Σάββατο, Ιουλίου 6

50 χρόνια Μεταπολίτευσης και η αλήθεια των αριθμών

 

Εφέτος το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα εορτάσει στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, την ''πεντηκονταετία'' από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα (24 Ιουλίου). Είναι μία σημαντική επέτειος και όπως συνηθίζεται, στις επετείους γίνονται και κάποιοι απολογισμοί.

Σημαντικό τμήμα του κάθε απολογισμού, φυσικά, είναι και η παράθεση αριθμών χρήσιμων, όσο και κρίσιμων για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σε αυτό το σύντομο σημείωμά μου, η παράθεση αριθμών έχει την βάση της στον προβληματισμό για τον βαθμό επιτυχίας των κυβερνώντων, ως συνεχιστών της δημοκρατικής παρακαταθήκης της Μεταπολίτευσης, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της επιτυχίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην πορεία της.

Κι επειδή το ανώτατο στάδιο της Δημοκρατίας είναι οι εκλογές, στις οποίες οι πολίτες εκφράζουν τον βαθμό εμπιστοσύνης τους προς τους κυβερνώντες, αλλά και προς τους διεκδικούντες το δικαίωμα διακυβέρνησης, θα χρησιμοποιήσω την ψυχρή γλώσσα των αριθμών, όπως αυτοί προέκυψαν από τα αποτελέσματα της κάλπης, της 9ης Ιουνίου 2024.

Σε αυτές, λοιπόν, τις εκλογές υπήρξαν 9.814.615 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι. Με το ποσοστό της αποχής να πιάνει τον αριθμό ρεκόρ 59,5%, καταμετρήθηκαν, τελικά 3.976.085 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Και ας δούμε, αναλυτικά, τις ψήφους και κάποια συγκριτικά στοιχεία για τα τρία πρώτα κόμματα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν κυβερνήσει, άλλο περισσότερο άλλο λιγότερο, την χώρα.

Το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος της ''Νέας Δημοκρατίας'' το επέλεξαν 1.125.602 ψηφοφόροι. Για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία, στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του περασμένου χρόνου για τις εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. έλαβε 2.115.322 ψήφους.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επέλεξαν 593.133 ψηφοφόροι. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του περασμένου χρόνου για τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 930.013 ψήφους.

Το ψηφοδέλτιο του κόμματος της ''ελάσσονος αντιπολίτευσης'' το επέλεξαν 508.399 ψηφοφόροι. Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του περασμένου χρόνου για τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 401.224 ψήφους.

Στα προαναφερόμενα, αξίζει να προστεθεί ότι σε αυτές τις εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου, για πρώτη φορά, 111.500 νέοι εκλογείς.

Τώρα, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, παίρνοντας μία αριθμομηχανή και βάζοντας μέσα τα αριθμητικά δεδομένα, διαπιστώνουμε (δεν θέλω διαμαρτυρίες!), ότι τα τρία «μεγάλα» κόμματα εξασφάλισαν το... 22,7% της αποδοχής τού συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων!

Και κάνοντάς το «λιανά», η κυβερνώσα ''Νέα Δημοκρατία'' πήρε ποσοστό 11,47%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6,04% και το ΠΑΣΟΚ 5,18%!

Κατά τα άλλα, με το 26,1% του πληθυσμού της χώρας (2.658.400 άτομα), να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό (στοιχεία 2023 της ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και με τη Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ να χρωστούν (και να συνεχίσουν να δανείζονται!) περισσότερα από 850.000.000 ευρώ(!), όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη εορτή στο Προεδρικό Μέγαρο...

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας - 1 Ioυλίου '24
Δημοσιογράφος - ιστορικός ερευνητής

Aν θέλετε να ενισχύσετε τo ανεξάρτητo-αδέσμευτo ''ΚΑΛΑΜΙ'', κάνετε μία χορηγία μέσω paypal

https://kalami.us/2024/ellada/metapilitefsh-50xronia.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .