Μνήμες από το κραχ του 1987 στο Τόκιο - Οι λόγοι που οδηγούν σε μαζικό ξεπούλημα - Δραματική συνεδρίαση και στην Αθήνα
Δεν είναι μόνον οι φόβοι για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που τρομάζουν τους επενδυτές παγκοσμίως προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα sell off στη νεότερη ιστορία των αγορών.
Το ιδιαίτερα αρνητικό αυτό κλίμα δεν μπορούσε
να μην επηρεάσει και μάλιστα πολύ την Αθήνα, όπου το χρηματιστήριο σημειώνει πτώση άνω του 4%!Ο κόσμος του χρήματος έχει δικές ανησυχίες κι αγωνίες και προβλέπει εξελίξεις που ο μέσος άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί.
Κάτω από το πρίσμα αυτό, η ανησυχία των επενδυτών πηγάζει κυρίως στο ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση, την αδύναμη κι εύθραυστη πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα παγκοσμίων κολοσσών, ιδιαίτερα της υψηλής τεχνολογίας προκάλεσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχιών που υπαγόρευσε μαζικές πωλήσεις, αρχικά στις ασιατικές αγορές.
Τη σκυτάλη των βαριών απωλειών έλαβαν από τις ασιατικές αγορές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των ανησυχιών για ενδεχόμενη ύφεση τις αμερικανικής οικονομία που θα φέρει αναταραχές παγκοσμίως.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,78% στις
483,82 μονάδες με τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 5% και να
ακολουθούν οι τράπεζες με βουτιά 4,6%.
O Stoxx 50 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,50%.
Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.
Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX χάνει 2,37% στις 17.212 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,61% στις 7.056 μονάδες.
Οι απώλειες στη Βρετανία και τον FTSE φτάνουν το 2,18% και κινείται στις 7.995 μονάδες.
Στην περιφέρεια η Ιταλία, ο MIB χάνει 3,87% και ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 2,96%.
Σήμερα αναμένονται επίσης μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου
με τις Uniper, Infineon, Monte dei Paschi και Palantir Technologies να
ξεχωρίζουν.
O Nikkei κατέγραψε απώλειες 12,4% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 31.458 μονάδες στη χειρότερη ημερήσια επίδοση από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.
Το αρνητικό κλίμα τροφοδοτεί τις τελευταίες ώρες και σενάριο ότι η FED έκανε λάθος και καθυστέρησε περισσότερο από όσο έπρεπε να προχωρήσει σε μειώσεις. Αυτό οδηγεί περισσότερους επενδυτές πλέον στο δολάριο και στα ομόλογα, εγκαταλείποντας τις μετοχές –οι τιμές των οποίων είχαν βρεθεί τον Ιούλιο σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ.
Οι κεντρικές τράπεζες
Με τα νέα στοιχεία να δείχνουν επιδείνωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και προκλήσεις για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη, αυξάνονται ξανά τα στοιχήματα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από FED και ΕΚΤ.
Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να γίνεται λόγο πως η Federal Reserve καθυστέρησε περισσότερο από όσο θα ήθελε να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων των τελευταίων δύο περίπου χρόνων. Πλέον δημιουργούνται προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση το Σεπτέμβριο, κατά 50 αντί για 25 μονάδες βάσης. Εκτός αν η FED αναλάβει έκτακτη δράση πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του επόμενου μήνα.
Οι αγορές δίνουν επίσης πιθανότητα 60% για μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δημιουργούνται για το Σεπτέμβριο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Ο ρόλος του γεν
Στην Ιαπωνία σημαντικό ρόλο στην κάθετη βουτιά διαδραμάτισε το ράλι του γεν κατά 12% από τα μέσα του περασμένου μήνα, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα οι επενδυτές αγόραζαν εκεί και λόγω της χαμηλής ισοτιμίας που είχε τότε το ιαπωνικό νόμισμα.
Είναι ενδεικτικό ότι στο Τόκιο ο Nikkei υποχώρησε σήμερα Δευτέρα κατά 4.451 μονάδες ξεπερνώντας ακόμη και τις 3.836 μονάδες που είχε χάσει τη «Μαύρη Δευτέρα» τον Οκτώβριο του 1987. Τότε βέβαια ο δείκτης βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix έκλεισε με απώλειες 12,2% χάνοντας όλα τα κέρδη του 2024. Σε Ιαπωνία και Κορέα τα αυτοματοποιημένα συστήματα των χρηματιστηρίων χρειάστηκε να διακόψουν προσωρινά τις συναλλαγές λόγω της μεγάλης και ξαφνικής πτώσης, όπως έχουν σχεδιαστεί να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο δείκτης Kospi στη Νότιο Κορέα έχασε 9% ενώ πιο ψύχραιμη ήταν η κατάσταση στις κεφαλαιαγορές της Κίνας.
Παράγοντες της ιαπωνικής αγοράς που μίλησαν σε Bloomberg και Financial Times έκαναν λόγο για σημαντική διόρθωση και προσπάθειες για μείωση κινδύνου από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεν που έχει ενισχυθεί κατά 12% έναντι του δολαρίου μέσα σε μόλις δυόμισι εβδομάδες. Μόνο σήμερα το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 2,2% φτάνοντας τα 142,3 γεν ανά δολάριο.
https://www.zougla.gr/money/stockmarkets/chanontai-disekatommyria-sti-mavri-deftera-ton-agoron/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .