Ο ΧΑΦΙΕΣ

Σελίδες

  • Αρχική σελίδα
  • LIVE SCORES -ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Κυριακή, Ιουλίου 28

Ανοια: Μέσω της όρασής μας μπορεί να προβλεφθεί 12 χρόνια πριν διαγνωστεί

ανοια-μέσω-της-όρασής-μας-μπορεί-να-προ-702633
ΥΓΕΙΑ | 28.07.2024 |
Νίκος Κοκκινόπουλος

Τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του εγκεφάλου μας. Πράγματι, τα προβλήματα με τα μάτια μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Τελευταία μελέτη δείχνει ότι η απώλεια της οπτικής ευαισθησίας μπορεί να προβλέψει την άνοια 12 χρόνια πριν διαγνωστεί.

Η έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Loughborough βασίστηκε σε 8.623 υγιείς ανθρώπους στο Norfolk της Αγγλίας, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 537 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει άνοια, με τους ειδικούς να είναι σε θέση να διαπιστώσουν ποιοι παράγοντες μπορεί να προηγήθηκαν αυτής της διάγνωσης.

Στην αρχή της μελέτης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ οπτικής ευαισθησίας. Για τη δοκιμή, έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί μόλις δουν ένα τρίγωνο να σχηματίζεται σε ένα πεδίο κινούμενων κουκκίδων.

Τα άτομα που ανέπτυξαν άνοια καθυστέρησαν πολύ περισσότερο να δουν αυτό το τρίγωνο στην οθόνη από τα άτομα χωρίς την πάθηση.

Γιατί μπορεί να είναι αυτό;

Τα οπτικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν πρώιμο δείκτη γνωστικής έκπτωσης καθώς οι τοξικές αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί πρώτα να επηρεάσουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση, καθώς τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη καταστρέφονται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Έτσι, τα τεστ όρασης μπορεί να βρουν ελλείμματα πριν τα τεστ μνήμης.

Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές της οπτικής επεξεργασίας που επηρεάζονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η ικανότητα να βλέπετε περιγράμματα αντικειμένων (ευαισθησία αντίθεσης) και να διακρίνετε ορισμένα χρώματα (η ικανότητα να βλέπετε το μπλε-πράσινο φάσμα επηρεάζεται νωρίς στην άνοια), και αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων χωρίς να το αντιληφθούν αμέσως.

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ είναι το έλλειμμα στον «ανασταλτικό έλεγχο» των κινήσεων των ματιών, όπου οι ασθενείς διατηρούν την προσοχή πιο εύκολα σε ερεθίσματα την αποσπούν.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ φαίνεται να έχουν πρόβλημα να αγνοήσουν ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται ως προβλήματα ελέγχου της κίνησης των ματιών.

Εάν η άνοια καθιστά δυσκολότερη την αποφυγή ερεθισμάτων που αποσπούν την προσοχή, τότε αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων στην οδήγηση – κάτι που αυτή τη στιγμή ερευνούν οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Loughborough.

Αναγνώριση προσώπων

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με άνοια τείνουν να επεξεργάζονται τα πρόσωπα των νέων ανθρώπων αναποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, δεν ακολουθούν το συνηθισμένο μοτίβο σάρωσης του προσώπου του ατόμου με το οποίο μιλάνε.

Σε υγιείς ανθρώπους, αυτό θα ήταν από τα μάτια μέχρι τη μύτη και το στόμα. Αυτό το κάνουμε για να «αποτυπώσουμε» το πρόσωπο και να το θυμόμαστε για αργότερα. Οι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να αισθανθούν πότε το άτομο με το οποίο μιλάνε δεν το κάνει αυτό.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι γιατροί που εργάζονται με άτομα με άνοια θα αναγνωρίσουν ότι κάποιος έχει άνοια όταν τους συναντήσει. Τα άτομα με άνοια μπορεί μερικές φορές να φαίνονται χαμένα, επειδή δεν κινούν σκόπιμα τα μάτια τους για να σαρώσουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου των ανθρώπων που μόλις γνώρισαν.

Δείτε ακόμη:afto_favicon

Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνο» κουτάλι που ενισχύει τη γεύση του φαγητού

Θα συνεπαγόταν ότι αργότερα θα είναι λιγότερο σε θέση να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους καθώς δεν θα έχουν αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά τους.

Επομένως, αυτό το πρώιμο ζήτημα της μη αναγνώρισης ατόμων που μόλις γνωρίσουν θα μπορούσε να σχετίζεται με την αναποτελεσματική κίνηση των ματιών για νέα πρόσωπα, παρά με μια καθαρή διαταραχή της μνήμης.

Μπορεί η κίνηση των ματιών να βελτιώσει τη μνήμη;

Ωστόσο, καθώς η οπτική ευαισθησία σχετίζεται με την απόδοση της μνήμης (ακόμη και με τη χρήση μη οπτικών δοκιμών), οι επιστήμονες δοκιμάζουν επίσης εάν το να να βάλουν τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερες κινήσεις των ματιών βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης.

Προηγούμενες έρευνες για το θέμα είναι μικτές, αλλά ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κίνηση των ματιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βλέπουν περισσότερη τηλεόραση και διαβάζουν περισσότερο έχουν καλύτερη μνήμη και λιγότερο κίνδυνο άνοιας από αυτούς που δεν το κάνουν.

Ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση ή διαβάζουμε, τα μάτια μας γυρίζουν πάνω από τη σελίδα και την οθόνη της τηλεόρασης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που διαβάζουν συχνά τείνουν επίσης να έχουν εκπαιδευτεί περισσότερο.

Η καλή εκπαίδευση παρέχει ικανότητα εγκεφάλου, έτσι ώστε όταν οι συνδέσεις στον εγκέφαλο είναι κατεστραμμένες, το αρνητικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο.

Σε άλλες μελέτες, οι κινήσεις των ματιών από αριστερά προς τα δεξιά και από δεξιά προς τα αριστερά που έγιναν γρήγορα (δύο κινήσεις των ματιών ανά δευτερόλεπτο) βρέθηκε ότι βελτιώνουν την αυτοβιογραφική μνήμη (η ιστορία της ζωής σας). Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ευεργετική επίδραση της κίνησης των ματιών ωφελεί μόνο τους δεξιόχειρες. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Παρά αυτά τα συναρπαστικά ευρήματα, η θεραπεία για προβλήματα μνήμης με τη χρήση σκόπιμων κινήσεων των ματιών σε ηλικιωμένους δεν έχει εξελιχθεί ακόμη τόσο πολύ.

Επίσης, η χρήση ελλειμμάτων στις οφθαλμικές κινήσεις ως διαγνωστικό δεν είναι σύνηθες χαρακτηριστικό, παρά τις δυνατότητες στην τεχνολογία κίνησης των ματιών.

Ένα από τα σημεία συμφόρησης μπορεί να είναι η πρόσβαση σε τεχνολογίες παρακολούθησης ματιών, οι οποίες είναι ακριβές και απαιτούν εκπαίδευση για χρήση και ανάλυση.

«Μέχρι να διατεθούν φθηνότεροι και εύχρηστοι ιχνηλάτες ματιών, η χρήση των κινήσεων των ματιών ως διαγνωστικού εργαλείου για τη νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμου σταδίου δεν είναι δυνατή εκτός εργαστηρίου», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: The Converastion

 aftodioikisi.gr

at 7/28/2024 09:00:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Βοηθήστε μας με μια μικρή συνεισφορά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το site oxafies.com για την ενημέρωσή σας και για να μαθαίνετε ότι σας κρύβουν οι άλλοι.

Τελευταια νεα

Αδελφοί Bayraktar, Πρόεδρος Erdogan και Drones Akinci…

Γράφει ο Γιώργος Πιπερόπουλος Και έτσι στα καλά καθούμενα, αρχές Αυγούστου μη-επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar Akıncı παραβίασαν τον γα...

_

_

Εγγραφείτε τώρα

ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ MAIL ΣΑΣ!

Βάλτε το mail σας εδω:

Delivered by FeedBurner

Συνολικές προβολές σελίδας

Sparkline

Δημοφιλείς αναρτήσεις

  • Ένας γελοίος δήμαρχος ο Ψινάκης. Η περιοχή του καιγόταν κι αυτός στο νησί των γκέι- Μύκονο γλεντούσε !
  • Με το τόξο ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ
  • Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΕΠΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΓΙΝΕ ΝΟΜΟΣ !!!
  • «Ο πατέρας, του ενός εκ των δύο πιλότων, μέσα στον πόνο και τη θλίψη του που έχασε το παιδί του, έδωσε το δικό του μήνυμα
  • ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ Η ΜΑΦΙΑ Α.Ε ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!
  • ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΟΙ "ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ" ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΙΕΣ H.A.A.R.P.
  • Χαμός με αυτά που είπε η Έφη Θώδη για τον Μητσοτάκη
  • Ακούστε το καλά , και ακούστε το όλοι εσείς που κυβερνάτε αυτόν τον τόπο εδώ και 52 χρόνια!
  • Και τα δυο ζωα- αιχμαλωτοι ανθρωπων- εκαναν κατι απροσμενο...
  • Ασύλληπτο: Έναν «Βόλο» με 102.000 παράνομους αλλοδαπούς πολιτογράφησε ως «Έλληνες» η κυβέρνηση! (φωτο)

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου

  • capital.gr
    Κρίση στη Θέουτα: Δεν επαρκούν οι δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή, καταγγέλλει ο δήμαρχος
    Πριν από 7 δευτερόλεπτα
  • Newsbeast
    Μπαράζ ιρανικών επιθέσεων στο Κουβέιτ: Λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο για λόγους ασφαλείας
    Πριν από 2 ώρες
  • ΖΕΙΔΩΡΟΝ
    Συγγενείς και φίλοι του 58χρονου ψυχολόγου περίμεναν τους δύο Ινδούς έξω από το δικαστήριο στο Ναύπλιο, «δολοφόνοι» φώναζαν
    Πριν από 2 ώρες
  • Lykavitos.gr
    Η Βελμάρ προσφέρει τo νέο Fiat 500 Hybrid με τιμή από €18.990 € και 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση.
    Πριν από 2 ώρες
  • Aftodioikisi.gr
    Τραμπ: «Προδότες» όσοι μιλούν για έλλειψη πυρομαχικών – Επίθεση στα ΜΜΕ
    Πριν από 2 ώρες
  • FONAKLAS .COM
    Δέκα ερωτήματα για τη συμφωνία του «καλωδίου» GSI -Πρόωροι οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί
    Πριν από 3 ώρες
  • Ειδήσεις
    Αφθώδης πυρετός και στα βοειδή στη Μυτιλήνη - Τι δείχνει η πρώτη έκθεση επιτήρησης της ζωονόσου
    Πριν από 4 ώρες
  • ROMIANEWS
    Χρόνια πολλά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Καλλίνικο
    Πριν από 5 ώρες
  • Η ΣΦΗΚΑ
    Ποιος κρύβεται πίσω από τις αποτυχίες μας; – Μια διδακτική ιστορία του Χόρχε Μπουκάι
    Πριν από 6 ώρες
  • Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®
    Klippel-Feil Syndrome Awareness Day
    Πριν από 10 ώρες
  • Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη
    Η αρχαιά βισαλτία του εύξεινου πόντου και το χρυσόμαλλο δέρας
    Πριν από 15 ώρες
  • Amazonios.net
    Κατακόρυφη αύξηση του καρκίνου στους νέους μετά τα εμβόλια Covid: Άνοδος έως και 71% σε ορισμένες μορφές της νόσου!
    Πριν από 16 ώρες
  • Tsotili Blogger
    Η Μεταμόρφωση του Κυρίου: «Ο Κύριος έλαμψε για μας –όχι για τον εαυτό του– και θέλει και εμείς να χαρούμε αυτό το Φως».
    Πριν από 17 ώρες
  • Οίμος-Αθήνα
    ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΟΔΑ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ DRONE ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ. (ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΘΡΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΔΩΝΗΣ)
    Πριν από 17 ώρες
  • Karditsastakra
    Τη λύση για να «γυρίσουν το παιχνίδι» την έχουν έτοιμη από την Ηλεία: «Κατεβήκαμε με τσάντες…»
    Πριν από 17 ώρες
  • Κουρδιστό Πορτοκάλι
    Ανδρέας Σιάμισιης> Επανεξετάζουμε και ολοκληρώνουμε τη νέα μας μακροπρόθεσμη στρατηγική για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας
    Πριν από 22 ώρες
  • Προϊόντα της Φύσης
    ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: Οταν το σώμα πεινάει στην ψυχή
    Πριν από 1 ημέρα
  • Κατοχικά Νεα, Εδώ η αλήθεια Ζει ακόμα…
    Η Πνευματική Ανατομία του Νηστεύοντος Σώματος
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΖΕΥΣ ΕΛΑΥΝΩΝ
    Με 20 Beriev επί 40 εκατομμύρια το ένα (χοντρικά 1...
    Πριν από 2 ημέρες
  • KsipnisteRe.com
    Δημήτρης ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ και του πείραμά του […]
    Πριν από 2 ημέρες
  • Αγορές
    Υψηλές αποδόσεις και νέα ρεκόρ στο χρηματιστήριο
    Πριν από 2 ημέρες
  • NtaskasNEWS | Γιάννης Ντάσκας
    Η μνημειώδης φιλανθρωπία του… Νιάρχου και η (μη)ποιότητα της (μη) δημοκρατίας μας μέσα απο συνεντεύξεις δύο διασήμων
    Πριν από 3 ημέρες
  • Kozani 247 News
    Kozan.gr: Χαμός από κόσμο, το βράδυ του Σαββάτου 1 Αυγούστου, στο 16ο Αντάμωμα Τρανοβάλτου – Βραδιά γεμάτη χορό, τραγούδι και αληθινό γλέντι με τουςΤζένη Κατσίγιαννη, Γιώργο Χακτσή, Γιάννη Σβαρνογιάννη και Θωμά Χαλιγιάννη (Βίντεο & Φωτογραφίες)
    Πριν από 4 ημέρες
  • ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ
    Πως οι αρχαίοι Ρειτοί ονομάστηκαν λίμνη Κουμουνδούρου
    Πριν από 6 ημέρες
  • Το καραβάκι της ιστορίας
    Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο VS Κορτιζόλη
    Πριν από 1 εβδομάδα
  • Φτιάχνω μόνος μου: σπορά καλλιέργεια βότανα αποθήκευση τροφίμων
    Φτιάχνω παννάδα
    Πριν από 4 εβδομάδες
  • Εναλλακτική Δράση
    Κάποια στιγμή κουράζεσαι να προσπαθείς να είσαι “σωστός”
    Πριν από 4 εβδομάδες
  • 24ωρο
    Ενώνουν τις δυνάμεις τους Νοσοκομείο Μεταξά και Πανεπιστήμιο Πειραιά προς όφελος των ογκολογικών ασθενών! (ΒΙΝΤΕΟ)
    Πριν από 5 εβδομάδες
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ
    Το κοπάδι του κακού δηθεν φιλόζωοι δείχνουν ξανα πόσο κτηνώδες ειναι οι ιδιοι !
    Πριν από 1 μήνα
  • ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
    Παραδίδοντας και το τελευταίο ίχνος αξιοπρέπειας στους μουλάδες
    Πριν από 1 μήνα
  • epilekta.com
    Παραλίγο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ της Φ/Γ «Αδρίας» και τουρκικής πυραυλακάτου έξω από την Αστυπάλαια
    Πριν από 2 μήνες
  • kostas drosakis
    Μην αφήνεις το χθες να κλέβει το αύριο σου.
    Πριν από 6 μήνες
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    Στο 13,5% το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών στην Ελλάδα - Πάνω από 25% στον κλάδο των ΜΜΕ
    Πριν από 6 μήνες
  • Hellas-Now
    Σε τι θερμοκρασία έχετε το ψυγείο σας; – Αυτή είναι η σωστή για την υγεία σας
    Πριν από 11 μήνες
  • Η Άποψη
    Πάτησε γκάζι και Εφές ο Παναθηναϊκός
    Πριν από 1 χρόνια
  • "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ"
    Maldives: Ένας Έλληνας δημιουργεί εμπειρίες σε ένα μαγικό νησί
    Πριν από 2 χρόνια
  • Αυτόχθονες Έλληνες
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο ερώτημα: Γιατί ο Όμηρος αγνοεί το όνομα Ιφιγένεια και την θυσία της.
    Πριν από 3 χρόνια
  • Workenter
    ΑΣΕΠ: Διοικητικοί και πολιτικοί μηχανικοί στο δήμο Σάμης
    Πριν από 4 χρόνια
  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
    Απο τούδε και στο εξής...
    Πριν από 4 χρόνια
  • Λαλεί Πουλί...
    ΤΟ ΜΟΝΟ που λείπει είναι το... κίτρινο αστέρι! Συγχαρητήρια στους αντιφασίστες Κουτσούμπα-Τσίπρα-Πλεύρη!
    Πριν από 4 χρόνια
  • Ινφογνώμων Πολιτικά
    Παιδεία alert: Αγνοείται η κριτική σκέψη
    Πριν από 6 χρόνια
  • Ξάνθη Φιλοσοφείν
    Να πράττεις ό,τι γεννά έρωτα στην ψυχή σου...
    Πριν από 7 χρόνια
  • Simple Man
    Κωλόπαιδα
    Πριν από 11 χρόνια
  • Debater
  • antinews.gr
Εμφάνιση 5 Εμφάνιση όλων

Αναφορά κατάχρησης

Εγγραφείτε τώρα

ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ MAIL ΣΑΣ!

Βάλτε το mail σας εδω:

Delivered by FeedBurner

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.