Δευτέρα, Ιουλίου 1

ΔΙΠΛΟ SOS για την Γυάρο...

Την μετατροπή σε 'water & energy self-sufficient Hub' ('αυτάρκη κόμβο νερού και ενέργειας') του ιστορικού κτηρίου των φ...


Την μετατροπή σε 'water & energy self-sufficient Hub' ('αυτάρκη κόμβο νερού και ενέργειας') του ιστορικού κτηρίου των φυλακών της Γυάρου, έναν μνημονικό τόπο του Εμφυλίου και της Χούντας, προτείνει η βιομηχανία αλουμινίου ALUMIL, στο πλαίσιο του 'Arxellence 3, που προκήρυξε μαζί με την 'Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία

Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου ΑΙΓΕΑΣ', που τελεί υπό την εποπτεία και συνδιοργάνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, του Υπουργείου Πολιτισμού και του επίσημου τουριστικού ιστότοπου Νοτίου Αιγαίου, με χορηγούς επικοινωνίας γνωστά περιοδικά του χώρου της αρχιτεκτονικής και των τεχνικών έργων.

'Μπορεί ένας τόπος παραδομένος στη φθορά και την εγκατάλειψη να αποκτήσει νέα ζωή;'
Αυτό το ρητορικό ερώτημα θέτει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της Γυάρου προς ένα 'βιώσιμο μέλλον', απωσιωπώντας ότι αυτός ο μαρτυρικός, από τα ρωμαϊκά ακόμα χρόνια, τόπος παραδόθηκε επίτηδες στη φυσική φθορά, όπως και πολλοί αντίστοιχοι τόποι ιστορικής μνήμης, προκειμένου να βυθιστούν στη λήθη. Ούτε, βέβαια, ομολογούν ότι η θολή 'νέα ζωή' που υπόσχονται για το θανατονήσι, είναι η 'χωρίς τα κόμπλεξ του παρελθόντος' επανάχρησή του, δηλ. η τουριστική του εκμετάλλευση, η παράδοσή του σε ιδιωτικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση, άλλωστε, έχει εφαρμόσει την ίδια αγοραία 'συνταγή' στην Δημόσια Παιδεία και Υγεία, στη δημόσια περιουσία και σε οτιδήποτε αποτελεί κοινό αγαθό.
Η Γυάρος και τα άλλα ξερονήσια-τόποι εξορίας όχι μόνο δεν πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους, αλλά και μην παραδοθούν στις 'πράσινες' ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου και σε εταιρίες που, προκειμένου να διαφημιστούν, δεν ορρωδούν προ ουδενός. Αντίθετα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σαφές πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης αυτών των τόπων (π.χ. ν. 722/2001, YΠA, ΦΕΚ 182/21-7-2011), όπως εδώ και χρόνια έχουν προτείνει τεκμηριωμένα ειδικοί επιστήμονες αλλά και πρόσφατα ο Σύνδεσμός μας:
'Οι αξίες, οι αρχές, το κοινωνικό όραμα των αγωνιστών που μαρτύρησαν στη Γυάρο ενσωματώνουν τον σεβασμό στη φύση απέναντι σ’ αυτούς που επιδιώκουν να μετατρέψουν ένα τοπόσημο ελευθερίας σε τόπο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης, αφού το 2011 αποχαρακτηρίστηκε ως ‘ιστορικός τόπος’ το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, με σκοπό την προώθηση επενδύσεων για αιολικά πάρκα.
Η αφιλόξενη Γύαρος, πρέπει να αναδειχθεί σε επισκέψιμο τόπο ιστορικής μνήμης, όπως θεσπίστηκε το 2001, με τη διάσωση και αποκατάσταση των κτηρίων-φυλακών, που το 1947 έχτισαν οι τότε πολιτικοί κρατούμενοι και όπου υπεράσπισαν τις ιδέες και τους αγώνες τους εξόριστοι δεσμώτες της χούντας.' (Γύαρος, χτες και σήμερα, ΑΠΘ 18-4-2024)
Πριν 50 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1974, την μεθεπομένη της πτώσης της χούντας, συγγενείς και φίλοι, κρατώντας το πανό 'Δώστε τη χούντα στο λαό', υποδέχονταν στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη τους εξόριστους που επέστρεφαν από τη Γύαρο. Πενήντα χρόνια μετά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παραδώσει τη μνήμη της Γυάρου στα νύχια αγοράς, στο όνομα της περιβόητης 'πράσινης μετάβασης'.
Καλούμε τα μέλη μας και τους δημοκρατικούς πολίτες της Αθήνας να υποστηρίξουν με την παρουσία τους, την παρέμβαση του ΣΦΕΑ 1967-1974 στη φιέστα της παρουσίασης του διαγωνισμού για τη Γύαρο, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΊΟΥ 2024, στις 6 μ.μ., στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
.
Ανεμογεννήτριες στη Γυάρο. Η μελλοντική εικόνα της “πράσινης ανάπτυξης”
Απόκοσμα σχέδια για τη Γυάρο !!!
- Με 33 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες των 15MW η καθεμία γύρω απο το νησί υψους 280 μετρων!
- Με 77 ανεμογεννήτριες που έχουν βεβαίωση παραγωγού επάνω στο νησί ύψους 113 μέτρων
- Εμπίπτει στην περιοχή Natura GR4220033 «Νήσος Γυάρος και θαλάσσια ζώνη» (ΤΚΣ - ΖΕΠ)
- Αποτελούσε κηρυγμένο ιστορικό τόπο, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αποχαρακτηρίστηκε το 2011
- Είναι αποικία 2.000 Μύχων με συνολικά 30 είδη πουλιών που διαβιούν στο νησί
- Είναι ενα από τα σημαντικότερα καταφύγια της Μεσογειακής Φώκιας
Όσοι δεν γνωρίζουν για το περιβάλλον της Γυάρου μπορούν να διαβάσουν στην ιστοσελίδα της WWF: «Φώκιες σε παραλίες να θηλάζουν τα μικρά τους και θαλασσοπούλια να φτιάχνουν φωλιές μέσα σε «λαγούμια» στα δυσπρόσιτα της βράχια. Καταπράσινα λιβάδια ποσειδωνίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκεί που το φως του ήλιου χάνεται μέσα στο απέραντο γαλάζιο, και ακόμη πιο βαθιά κοραλλιογενείς σχηματισμοί, υποβρύχια τοπία μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς. Αυτή είναι η Γυάρος. Τόπος ιστορίας, μνήμης και απίστευτου φυσικού πλούτου. Άλλοτε ένα νησί εξορίας, σήμερα μια όαση ζωής.»
Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων 

https://www.press-gr.com/2024/06/sos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .