Ο ΧΑΦΙΕΣ

Σελίδες

  • Αρχική σελίδα
  • LIVE SCORES -ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Κυριακή, Ιουλίου 28

Ανοια: Μέσω της όρασής μας μπορεί να προβλεφθεί 12 χρόνια πριν διαγνωστεί

ανοια-μέσω-της-όρασής-μας-μπορεί-να-προ-702633
ΥΓΕΙΑ | 28.07.2024 |
Νίκος Κοκκινόπουλος

Τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του εγκεφάλου μας. Πράγματι, τα προβλήματα με τα μάτια μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια γνωστικής έκπτωσης. Τελευταία μελέτη δείχνει ότι η απώλεια της οπτικής ευαισθησίας μπορεί να προβλέψει την άνοια 12 χρόνια πριν διαγνωστεί.

Η έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Loughborough βασίστηκε σε 8.623 υγιείς ανθρώπους στο Norfolk της Αγγλίας, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 537 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει άνοια, με τους ειδικούς να είναι σε θέση να διαπιστώσουν ποιοι παράγοντες μπορεί να προηγήθηκαν αυτής της διάγνωσης.

Στην αρχή της μελέτης, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ οπτικής ευαισθησίας. Για τη δοκιμή, έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί μόλις δουν ένα τρίγωνο να σχηματίζεται σε ένα πεδίο κινούμενων κουκκίδων.

Τα άτομα που ανέπτυξαν άνοια καθυστέρησαν πολύ περισσότερο να δουν αυτό το τρίγωνο στην οθόνη από τα άτομα χωρίς την πάθηση.

Γιατί μπορεί να είναι αυτό;

Τα οπτικά προβλήματα μπορεί να αποτελούν πρώιμο δείκτη γνωστικής έκπτωσης καθώς οι τοξικές αμυλοειδείς πλάκες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί πρώτα να επηρεάσουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την όραση, καθώς τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη καταστρέφονται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Έτσι, τα τεστ όρασης μπορεί να βρουν ελλείμματα πριν τα τεστ μνήμης.

Υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές της οπτικής επεξεργασίας που επηρεάζονται στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως η ικανότητα να βλέπετε περιγράμματα αντικειμένων (ευαισθησία αντίθεσης) και να διακρίνετε ορισμένα χρώματα (η ικανότητα να βλέπετε το μπλε-πράσινο φάσμα επηρεάζεται νωρίς στην άνοια), και αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων χωρίς να το αντιληφθούν αμέσως.

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι του Αλτσχάιμερ είναι το έλλειμμα στον «ανασταλτικό έλεγχο» των κινήσεων των ματιών, όπου οι ασθενείς διατηρούν την προσοχή πιο εύκολα σε ερεθίσματα την αποσπούν.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ φαίνεται να έχουν πρόβλημα να αγνοήσουν ερεθίσματα που αποσπούν την προσοχή, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται ως προβλήματα ελέγχου της κίνησης των ματιών.

Εάν η άνοια καθιστά δυσκολότερη την αποφυγή ερεθισμάτων που αποσπούν την προσοχή, τότε αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων στην οδήγηση – κάτι που αυτή τη στιγμή ερευνούν οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Loughborough.

Αναγνώριση προσώπων

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα άτομα με άνοια τείνουν να επεξεργάζονται τα πρόσωπα των νέων ανθρώπων αναποτελεσματικά. Με άλλα λόγια, δεν ακολουθούν το συνηθισμένο μοτίβο σάρωσης του προσώπου του ατόμου με το οποίο μιλάνε.

Σε υγιείς ανθρώπους, αυτό θα ήταν από τα μάτια μέχρι τη μύτη και το στόμα. Αυτό το κάνουμε για να «αποτυπώσουμε» το πρόσωπο και να το θυμόμαστε για αργότερα. Οι άνθρωποι μπορούν μερικές φορές να αισθανθούν πότε το άτομο με το οποίο μιλάνε δεν το κάνει αυτό.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι γιατροί που εργάζονται με άτομα με άνοια θα αναγνωρίσουν ότι κάποιος έχει άνοια όταν τους συναντήσει. Τα άτομα με άνοια μπορεί μερικές φορές να φαίνονται χαμένα, επειδή δεν κινούν σκόπιμα τα μάτια τους για να σαρώσουν το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου των ανθρώπων που μόλις γνώρισαν.

Δείτε ακόμη:afto_favicon

Επιστήμονες ανέπτυξαν «έξυπνο» κουτάλι που ενισχύει τη γεύση του φαγητού

Θα συνεπαγόταν ότι αργότερα θα είναι λιγότερο σε θέση να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους καθώς δεν θα έχουν αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά τους.

Επομένως, αυτό το πρώιμο ζήτημα της μη αναγνώρισης ατόμων που μόλις γνωρίσουν θα μπορούσε να σχετίζεται με την αναποτελεσματική κίνηση των ματιών για νέα πρόσωπα, παρά με μια καθαρή διαταραχή της μνήμης.

Μπορεί η κίνηση των ματιών να βελτιώσει τη μνήμη;

Ωστόσο, καθώς η οπτική ευαισθησία σχετίζεται με την απόδοση της μνήμης (ακόμη και με τη χρήση μη οπτικών δοκιμών), οι επιστήμονες δοκιμάζουν επίσης εάν το να να βάλουν τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερες κινήσεις των ματιών βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης.

Προηγούμενες έρευνες για το θέμα είναι μικτές, αλλά ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κίνηση των ματιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη. Ίσως αυτό εξηγεί γιατί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που βλέπουν περισσότερη τηλεόραση και διαβάζουν περισσότερο έχουν καλύτερη μνήμη και λιγότερο κίνδυνο άνοιας από αυτούς που δεν το κάνουν.

Ενώ παρακολουθούμε τηλεόραση ή διαβάζουμε, τα μάτια μας γυρίζουν πάνω από τη σελίδα και την οθόνη της τηλεόρασης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που διαβάζουν συχνά τείνουν επίσης να έχουν εκπαιδευτεί περισσότερο.

Η καλή εκπαίδευση παρέχει ικανότητα εγκεφάλου, έτσι ώστε όταν οι συνδέσεις στον εγκέφαλο είναι κατεστραμμένες, το αρνητικό αποτέλεσμα είναι μικρότερο.

Σε άλλες μελέτες, οι κινήσεις των ματιών από αριστερά προς τα δεξιά και από δεξιά προς τα αριστερά που έγιναν γρήγορα (δύο κινήσεις των ματιών ανά δευτερόλεπτο) βρέθηκε ότι βελτιώνουν την αυτοβιογραφική μνήμη (η ιστορία της ζωής σας). Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ευεργετική επίδραση της κίνησης των ματιών ωφελεί μόνο τους δεξιόχειρες. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Παρά αυτά τα συναρπαστικά ευρήματα, η θεραπεία για προβλήματα μνήμης με τη χρήση σκόπιμων κινήσεων των ματιών σε ηλικιωμένους δεν έχει εξελιχθεί ακόμη τόσο πολύ.

Επίσης, η χρήση ελλειμμάτων στις οφθαλμικές κινήσεις ως διαγνωστικό δεν είναι σύνηθες χαρακτηριστικό, παρά τις δυνατότητες στην τεχνολογία κίνησης των ματιών.

Ένα από τα σημεία συμφόρησης μπορεί να είναι η πρόσβαση σε τεχνολογίες παρακολούθησης ματιών, οι οποίες είναι ακριβές και απαιτούν εκπαίδευση για χρήση και ανάλυση.

«Μέχρι να διατεθούν φθηνότεροι και εύχρηστοι ιχνηλάτες ματιών, η χρήση των κινήσεων των ματιών ως διαγνωστικού εργαλείου για τη νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμου σταδίου δεν είναι δυνατή εκτός εργαστηρίου», καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: The Converastion

 aftodioikisi.gr

at 7/28/2024 09:00:00 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Βοηθήστε μας με μια μικρή συνεισφορά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε το site oxafies.com για την ενημέρωσή σας και για να μαθαίνετε ότι σας κρύβουν οι άλλοι.

Τελευταια νεα

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004 η πολιτική πόλωση

...

_

_

Εγγραφείτε τώρα

ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ MAIL ΣΑΣ!

Βάλτε το mail σας εδω:

Delivered by FeedBurner

Συνολικές προβολές σελίδας

Sparkline

Δημοφιλείς αναρτήσεις

  • ΑΙΣΧΟΣ! Ο ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΑ ΚΕΜΑΛ… ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΩΝ!
  • Σλοβάκος Ευρωβουλευτής δίνει «πόνο» μέσα στην Ευρωβουλή!!
  • Αν είστε μεταξύ 55 και 75 ετών: Μην αποκαλύπτετε στα παιδιά σας αυτά τα 7 μυστικά
  • Επιστήμονες καταγράφουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο καθώς κάποιος φεύγει από τη ζωή και κάνουν απίστευτη αποκάλυψη
  • *Ξεφτιλισμένοι προβοκάτορες, αλήτες Κομπλεξικοί, ψευτοπατριώτες, τρωγλοδύτες Μοσχοπηδάτε την πατρίδα μου και πάτε Φιρί-φιρί, και στάλα-στάλα, να τη φάτε
  • Οστεοπόρωση: Το ελληνικό βότανο που δυναμώνει και προστατεύει τα κόκκαλα
  • Τέλος οι «εξ αδιαιρέτου» κληρονομιές μεταξύ αδελφών – Ποιος κληρονομεί τι με την νέα ρύθμιση
  • Πρόστιμα 1,05 εκατ. ευρώ για αισχροκέρδεια - Δείτε στην λίστα της ντροπής ποια είναι τα 5 σούπερ μάρκετ και οι εταιρείες τροφίμων
  • Συγκλονίζει η Αλεξία Έβερτ για το ιατρικό λάθος στον σύζυγό της: «Πήγε στο νοσοκομείο για έναν πονοκέφαλο και δεν γύρισε ο ίδιος»
  • Οφθαλμίατρος αποκαλύπτει τι να κάνετε αν αρχίσετε να βλέπετε «μυγάκια»

Αναγνώστες

Η λίστα ιστολογίων μου

  • Aftodioikisi.gr
    Νέος τερματικός σταθμός για τη γραμμή 7 του Τραμ
    Πριν από 17 δευτερόλεπτα
  • ΖΕΙΔΩΡΟΝ
    Εγκλημα στα Τέμπη: Αρον - άρον εκταφές ως την Παρασκευή διατάζει η Εισαγγελία Λάρισας και εξετάσεις χωρίς εργαστήρια του εξωτερικού
    Πριν από 1 ώρα
  • Κουρδιστό Πορτοκάλι
    Η Βayer ανακοίνωσε διακανονισμούς ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγωγές για τον καρκίνο από το ζιζανιοκτόνο Roundup [Bloomberg]
    Πριν από 1 ώρα
  • Κατοχικά Νεα, Εδώ η αλήθεια Ζει ακόμα…
    Ώρες αγωνίας: Παρεμβολές στα ελληνικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ από τους Ιρανούς!
    Πριν από 1 ώρα
  • ΖΕΥΣ ΕΛΑΥΝΩΝ
    Καλό βράδυ , ναι έχεις δίκιο και έχει φανεί στα πε...
    Πριν από 3 ώρες
  • Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη
    Στο μικροσκόπιο της Κοβέσι οι ροές χρήματος του Ταμείου Ανάκαμψης
    Πριν από 3 ώρες
  • FONAKLAS .COM
    ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Παραβάσεις στη χορήγηση επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ ύψους 1,8 εκατ. ευρώ...
    Πριν από 3 ώρες
  • Tsotili Blogger
    Εορτάζοντες την 18ην του μηνός Φεβρουαρίου
    Πριν από 5 ώρες
  • KsipnisteRe.com
    Τρομάζει αυτό που ζήτησε η Φον ντερ Λάιεν – Έτσι θα παρακάμπτουν τα “βέτο” στην Ε.Ε.
    Πριν από 6 ώρες
  • Newsbeast
    Υποκλοπές: Στις 26 Φεβρουαρίου η απόφαση του δικαστηρίου
    Πριν από 6 ώρες
  • capital.gr
    Γαλλία: Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση άλλων 114 Rafale στο Νέο Δελχί "προχωρούν"
    Πριν από 6 ώρες
  • Lykavitos.gr
    Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Παρατυπίες 1,86 εκατ. ευρώ σε επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Ποιες παραβάσεις διαπιστώθηκαν
    Πριν από 6 ώρες
  • ROMIANEWS
    Το φαγητό που έτρωγαν οι φτωχοί | Η Χλωρόπιτα της Παράδοσης
    Πριν από 7 ώρες
  • Αγορές
    Το ευρώ πέφτει στα 1,1825 δολάρια
    Πριν από 7 ώρες
  • Amazonios.net
    Νέα έρευνα υποδεικνύει την αιτία της παρενέργειας της πήξης του αίματος από το εμβόλιο κατά της COVID-19
    Πριν από 7 ώρες
  • Karditsastakra
    Την ενοχή του πατέρα Αντωνίου ζητάει η εισαγγελία – Μία δίκη παρωδία με στημένους μάρτυρες – Τι θα τα κάνατε τα ασυνόδευτα κύριε Γεραπετρίτη και πέσατε πάνω στην Κιβωτό του Κόσμου;
    Πριν από 10 ώρες
  • epilekta.com
    Ο «κατάσκοπος», οι απόστρατοι, το Γκουαντάναμο και γιατί το ΥΠΕΞ «κάνει τον Κινέζο» με την Κίνα
    Πριν από 11 ώρες
  • NtaskasNEWS | Γιάννης Ντάσκας
    Ο “ΒΙΟΛΑΝΤΑΣ” αντιμετωπίζει ισόβια και “δείχνει” όλους τους μηχανικούς,εκτός αυτού που έγινε,μετά την υπογραφή του,υπουργός του Κυριάκου!..
    Πριν από 12 ώρες
  • Η ΣΦΗΚΑ
    Οι 200 της Καισαριανής
    Πριν από 12 ώρες
  • ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
    Πολιτική ελίτ που ανοίγει Κερκόπορτες και ναρκοθετεί την ίδια την υπόσταση της Ευρώπης
    Πριν από 13 ώρες
  • Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®
    Πέθανε ο ηθοποιός Robert Duvall 1931-2026
    Πριν από 14 ώρες
  • Ειδήσεις
    Από 1η Απριλίου μπαίνει στα νοικοκυριά το «πορτοκαλί» τιμολόγιο ρεύματος
    Πριν από 19 ώρες
  • Kozani 247 News
    kozan.gr: «Να σταματήσει το παραμύθι με τους μορφωμένους και τους αμόρφωτους» – Η απάντηση Παπαποστόλου στην κριτική για τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής (Βίντεο)
    Πριν από 22 ώρες
  • Οίμος-Αθήνα
    ΑΦΥΠΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΗΝ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΕΛΙΤ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΜΑΣ....
    Πριν από 23 ώρες
  • Προϊόντα της Φύσης
    Ο Περιορισμός των Υδατανθράκων Μειώνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο
    Πριν από 1 ημέρα
  • Εναλλακτική Δράση
    Προβολική μεροληψία: Δεν βλέπουμε τους άλλους όπως είναι, αλλά όπως θα ήμασταν εμείς στη θέση τους
    Πριν από 1 ημέρα
  • ΤΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ
    Ο πολυσυζητημένος έρωτας του ποιητή Αχιλλέα Παράσχου
    Πριν από 4 ημέρες
  • 24ωρο
    Τα METRO Cash & Carry στη HO.RE.CA. 2026: ο One Stop Shop προορισμός για κάθε επαγγελματία της φιλοξενίας και της εστίασης
    Πριν από 4 ημέρες
  • Το καραβάκι της ιστορίας
    Η καποδιστριακή σιωπή ως παράγοντας διαμόρφωσης της ιστορίας του ελληνικού κράτους – Συμπτωματολογία, περιπτωσιολογία
    Πριν από 1 εβδομάδα
  • kostas drosakis
    Μην αφήνεις το χθες να κλέβει το αύριο σου.
    Πριν από 2 εβδομάδες
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
    Στο 13,5% το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών στην Ελλάδα - Πάνω από 25% στον κλάδο των ΜΜΕ
    Πριν από 2 εβδομάδες
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΕΤΟΣ
    Καρυστιανου αγκαλιά με το κομμουνιστο-σύστημα που κυνήγησε με συκοφαντίες μέχρι και τον Πάτερ Αντόνιο
    Πριν από 4 εβδομάδες
  • Φτιάχνω μόνος μου: σπορά καλλιέργεια βότανα αποθήκευση τροφίμων
    Βιοδυναμικό-Πλανητικό-Καλλιεργητικό Ημερολόγιο 2026
    Πριν από 1 μήνα
  • Hellas-Now
    Σε τι θερμοκρασία έχετε το ψυγείο σας; – Αυτή είναι η σωστή για την υγεία σας
    Πριν από 5 μήνες
  • Η Άποψη
    Πάτησε γκάζι και Εφές ο Παναθηναϊκός
    Πριν από 1 χρόνια
  • "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ"
    Maldives: Ένας Έλληνας δημιουργεί εμπειρίες σε ένα μαγικό νησί
    Πριν από 1 χρόνια
  • Αυτόχθονες Έλληνες
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο ερώτημα: Γιατί ο Όμηρος αγνοεί το όνομα Ιφιγένεια και την θυσία της.
    Πριν από 2 χρόνια
  • Workenter
    ΑΣΕΠ: Διοικητικοί και πολιτικοί μηχανικοί στο δήμο Σάμης
    Πριν από 3 χρόνια
  • ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
    Απο τούδε και στο εξής...
    Πριν από 4 χρόνια
  • Λαλεί Πουλί...
    ΤΟ ΜΟΝΟ που λείπει είναι το... κίτρινο αστέρι! Συγχαρητήρια στους αντιφασίστες Κουτσούμπα-Τσίπρα-Πλεύρη!
    Πριν από 4 χρόνια
  • Ινφογνώμων Πολιτικά
    Παιδεία alert: Αγνοείται η κριτική σκέψη
    Πριν από 6 χρόνια
  • Ξάνθη Φιλοσοφείν
    Να πράττεις ό,τι γεννά έρωτα στην ψυχή σου...
    Πριν από 6 χρόνια
  • Simple Man
    Κωλόπαιδα
    Πριν από 10 χρόνια
  • Debater
  • antinews.gr
Εμφάνιση 5 Εμφάνιση όλων

Αναφορά κατάχρησης

Εγγραφείτε τώρα

ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ MAIL ΣΑΣ!

Βάλτε το mail σας εδω:

Delivered by FeedBurner

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εικόνες θέματος από hdoddema. Από το Blogger.