ΠΑΤΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Για τους περισσότερους Καλοκαίρι σημαίνει διακοπές, θάλασσα και ξενοιασιά αλλά για κάποιους συνανθρώπους μας όλα αυτά επισκιάζονται από τις αντιδράσεις που έχουν στα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Ποια είναι η συνηθισμένη αντίδραση στα κουνούπια;
Τυπικά το τσίμπημα κουνουπιού προκαλεί άμεσα πρήξιμο (wheal) και ερυθρότητα (flare) του δέρματος που παίρνει το μέγιστο μέγεθος της (μικρότερο από 1-2 εκ) μέσα σε 20 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνει τη μορφή βλατίδας με φαγούρα (itchy indurated papule) που παίρνει το μέγιστο μέγεθος της στις επόμενες 24-36 ώρες και υποχωρεί μέσα σε 7-10 μέρες.
Πότε υποπτευόμαστε αλλεργία στα κουνούπια;
Οι μεγάλες τοπικές αντιδράσεις είναι οι πιο συχνές αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα κουνουπιών και είναι συχνές στα βρέφη και παιδιά.
Μεγάλες τοπικές αντιδράσεις ( γνωστές και ως σύνδρομο Skeeter ) αποτελούνται από αντιδράσεις με πρήξιμο, ερυθρότητα και θερμότητα του δέρματος που μπορούν να φτάσουν εώς και τα 10 εκατοστά. Οι αντιδράσεις αυτές έρχονται μέσα σε 8 με 12 ώρες μετά το τσίμπημα και μπορούν να κρατήσουν 3 με 10 μέρες.
Ανάλογα με το σημείο του τσιμπήματος μπορούν να προσβάλουν όλο το πρόσωπο ή ένα άκρο ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Μπορούν να επηρεάσουν την όραση, τη πρόσληψη τροφής και υγρών αλλά και τη φυσιολογική χρήση του άκρου. Σε βαριές περιπτώσεις μεγάλων τοπικών αντιδράσεων μπορεί να παρατηρηθεί και χαμηλός πυρετός και αδιαθεσία.
Ποια είναι η εξήγηση για την αλλεργία στα κουνούπια;
Η αλλεργία οφείλεται σε αντίδραση σε αλλεργιογόνα του σιάλου των κουνουπιών. Συνήθως η πορεία των αντιδράσεων στα τσιμπήματα των κουνουπιών περιλαμβάνει 5 στάδια , ξεκινώντας από την ευαισθητοποίηση (εμφάνιση αλλεργίας) και καταλήγοντας με τον αυξανόμενο αριθμό τσιμπημάτων κουνουπιών στην φυσική απευαισθητοποίηση και τελικά ανοχή (μη αλλεργία) . Δυστυχώς στο στάδιο της ανοχής δεν φτάνουν όλοι οι ασθενείς.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
1)Βρέφη και μικρά παιδιά.
2)Άνθρωποι που εκτίθενται συχνά σε τσιμπήματα κουνουπιών.
3)Ασθενείς που για πρώτη φορά εκτίθενται σε ένα νέο τύπο κουνουπιών.
4)Ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες.
Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ από τις αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών;
Οι ευαίσθητοι ασθενείς θα πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους τα πρωινά και μετά το σούρουπο και να αποφεύγουν περιοχές με στάσιμα νερά. Τα κουνούπια έλκονται από την θερμότητα του ανθρώπινου σώματος, τη μυρωδιά του κάθε ατόμου και την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά προϊόντα ,εντομοαπωθητικά κατάλληλα ακόμη και για βρέφη. Στους ασθενείς στους οποίους τα τσιμπήματα είναι αναπόφευκτα συνιστάται η συστηματική λήψη αντιισταμινικών νεότερης γενιάς με σκοπό την μείωση των αντιδράσεων.
Σε περίπτωση μεγάλων τοπικών αντιδράσεων τι προτείνεται;
Στις μεγάλες τοπικές αντιδράσεις συνιστάται η χορήγηση αντισταμινικών νεότερης γενιάς και τοπική θεραπεία με κρέμα κορτιζόνης. Χάπια κορτιζόνης δίνονται σε μεγάλες τοπικές αντιδράσεις που επηρεάζουν την όραση, τη πρόσληψη τροφής και υγρών αλλά και τη φυσιολογική χρήση του άκρου. Αντιβίωση δίνεται όταν υπάρχει υποψία επιμόλυνσης με μικρόβια( στην περίπτωση αυτή το πρήξιμο, θερμότητα, πόνος, ερυθρότητα της αντίδρασης γίνονται πιο έντονα μετά από κάποιες μέρες και όχι τόσο γρήγορα όσο μια συνηθισμένη μεγάλη τοπική αλλεργική αντίδραση.)
Πηγή: https://www.uptodate.com/contents/allergic-reactions-to-mosquito-bites
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .