίσει αν θα κινήσει ή όχι πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.

Οι ποινές που ενδέχεται να αντιμετωπίσει

Υπενθυμίζεται ότι ο πειθαρχικός έλεγχος από τον Δικηγορικό Σύλλογο προβλέπει ακόμα και μόνιμη αφαίρεση άδειας άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος. Όσον αφορά την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, η τελευταία τροποποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει κάθειρξη αν πρόκειται για βαριά σκοπούμενη βλάβη μέχρι και 20 έτη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο γνωστός δικηγόρος, το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής (16/6),  ξυλοκόπησε τη σύζυγό του μετά από καβγά και στη συνέχεια τη μετέφερε τραυματισμένη σε ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας για να περιποιηθούν τα τραύματά της, ενώ και οι δύο είπαν στο ιατρικό προσωπικό ότι ο τραυματισμός προκλήθηκε έπειτα από πτώση από σκάλες.

Ο γιατρός που περιποιείτο τη νεαρή γυναίκα στο εξεταστήριο της είπε ότι «αυτά τα τραύματα δεν είναι από πτώση από σκάλα και κάτι άλλο συμβαίνει». Παρά το ότι η τραυματισμένη γυναίκα επέμενε ότι «έπεσα από τις σκάλες», τελικά μετά την παρατηρητικότητα και την πίεση του γιατρού, του εκμυστηρεύτηκε προφορικά ότι ήταν αποτέλεσμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της.

Τότε ο γιατρός χωρίς δεύτερη σκέψη, όπως υποχρεούται με βάση το νέο νόμο Φλωρίδη, ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. και οι άνδρες της Άμεσης Δράσης που έφτασαν στην κλινική είδαν τον δικηγόρο και τη σύζυγό του. Όταν ρώτησαν τι συμβαίνει για να μάθουν τις συνθήκες τραυματισμού της γυναίκας, οι αστυνομικοί πήραν την απάντηση από το ζευγάρι, το οποίο επέμενε ότι η γυναίκα τραυματίστηκε πέφτοντας από τις σκάλες. Οι αστυνομικοί όμως δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις, αφού υπήρχε και η μαρτυρία του γιατρού και οδήγησαν το ζευγάρι στο πλησιέστερο Α.Τ. του κέντρου της Αθήνας, στην Ομόνοια, για κατάθεση και στη συνέχεια ενημέρωσαν τον εισαγγελέα.

Ο τελευταίος ζήτησε να γίνει καταγραφή του συμβάντος και να σχηματιστεί δικογραφία, όπως όριζε ο νόμος, παρά το ότι ο γνωστός δικηγόρος και η σύζυγός του επέμεναν πως δεν υπήρξε ενδοοικογενειακή βία, αλλά πτώση από σκάλες και δεν υπήρχε πρόθεση να υποβληθεί μήνυση από κανέναν. Ο εισαγγελέας, όμως, του απήγγειλε την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, που στα πλαίσια του νέου νόμου, αποτελεί κακούργημα. Από την πλευρά της, η σύζυγός του δέχθηκε να πάρει κωδικό panic button στο κινητό της (πρόκειται για την ειδική εφαρμογή για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με την οποία ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές όταν βρίσκονται σε κίνδυνο). Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εδώ και επτά μήνες βρισκόταν σε διάσταση και το τελευταίο διάστημα γίνονταν προσπάθειες επανασύνδεσης. Πηγές αναφέρουν ότι ο δικηγόρος κατέχει δύο όπλα.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η «Ζούγκλα» καταγράφει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και είναι χρέος των δικαστικών λειτουργών να αποφασίσουν εάν ο γνωστός ποινικολόγος είναι αθώος ή ένοχος για όσα κατηγορείται. Δεδομένης όμως της σοβαρότητας της δίωξης και του σοβαρού επεισοδίου ενδοοικογενειακής βίας – σύμφωνα με τον νόμο – και επειδή ο κατηγορούμενος δικηγόρος είναι γνωστό δημόσιο πρόσωπο, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα έχει υποχρέωση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, να ενημερώσει το αναγνωστικό της κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .