Τετάρτη, Ιουλίου 10

Νέα μελέτη: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στα 40 μας προστατεύουν από την άνοια

food-fr-brain
Η διατροφή είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για την προστασία από την άνοια, αλλά πρωτίστως πριν τα 50 μας χρόνια σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές συνήθειες στα 40 μας φαίνεται να παίζουν σημαντικότερο

ρόλο στην διατήρηση των νοητικών λειτουργιών απ’ ό,τι ήταν έως τώρα γνωστό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει τη διατροφή με τις νοητικές δεξιότητες. Ωστόσο είναι η πρώτη που παρακολούθησε ομάδα εθελοντών από τα 4 τους χρόνια μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Η μελέτη διεξήχθη σε 3.059 εθελοντές, οι οποίοι είχαν γεννηθεί το 1946. Οι μισοί ήταν άνδρες. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διατροφή τους πέντε φορές μεταξύ των ηλικιών 4 και 63 ετών.

Αναλόγως με τις απαντήσεις τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, την βαθμολόγησαν από 0 έως 100 (βαθμολογία ΗΕΙ). Το 100 αντιστοιχεί στην τέλεια υγιεινή διατροφή.

Τους υπέβαλλαν επίσης επτά φορές σε ειδικά τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους στις ηλικίες 8 έως 69 ετών.

Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των νοητικών δεξιοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Ήθελαν επίσης να εντοπίσουν σε ποια φάση της ζωής ήταν η διατροφή πιο σημαντικός προάγγελος της πορείας των νοητικών δεξιοτήτων.

Όπως διαπίστωσαν, η ποιότητα της διατροφής σχετιζόταν στενά με τις νοητικές δεξιότητες. Μόλις το 8% των εθελοντών με την πιο ανθυγιεινή διατροφή διατήρησαν υψηλές νοητικές δεξιότητες μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά. Αντιθέτως, μόνο το 7% όσων τρέφονταν πιο υγιεινά σε όλη τη ζωή τους, είχαν φθίνουσα πορεία στις νοητικές δεξιότητές τους.

Η κρίσιμη ηλικία

Η διατροφή στην ηλικία των 43 ετών φάνηκε να είναι η πιο κρίσιμη απ’ όλες. Όσοι εθελοντές τρέφονταν πιο υγιεινά κατ’ αυτήν, είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια στα 70 τους.

Ειδικότερα, κάθε αύξηση κατά ένα βαθμό στην βαθμολογία ΗΕΙ συσχετίσθηκε με μείωση κατά 4% να εκδηλωθεί άνοια.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως οι εθελοντές που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως στα 43 τους, είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων που έκαναν στα 69 τους χρόνια.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στην ηλικία των 70 ετών, οι εθελοντές με την καλύτερη διατροφή είχαν καλύτερα επιδόσεις στα τεστ:

Λειτουργικής μνήμης
Ταχύτητας επεξεργασίας των πληροφοριών
Γενικότερων νοητικών επιδόσεων
Επιπλέον, το σχεδόν 25% των εθελοντών στην ομάδα με τις χειρότερες νοητικές επιδόσεις στα 69 τους, είχαν ήδη ενδείξεις άνοιας. Αντιθέτως, κανένας εθελοντής απ’ όσους είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στα τεστ δεν έδειχνε να πάσχει από άνοια.

Οι περισσότεροι εθελοντές βελτίωσαν την διατροφή τους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο οι διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία έδιναν τον τόνο για την πορεία της διατροφής τους κατά τις επόμενες δεκαετίες της ζωής τους.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (Nutrition 2024). Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρική συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου δημοσιευθούν σε μία ιατρική επιθεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .