Δευτέρα, Ιουλίου 1

Διοίκηση Δούκα για εκχώρηση καθαριότητας σε ιδιώτες: Το κάνουμε όπως ο …Μπακογιάννης

διοίκηση-δούκα-για-εκχώρηση-καθαριότ-1259171 

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής Δούκα και της Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε) έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του δήμου Αθηναίων να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάθεση έργου καθαριότητας σχολικών μονάδων σε εργολάβους, με την εκτιμώμενη αξία του έργου να αποτιμάται στα 978.211,20€ !

Οι εργαζόμενοι στην αρχική ανακοίνωση τους, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη και επικίνδυνη εκχώρηση έργου σχολικής καθαριότητας» του δήμου Αθηναίων σε εργολάβους και σημείωναν ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Αθηναίων είναι η πρώτη σε όλη τη χώρα που ανοίγει την “κερκόπορτα” εισόδου των εργολάβων στα σχολεία».

Η ανακοίνωση – καταγγελία της Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, προκάλεσε την επίσημη αντίδραση του δήμου Αθηναίων, ο οποίος σε ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι είναι η η δεύτερη φορά που υφίσταται η συγκεκριμένη διαδικασία στο Δήμο Αθηναίων και ότι η πρώτη είχε συναφθεί από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη.

Παράλληλα ο δήμος υποστηρίζει ότι η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο της καθαριότητας των σχολείων, είναι «με άμεσα ωφελούμενα μέλη τους, ευάλωτες και ειδικές ομάδες που συμμετέχουν σε φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, δηλαδή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης (ΚΟΙΝΣΕΠ)». Επίσης ο δήμος προσθέτει ότι «η αξία της σύμβασης είναι σχεδόν 700 χιλ.€, ενώ σε 1 εκ.€ θα ανέλθει εφόσον επιθυμήσει ο Δήμος Αθηναίων να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης».

Αμεση ήταν η απάντηση της Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, η οποία σε νέα ανακοίνωση της, καταγγέλλει ότι «το νέο μοντέλο εργολαβοποίησης υπηρεσιών περνά μέσα από τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Ο ίδιος νόμος όμως έχει έναν περιορισμό: οι ΚΟΙΝΣΕΠ με τους δήμους θα πρέπει να υπογράφουν μόνο Προγραμματικές Συμβάσεις. Δηλαδή ένας δήμος και μια ΚΟΙΝΣΕΠ, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού σε ένα έργο πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη και τη χρηματοδότηση. Στην πλειοψηφία τους όμως δημιουργούνται με παράκαμψη των γενικών κανόνων δημόσιας διοίκησης και ελέγχου, από “φίλους, συγγενείς, ψηφοφόρους ή ακόμη και τους ίδιους τους τοπικούς άρχοντες, όπως αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι”, υπογράφουν μια τυπική Προγραμματική Σύμβαση, η οποία στην ουσία της είναι Εργολαβική Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών: ο δήμος βάζει όλα τα χρήματα και η ΚΟΙΝΣΕΠ τα διαχειρίζεται έναντι εργολαβικού κέρδους, προσλαμβάνοντας όποιους και όπως θέλει για να φέρουν εις πέρας το έργο.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση, εργολαβοποίησης στην προκειμένη περίπτωση των υπηρεσιών καθαριότητας των σχολικών μονάδων και δηλώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα περάσει».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων:

Με έκπληξη ενημερωνόμαστε για «Πόλεμο» του Δημάρχου Αθηναίων και για ανάθεση εργολαβίας καθαριότητας 1 εκ.€ σε εργολάβους καθαριότητας.

«Η προοδευτική διακυβέρνηση του Δήμου Αθηναίων είναι η πρώτη σε όλη τη χώρα που ανοίγει την “κερκόπορτα” εισόδου των εργολάβων στα σχολεία».

Τίποτα πιο αναληθές!

Είναι η δεύτερη φορά που υφίσταται η συγκεκριμένη διαδικασία στο Δήμο Αθηναίων, μετά από ΟΜΟΦΩΝΗ μάλιστα απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στις 03.06.2024 (ΑΔΑ: Ρ6Τ5Ω6Μ-ΓΤΙ). Η πρώτη διαδικασία είχε συμβασιοποιηθεί στις 23 Αυγούστου 2022 (22SYMV011127672).

Αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν «εργολάβοι» και ότι εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα θέσεις εργασίας.

Ποιοι είναι αυτοί οι «εργολάβοι» όμως που είναι φορείς του άρθρου 20 του ν.4412/2016 για την παροχή των υπηρεσιών καθαρισμού;

Οι «εργολάβοι» αυτοί είναι με άμεσα ωφελούμενα μέλη τους, ευάλωτες και ειδικές ομάδες που συμμετέχουν σε φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, δηλαδή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης.

Αναφέρεται εξάλλου και στη διακήρυξη (24PROC014884042) στη σελίδα 20 παρ. 2.2.1.1: “Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης της παρούσας σύμβασης έχουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4412/2016, οι φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τον Ν.4430/2016, και οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής της παρούσας μελέτης.”

Τέλος, η αξία της σύμβασης είναι σχεδόν 700 χιλ.€, ενώ σε 1 εκ.€ θα ανέλθει εφόσον επιθυμήσει ο Δήμος Αθηναίων να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης.

Αυτοί που ανακάλυψαν “πόλεμο” μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων και εργαζομένων, καλό θα ήταν να ρωτήσουν τις συγκεκριμένες γυναίκες εργαζόμενες καθαρίστριες κατά πόσο η παρούσα διοίκηση έχει ανοίξει “πόλεμο” ή τις έχει στηρίξει στην πράξη.

Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι συμμετέχουν στο γαϊτανάκι των κακόβουλων επιθέσεων κατά του Δήμου Αθηναίων με “ανακοινώσεις” και “αποκαλύψεις” είναι να ζητήσουν συγγνώμη από τις ίδιες τις εργαζόμενες.

 https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/dioikisi-doyka-gia-ekchorisi-kathariotitas-se-idiotes-to-kanoyme-opos-o-mpakogiannis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .