Δευτέρα, Ιουνίου 3

Ομογένεια: Tα χαμένα 25 χρόνια (1999-2024)

 

Τα αποτελέσματα της αχρηστίας, απραξίας και συνειδητής απαξίωσης του Ελληνισμού Αμερικής, τα ζούμε-βλέπουμε, τώρα... Στα 25 -καθοριστικά- τελευταία χρόνια, ΜΟΝΟ εκδηλώσεις, χοροπανηγύρια, ''τιμές'', πολυέξοδες παρελάσεις-καρνάβαλους, αυτοπροβολή ψώνων-φελλών προεδροπαραγόντων Ομογένειας κ.ά. Αλλά και...

κλείσιμο ελληνικών σχολείων. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ (και ανθελληνική, δυστυχώς) η πολιτική Πατριαρχείου- Αρχιεπισκοπής και θλιβερών ελληνικών κυβερνήσεων.

Aπό τα μέσα δεκαετίας '90, υπήρξε έντονη κινητικότητα στην οργανωμένη Ομογένεια ΗΠΑ, με την δημιουργία νέων συλλόγων και οργανώσεων. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την ''ζωντάνια'', έπαιξε και η δημιουργία του ''Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού'' (ΣΑΕ), από την κυβέρνηση Α. Παπανδρέου.

Εντυπωσιακή και η πρωτοβουλία του τότε αρχιεπίσκοπου Σπυρίδωνα, να συνενώσει όλες τις μεγάλες Οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδίες κλπ) σε μία, γιά να υπάρχει ''μία φωνή'' και σωστή εκπροσώπηση στην Ουάσιγκτον.

Πράξη, που δεν άρεσε στην Τουρκία, με αποτέλεσμα το Πατριαρχείο Κων/πολης, να αντικαταστήσει τον Σπυρίδωνα με τον καταστροφέα Δημήτριο, με την χρήση -πάλι ως ''προβοκάτορα''- της εφημερίδας Αντ. Διαματάρη, ''Εθνικός Κήρυξ'' Νέας Υόρκης.

Αυτή η υπερκινητικότητα, με την δημιουργία αρκετών ομογενειακών Οργανισμών, είχε άσχημη εξέλιξη, εξαιτίας της μονιμότητας προεδροπαραγόντων σε συλλόγους και Οργανώσεις, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να μην συμμετέχουν. 'Ετσι, δεν υπήρξε και δημιουργική συνέχεια.

Ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των προεδροπαραγόντων, κοντά 30 χρόνια μετά, παραμένει -γηρασμένη- στους ουσιαστικά -μη ανανεωμένους- ''νεκρούς'' Οργανισμούς.

Αλλά η πολύ άσχημη εξέλιξη γιά την Ομογένεια, υπήρξε από την Αρχιεπισκοπή, με τον άχρηστο-άβουλο Δημήτριο, με το κλείσιμο ελληνικών σχολείων ανά τις ενορίες-κοινότητες στις ΗΠΑ, σχολεία που έχτισαν και συντηρούσαν 'Ελληνες μετανάστες.

Η συνέχεια του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, κρίθηκε ''επικίνδυνη'' γιά την Τουρκία, η οποία φρόντισε μέσω του ''φιλελληνικού'' (ουσιαστικά ανθελληνικού) πατριαρχείου Κων/πολης -επί Βαρθολομαίου- να εμποδίσει την εξέλιξη του Ελληνισμού στις ΗΠΑ, με το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων.

Δυστυχώς, το ''εγκλημα'' συντελέστηκε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ η ''οργανωμένη Ομογένεια'', η ευρισκόμενη ''στον κόσμο'' της, με χορούς, πανηγύρια-γλέντια, με αυτοπροβολή ''φελλών-ψώνιων'' και... ''τιμητκές πλάκες''.

Αλλά και χωρίς αντίδραση από τις θλιβερές κυβερνήσεις Αθηνών, που ''χάρισαν'' την Ομογένεια στο όργανο της κυβέρνησης Τουρκίας, με το όνομα ''εμπορική επιχείρηση πατριαρχείο Κων/πολης'', που είναι ''αφεντικό'' της (εμπορικής) Αρχιεπισκοπής Αμερικής (ΗΠΑ)....

Μόνο το ''ΚΑΛΑΜΙ'' φώναζε -από τέλη '90- γιά την επερχόμενη καταστροφή, αλλά ποιός να το ακούσει;;;

(Θα υπάρξει και συνέχεια)

(Σημ.: Στο παραπάνω άρθρο έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από το -υπό έκδοση- βιβλίο του εκδότη του ''Κ'', με τον τίτλο ''ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 1949-2024, τα χρυσά 75 χρόνια'')

Γ. Λυκ. - 27 Μάη '24

Aν θέλετε να ενισχύσετε τo ανεξάρτητo-αδέσμευτo ''ΚΑΛΑΜΙ'', κάνετε μία χορηγία μέσω paypal



ΚΑΛΑΜΙ (kalami.us / .net / .news)... 'Εδρα ΗΠΑ. Ιδρύθηκε 11 Φεβρουαρίου 1994

 https://kalami.us/2024/omogeneia/xamena-25xronia-omogeneia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .