Δευτέρα, Ιουλίου 8

Ξεκινά ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών σε 12 Δήμους της χώρας

Πάλι το χέρι στη τσέπη για τους πολίτες...

Αντικειμενικές: Έρχονται αλλαγές σε συντελεστές εμπορικότητας και όρια ζωνών

Του Προκόπη Χατζηνικολάου Ξεκινά προσεχώς ο επανυπολογισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε 12 Δήμους τις χώρας, ενώ ταυτόχρονα οι εκτιμητές ακινήτων καλούνται να "δώσουν" τιμές στις υπόλοιπες περιοχές της χώρες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν τη διαδικασία καθορισμού των τιμών για 36 ζώνες σε 12 Δήμους της χώρας για τους οποίους το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε κάνει δεκτές τις ενστάσεις που είχαν υποβάλει.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται οι Δήμοι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των εκτιμητών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τη διαδικασία ανάθεσης να βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υποβληθούν νέες εκτιμήσεις για επανακαθορισμό των τιμών εκκίνησης στις 36 επίμαχες ζώνες.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 είχαν προσφύγει στο υπουργείο Οικονομικών 169 Δήμοι ζητώντας να μειωθούν οι τιμές, καθώς αυτές που είχαν υιοθετηθεί από το υπουργείο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Από τους μισούς Δήμους της χώρας που είχαν υποβάλλει ένσταση μόνο οι 12 Δήμοι δικαιώθηκαν. Οι υπόλοιπες ενστάσεις, μεταξύ αυτών και του Δήμου Αθηναίων, απορρίφθηκαν.

Οι ιδιώτες εκτιμητές μόλις αναλάβουν θα έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρώσουν το έργο τους και στη συνέχεια θα παραδώσουν το πόρισμά τους στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι νέες τιμές που θα προκύψουν δεν θα οδηγήσουν απαραίτητα σε μείωση των τιμών, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Επίσης, δεν θα πρόκειται να ισχύσουν αναδρομικά. Είτε αυξηθούν, είτε μειωθούν οι νέες τιμές θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2025. Οι φόροι που επηρεάζονται είναι:

1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου

2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης

3. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία

4. ΕΝΦΙΑ

5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας

6. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων

10. Δημοτικοί φόροι επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων

11. Φόρος Ανταλλαγής

12. Φόρος Διανομής Ακινήτων

13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων

14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων 

15. Φόροπς Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών

18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων

20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.


* https://www.capital.gr/agora-akiniton/3824994/xekina-o-epanupologismos-ton-antikeimenikon-axion-se-12-dimous-tis-xoras/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .