Σάββατο, Αυγούστου 31

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ “ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΚΥΛΩΝ” – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Καταφύγια ζώων συντροφιάς υπάρχουν σε πολλούς Δήμους της χώρας. Ελάχιστα πληρούν τις προϋποθέσεις με τον Δήμο Αθηναίων να λέει πως η Πολιτεία έχει αποφασίσει να κλείσουν όσα δεν προσαρμοστούν πλήρως.

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας σκύλου αφήνω κατά μέρους την ανάγκη μου να γράψω για όσα προσφέρουν τα τριχωτά αυτά πλάσματα σε όσους

έχουν χώρο στο σπίτι και την καρδιά τους για αυτά και πάω στο άλλο άκρο: τα καταφύγια ζώων συντροφιάς.

Τη διαχρονική τάση της Ελλάδας να τα κάνει όλα στο περίπου και τίποτα όπως πρέπει, τη διαπιστώνεις παντού γύρω σου, αν σηκώσεις το κεφάλι από το κινητό και κοιτάξεις γύρω σου. Ή αν οδηγείς.

Ή αν μένεις κοντά σε πράσινο ή αν οδηγείς στον Κηφισό και δη τις ημέρες που βρέχει (αν θυμάσαι πώς είναι αυτό, γιατί έχει να βρέξει και από τον Μάρτιο στην Αθήνα) ή στο σούπερ μάρκετ ή τώρα που θα έλθει ο ΕΝΦΙΑ και τέλος πάντων, παντού και πάντα -μετά τις πιο ασήμαντες έως τις πιο σημαντικές αφορμές.

 

 

Στις προδιαγραφές αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία καταφυγίου πρέπει να γίνεται σε απόσταση έως 5 χιλιομέτρων από το άκρο οικισμού, να διαθέτει ευχερή οδική πρόσβαση, ωράριο επισκέψεων (8 την εβδομάδα), σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών, κατάλληλο εξοπλισμό για τη σίτιση και συνεχή πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Επίσης, προβλέπεται απολύμανση κάθε 2 μήνες, τακτική απομάκρυνση απορριμάτων και κατάλληλος χώρος άσκησης ή περίπατος με λουρί δυο φορές την ημέρα, από 30 λεπτά. Αν δεν συμβαίνει αυτό, το πρόστιμο είναι 1000 ευρώ! Γενικότερα, υπάρχουν συγκεκριμένα ζητούμενα για βιοασφάλεια και εξοπλισμό, αυστηροί κανόνες επί των οποίων καθορίζονται κυρώσεις για συνολικά 21 παραβάσεις. Τα πρόστιμα είναι από 500 έως 5.000 ευρώ έως το οριστικό λουκέτο «σε περιπτώσεις πλημμελούς λειτουργίας».

 

 

 

Στο Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς (Πρόγραμμα AΡΓΟΣ) υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την πρωτοβουλία. Επρόκειτο για Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του αρμόδιου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) στο τεύχος Β του αριθμού φύλλου 13517, στις 18 Ιανουαρίου του 2023.

Καθόρισε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία, τα όργανα, τα αναγκαία δικαιολογητικά και ό,τι άλλο αφορά την αδειοδότηση καταφυγίων ζώων συντροφιάς και τη διασφάλιση της τήρησης αυστηρών κανόνων ευζωίας για τα φιλοξενούμενα ζώα. Προφανώς και καθορίζονται κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αφότου άνοιξαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις (καθώς είχαν ληφθεί τα χρήματα και έπρεπε να παρουσιαστεί έργο) δίνονται παρατάσεις για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο. Και τι γίνεται όταν συμβαίνει αυτό;

Κλείνουν τα καταφύγια.

Προφανώς και δεν ασχολούνται πολλοί με την εναλλακτική, αφού τυπικά το έργο τους το έχουν κάνει. Άσχετα από το αν ήταν αποτυχημένο.

Χαρακτηριστικά αναφέρω την Υπουργική Απόφαση 90260/2022 με θέμα «Κατανομή ποσού 5.000.000,00€ για την υλοποίηση δράσεων διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στους δήμους της χώρας , από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2022».

Το μπάτζετ μοιράστηκε, ας πούμε ότι αξιοποιήθηκε και μετά κανείς δεν φταίει για τίποτα. Δεν υπάρχουν συνέπειες για όσους δεν παρήγαγαν το έργο που υποσχέθηκαν. Αυτό που υπάρχει είναι ζώα στο δρόμο.

Ειρήσθω εν παρόδω, η ΥΑ που ανέφερα σχετίζεται με ένα από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων -την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη υποδομών σε τοπικό επίπεδο.

Το συνολικό ποσό δεν υπάρχει κάπου διαθέσιμο. Όπως δεν υπάρχει η πληροφορία για το τρέχον πρόγραμμα (2023-2027) κεντρικά καταγεγραμμένη σε δημόσια βάση δεδομένων.

Είναι έως αδύνατο να βρούμε ακριβή ποσά ανά Δήμο, αν σκεφτείς πως μια από τις χρηματοδοτήσεις προήλθε από το “Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης” (ΠΑΑ) που μεταξύ άλλων, είχε ως ζητούμενο την κατασκευή και την αναβάθμιση καταφυγίων ζώων.

Συμφωνείς πως θα είχε ένα ενδιαφέρον αν δούμε νούμερα και αποτέλεσμα, έτσι;

Όπως θα είχε ενδιαφέρον να βρούμε το Δήμο που έχει χώρο, ο οποίος απέχει τουλάχιστον 150 μέτρα από κατοικίες για να δημιουργηθεί νόμιμο πάρκο σκύλων. Την ίδια ώρα, βέβαια δεν αλλάζει το όριο ή δεν γίνεται η όποια άλλη αλλαγή θα βοηθούσε τα ζώα και εμάς.

Συνεχίζουμε.

Oneman

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

Ο Γεώργιος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου στο Δήμο Αθηναίων απάντησε στις ερωτήσεις του NEWS 24/7 για τις  πληροφορίες που είχαμε ως προς το κλείσιμο του καταφυγίου που βρίσκεται στο Βοτανικό, χωρητικότητας 90 θέσεων, χωρίς να ασχοληθεί κανείς με εναλλακτικές.

Πριν λίγο καιρό είχε μιλήσει στο OneMan και τον Άγγελο Κλάδη, για αυτό που βλέπεις από πάνω, εξηγώντας ότι επρόκειτο για εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο που πρότεινε να προετοιμαστεί το τμήμα Αστικής Πανίδας για παν ενδεχόμενο. Αν έληγε δηλαδή, η προθεσμία ή εντασσόταν το καταφύγιο στις εργασίες Διπλής Ανάπλασης του Βοτανικού.

Το πρόβλημα του εν λόγω καταφυγίου αφορούσε ‘τεχνικές προϋποθέσεις’ του νόμου, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί. Είχε ομολογήσει πως δεν είχε γνώση για τις ακριβείς λεπτομέρειες. Σε εμάς είπε πως είναι κάποιες πολύ εξειδικευμένες.

Τόνισε ωστόσο, ότι η «η πολιτεία πήρε την απόφαση να κλείσουν έως το τέλος του 2024 τα καταφύγια των δήμων σε όλη τη χώρα που δεν έχουν οριστική άδεια λειτουργίας. Δόθηκε ωστόσο, παράταση έως τις 31/12 του 2025. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να πάει μέχρι τις 31/12 του 2027».

Χρονικά, η πρώτη προθεσμία του υπουργείου ήταν έως το Σεπτέμβριο του 2023. Η πρώτη παράταση ολοκληρώθηκε στις 31/5 του 2024 και στο τέλος του έτους θα ήταν το τέλος της β’ παράτασης.

Τι σημαίνει οριστική άδεια λειτουργίας;

«Θα πρέπει να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Από το σύστημα αποχέτευσης, μέχρι τη λειτουργία ειδικού κτηνιατρείου. Οι περισσότεροι δήμοι ωστόσο, δεν έχουν τακτοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις».

Ποιο είναι το πρόβλημα με το καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων;

«Με εμάς υπάρχει και θέμα που σχετίζεται με το σημείο που βρίσκεται το καταφύγιο, στο Βοτανικό όπου θα γίνει διπλή ανάπλαση. Υπάρχει ζήτημα, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί ειδική υπουργική απόφαση ή να γίνει τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος ώστε να παραμείνει εκεί όπου είναι».

Για αυτό χρειάζεται η συνεργασία της Πολιτείας, που δεν υπάρχει. Επειδή κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει (μπορεί και να δοθεί λύση από την κυβέρνηση που να είναι υπέρ του καταφυγίου), ο Δήμος Αθηναίων έχει κινήσει τις διαδικασίες να βρεθεί μέρος όπου θα μεταφερθούν οι σκύλοι.

Πρόσθεσε ότι «η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε υπερκέντρωση των ζώων στο καταφύγιο και στο ΔΙΚΕΠΑΖ (βλ. διαδημοτικό κέντρο περίθαλψης της Αττικής). Δεν είχε καν σε ισχύ πρόγραμμα υιοθεσιών. Όταν έχεις 100 ζώα στο καταφύγιο και 50 στο ΔΙΚΕΠΑΖ, δεν γίνεται να τα αφήνεις σε κλουβιά για 3-4 χρόνια. Δεν είναι αυτή η λύση. Έπρεπε να υπάρχει σύνδεση με τη διαδικασία υιοθεσιών. Εμείς έχουμε ήδη αρχίσει σχετικές εκδηλώσεις που όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα ενταθούν».

Υπάρχει και σχετική ιστοσελίδα, με τα ζωάκια που είναι προς υιοθεσία. Έχε πρόχειρο ότι τα ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο έχουν τραυματικό παρελθόν (κακοποίηση ή/και εγκατάλειψη), γεγονός που κάνει πιο απαιτητικές τις υιοθεσίες. Το βέβαιο είναι πως η επιστροφή στους δρόμους, θα είναι η θανατική τους καταδίκη.

Όπως λέει ο κύριος Αποστολόπουλος, δεν ευσταθούν οι φήμες περί σχετικής αδιαφορίας (πως ενώ έχει αποφασιστεί πως το καταφύγιο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, δεν έχει γίνει καν μελέτη για το πού μπορεί να μεταφερθεί).

«Εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές, για την περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εκδώσει απόφαση παραμονής. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Έχουμε σκεφτεί περιφραγμένους χώρους που ανήκουν στο Δήμο. Για παράδειγμα, στο Πάρκο στο Γουδή. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπως ο Εθνικός Κήπος. Πέραν της περίφραξης, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα φροντίζουν καθημερινά τα ζώα από το Δήμο και φυσικά, οι εθελοντές».

Το concept ωστόσο, δεν επιτρέπει να μπουν πολλά ζώα μαζί. «Θα είναι λίγα, ώστε να μπορούν να παίζουν τα παιδιά κάτι που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Οι φιλοζωικές οργανώσεις επισημαίνουν συνεχώς πως οι σκύλοι του καταφυγίου δεν μπορούν να τοποθετηθούν εκ νέου πουθενά μέσα στην πόλη, καθώς θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή τους.

Ρωτήσαμε τον καθ’ ύλην αρμόδιο αν εξετάζεται γενικά, η επανένταξη, ενώ ζούμε στο 2024 και ο Δήμος έχει λάβει ό,τι δίνει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αδέσποτα, ώστε να δημιουργήσει και να λειτουργεί τις σχετικές υποδοχές;

«Δεν θα γίνει επανένταξη» απάντησε κατηγορηματικά ο κύριος Αποστολόπουλος.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Την ίδια ώρα, στο Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς αναφέρεται πως «αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια ή δεν βρεθεί ανάδοχος για ένα ζώο ή αυτό δεν υιοθετηθεί, τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του.

Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.

Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων».

Καλή τύχη με όλα αυτά, στη χώρα που δεν γίνεται τίποτα από όσα αναφέρουν οι νόμοι, πέραν των όσων δεν ξεβολεύουν τους εκάστοτε αξιωματούχους, ακόμα και όταν αυτό είναι εις βάρος ψυχών. Τετράποδων ή δίποδων.

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Αφότου ακούσαμε όσα είχε να πει ο Δήμος, επικοινωνήσαμε με μια εθελόντρια που εμφανίζεται στο καταφύγιο επί χρόνια, την ίδια ημέρα για να βοηθήσει όπως μπορεί τους σκύλους που φιλοξενούνται σε αυτό. Μάς είπε πως «τα ζώα στο χώρο είναι 110, ενώ άλλα 60 είναι στο ΔΙΚΕΠΑΖ και σε πανσιόν φιλοξενίας, γιατί δεν υπάρχει χώρος στα κλουβιά».

Θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ωστόσο τα στοιχεία της είναι στη διάθεση μας. Διευκρίνισε κατ’ αρχάς ότι «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον του καταφυγίου. Κανείς δεν έχει πει σε κανέναν αν θα φύγει, αν θα μείνει, αν θα μας διώξουν. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως δόθηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου. Μετά δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί».

«Δεν ξέρουμε καν, αν θα μπουν αύριο οι μπουλντόζες για την ανάπλαση»

Ο κύριος Αποστολόπουλος είπε ότι δόθηκε νέα παράταση έως το τέλος του 2025. «Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Τον Αύγουστο εμφανίστηκε ένας κύριος ως νέος υπεύθυνος αστικής πανίδας και μας είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί.

Επίσης, ρωτώντας γενικότερα μάθαμε ότι έχει προταθεί ένας χώρος για μεταφορά που είναι κοντά στο σημείο που είναι τώρα το καταφύγιο, αλλά δεν γνωρίζουμε αν πληρεί τις προϋποθέσεις ή αν έχει γίνει η στοιχειώδης μελέτη.

Το βέβαιο είναι πως για να γίνει ένα καταφύγιο, χρειάζεται χρόνος. Δεν είναι εύκολο να στεγάσεις τόσους πολλούς σκύλους. Η μελέτη και το έργο σίγουρα θα χρειαστούν τουλάχιστον έναν χρόνο».

Εκείνη πηγαίνει και θα πηγαίνει την ημέρα της «και θα κάνω ό,τι κάνω, μέχρι νεοτέρας. Έτσι έχουμε αποφασίσει να λειτουργήσουμε όλοι οι εθελοντές». Υπάρχει σχετικό πρόγραμμα; «Δεν άρχισε ποτέ. Ο καθένας μας εμφανίζεται όποτε θέλει και μπορεί. Κάποιοι είμαστε πιο σταθεροί από άλλους».

Η ίδια πηγή ενημέρωσε πως οι άνθρωποι που απασχολούνται είναι 4 και είναι υπάλληλοι καθαριότητας. «Ένας εξ αυτών μένει στο καταφύγιο και κάνει πολλή δουλειά. Τελευταία πήραν δυο άτομα με σύμβαση για έως το τέλος του 2024. Ο νέος υπεύθυνος όμως, τους είπε πως τελικά, δεν θα υπογραφεί η σύμβαση τους και έφυγαν».

Πρόγραμμα υιοθεσίας όντως ‘τρέχει’; «Λειτουργεί κάθε Κυριακή από τις 12.00 έως τις 14.00. Υπάρχει ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αστικής πανίδας του Δήμου.

Το θέμα ωστόσο, είναι πως δίνουμε ένα σκυλάκι και μπαίνουν στο καταφύγιο τρία. Αν δεν ενδιαφερθεί ο κύριος Χάρης Δούκας, να τοποιθετηθεί δημόσια δεν θα γίνει τίποτα. Επειδή θα γίνει ανάπλαση, δεν θέλουν το καταφύγιο μέσα στη μέση. Θα έπρεπε όμως, να έχουν ασχοληθεί με το ‘μετά’. Έως τώρα δεν έχει γίνει αυτό».

 

 https://www.news247.gr/magazine/reportage/i-kivernisi-kleinei-ta-katafigia-skilon-ti-ginetai-me-afto-tis-athinas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .