Σε 50 χρόνια τα δάση της Αττικής, τα οποία κάηκαν στις πρόσφατες και σε παλαιότερες φωτιές, θα είναι όπως πριν.
Οι ειδικοί Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και ο Παύλος Κωνσταντινίδης, ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, μίλησαν στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 για τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστησαν οι «πνεύμονες» τις Αττικής ύστερα και από τις τελευταίες φωτιές που κατέστρεψαν τα λίγα δάση που είχαν απομείνει.
«Δυστυχώς η Αττική πια έχει απογυμνωθεί από το μεγαλύτερο μέρος των βασικών της εκτάσεων. Αυτό το οποίο έχει μείνει στην ουσία είναι μόνο η Πάρνηθα», είπε…
Οι επόμενες γενιές δεν θα δούνε δάσος
«Αυτά τα οποία κάηκαν, τα οποία είναι τυπικά μεσογειακά πευκοδάση και θαμνώδη πλατύφυλλα θέλουν τουλάχιστον έως 10-20 έτη, για να επανέλθουν να αναγεννηθούν και τουλάχιστον 40 έως 50 χρόνια, για να αποκτήσουν τη μορφή δάσους που είχαν πριν καούν.
«Νομίζω θα αποτύχουν, όπως έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε αυτές τις περιοχές. Αυτές που κάηκαν και ήτανε ώριμα τα πεύκα, οι οποίες δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγεννηθούν με φυσικό τρόπο, εφόσον προφυλαχθούν.
Σε τέτοιες περιοχές μπορούμε να παρέμβουμε με πολλή μεγάλη προσοχή, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη φύση με ρίψη σπόρων.
Η αεροσπορά, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό, έχει χρησιμοποιηθεί και στην Αττική παλιότερα με επιτυχία».
Ο Παύλος Κωνσταντινίδης τονίζει ότι «η Πάρνηθα είναι ένα τελείως διαφορετικό πράγμα. Στα χαμηλότερα σημεία έχουμε τα αείφυλλα σκληρόφυλλα και εκεί προσπάθησαν πάρα πολλές φορές να επέμβουν με αναδασώσεις διάφοροι φορείς. Δεν τα κατάφεραν, γιατί δεν μπορούν απλώς να αναπτυχθούν».
«Η Πεντέλη είναι ένας μεσογειακός χώρος και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σε περίπτωση επεμβάσεων. Το ίδιο ισχύει για τον Υμηττό. Είναι ένα δάσος, το οποίο είναι εύφλεκτο. Δηλαδή πρέπει να το καταλάβουμε ότι εάν δεν θέλουμε να έχουμε φωτιές δεν θα έχουμε δάση», σημείωσε.
«Ή θα τα ξηλώσουμε όλα ή θα τα απογυμνώσουμε όλες τις περιοχές που καίγονται συχνά ή θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται και θέλει η φύση. Υπομονή και προστασία, τίποτα άλλο», είπε χαρακτηριστικά..press-gr.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .