Πώς θα βγεις από το Matrix-Μάτριξ
Η πραγματικότητα γύρω μας ίσως να μην είναι αυτή που πιστεύουμε. Ίσως όλα να αποτελούν μία ψευδαίσθηση από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε. Ένα Matrix που κρύβει από όλους μας την αλήθεια.
Όμως θα μπορούσε πραγματικά να υπάρχει
το Matrix; Πόσο πιθανό είναι να ζούμε μέσα σε αυτό; Και αν τελικά ισχύει κάτι τέτοιο, τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να ξεφύγει;Tι είναι το Matrix;
Πολλοί πιστεύουν πως το Matrix τους ελέγχει όταν: Νιώθουν πως δεν έχουν τον έλεγχο της ζωής τους. Όταν νιώθουν πως δεν έχουν την ελευθερία να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Και όταν νιώθουν πως κάτι εντελώς ξένο ελέγχει όλα όσα ξέρουμε και βιώνουμε στην πραγματικότητα ή την καθημερινότητά μας. όλα αυτά πλέον μας φαίνονται εντελώς γνώριμα, οπότε πολλοί περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται:
Τι είναι τελικά το περίφημο Matrix; Υπάρχει; Και αν ναι πως μπορεί κάποιος να απελευθερωθεί από αυτό;
Το Ολογραφικό Matrix (Ολογραφική ψευδαίσθηση)
Η αρχική ιδέα για το Matrix όπως το γνωρίζει πλέον η ανθρωπότητα προέρχεται φυσικά από την ομώνυμη ταινία που βγήκε το 1999. Ας δούμε λοιπόν πως περιγράφεται εκεί πριν αναλύσουμε τις διαφορετικές εκδοχές του, που αναπτύχθηκαν μεταγενέστερα:
“Στις αρχές του 21ου αιώνα η ανθρωπότητα γιόρτασε την γέννηση της τεχνητής νοημοσύνης. Μίας συνειδητότητας που δημιούργησε μία ολόκληρη φυλή από μηχανές AI.
Δυστυχώς όμως ένας πόλεμος κατέστρεψε ολόκληρο τον πλανήτη και κατά την διάρκειά του, οι άνθρωποι έκρυψαν τον ουρανό, σε μία προσπάθεια να στερήσουν από τις μηχανές την ηλιακή ενέργεια που ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσουν.
Οι μηχανές τότε στράφηκαν στους ανθρώπους για ενέργεια.
Έτσι, στην πραγματική κατεστραμμένη γη οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης καλλιεργούν ανθρώπους και τους χρησιμοποιούν ως μπαταρίες, τοποθετώντας τους στο Matrix ώστε να μην καταλαβαίνουν τίποτα.
Το Matrix, είναι ένας ονειρικός κόσμος που δημιουργείται από υπολογιστή (μία ολογραφική προσομοίωση) που κατασκευάστηκε ώστε οι άνθρωποι να διατηρούνται κοιμισμένοι, σκλαβωμένοι και υπό έλεγχο από τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.
Σίγουρα την εποχή που κυκλοφόρησε η ταινία, το σενάριο θύμιζε πραγματικά μόνο επιστημονική φαντασία. Ήταν μία ταινία με μεγάλο συμβολισμό που άγγιξε πολλούς ανθρώπους, επειδή σχετίστηκε με καταπιεσμένα θέλω ή κρυμμένα συναισθήματα.
Αν αναλύσουμε το Matrix σήμερα, θα βρούμε πολλές ομοιότητες με το σενάριο της ταινίας.
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και η δημιουργία ενός τέτοιου ολογραφικού κόσμου όπως είναι το metaverse του Facebook, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Το γεγονός επίσης πως τα τελευταία χρόνια αρκετές κεκτημένες ελευθερίες χάνονται τρομάζει ακόμα περισσότερο τον κόσμο που πιστεύει πως το Matrix δεν ήταν απλά μία ταινία, αλλά μία πραγματικότητα που ζούμε ήδη όλοι!
Αυτό βέβαια μοιάζει υπερβολή. Όμως είναι σίγουρο πως οι εμπειρίες της πραγματικότητας δημιουργούνται μέσα στο μυαλό μας.
Η Βιολογία εξηγεί πως βιώνουμε τις φυσικές μας αισθήσεις μέσα από συχνότητες που μεταμορφώνονται σε βιολογικές και χημικές αντιδράσεις. Στην συνέχεια ο εγκέφαλός μας τις ερμηνεύει και μας τις παρουσιάζει ως πραγματικότητα.
Από την άλλη όμως το μυαλό μας δεν αντιλαμβάνεται μόνο την πραγματικότητα, αλλά έχει και την δυνατότητα να την δημιουργήσει.
Dr Joe Dispenza: Η σκέψη σου δημιουργεί την πραγματικότητά σου
Πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την αναζήτηση και πιστεύουν σε θεωρίες για εξωγήινη ζωή, μυστικές οργανώσεις που ελέγχουν τον κόσμο και πολλά ακόμη, τείνουν να πιστεύουν πως όντως μία τρομερή μυστική ομάδα σκλαβώνει την ανθρωπότητα μέσω του Matrix.
Φυσικά υπάρχουν και πολλά βίντεο στο youtube που αναλύουν την πιθανότητα η πραγματικότητά μας να είναι όντως μία προσομοίωση ενός υπολογιστή.
Γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο να ζούμε μέσα σε μια «εξομοίωση υπολογιστή»
Όμως η βασική ιδέα πως η φυσική μας πραγματικότητα είναι μία ψευδαίσθηση του μυαλού δεν είναι καινούργια αφού πηγάζει από τα βάθη της αρχαιότητας.
Για παράδειγμα υπάρχει στα αρχαία ελληνικά μυστήρια, στον Βουδισμό, τον Ινδουισμό, τον Σουφισμό, τον Γνωστικισμό αλλά και πολλά άλλα θρησκευτικά ή πνευματικά συστήματα.
Αφού λοιπόν υπάρχουν διαφορετικές εξηγήσεις για το τι είναι το Matrix, ας δούμε τις πιο σύγχρονες ή ακραίες θεωρίες για αυτό.
1.2. To εξωγήινο Matrix (εξωγήινη χειραγώγηση)
Κάποιοι πιστεύουν πως οι εξωγήινοι κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε και ελέγχει το ολογραφικό Matrix, και θεωρούν πως η ανθρωπότητα ζει μέσα σε αυτό εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Για πολλά χρόνια εξάλλου υπάρχουν επιστήμονες Neil De Grasse Tyson, ο Elon Musk κ.ά που έχουν διατυπώσει την άποψη ότι τελικά θα καταφέρουμε να προσομοιώσουμε τους εαυτούς μας και ότι, μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να ζούμε ήδη μέσα σε μια προσομοίωση που μπορεί να προήλθε είτε από τους προγόνους μας είτε από κάποιο άγνωστο πολιτισμό.
Η τοποθέτηση αυτή παίρνει κατά καιρούς μεγάλες διαστάσεις στη δημόσια σφαίρα, ειδικά όταν ερευνητικές ομάδες διατείνονται ότι τα αποτελέσματά τους καταρρίπτουν ή επιβεβαιώνουν την «υπόθεση της προσομοίωσης».
Όμως, η υπόθεση της προσομοίωσης δεν είναι κάτι καινούργιο, τόσο ως αναζήτηση όσο και ως διατύπωση με σύγχρονους όρους.
Στην σύγχρονη εκδοχή της στηρίζεται στο λεγόμενο «επιχείρημα της προσομοίωσης», το οποίο διατυπώθηκε το 2003 από τον Σουηδό φιλόσοφο Nick Bostrom, ενώ σχετίζεται με ερωτήματα περί της ύπαρξης της πραγματικότητας και του κόσμου τα οποία έχουν τεθεί από την αρχαιότητα.
Άλλοι ισχυρίζονται και πιστεύουν πως εξωγήινα όντα τροποποίησαν το ανθρώπινο DNA ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε μόνο τις 3 διαστάσεις, δημιουργώντας έτσι ένα νοητικό Matrix. Με αυτό τον τρόπο παραμένουμε σκλαβωμένοι από τα ίδια μας τα αισθητήρια όργανα στον τρισδιάστατο κόσμο.
Ο,τι αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας, αποτελεί δημιούργημα του μυαλού μας
1.3. Το Matrix της Ελίτ (Έλεγχος του ανθρώπου)
Μία πολύ δημοφιλής θεωρία για το Matrix είναι η χειραγώγηση από την παγκόσμια Ελίτ, η οποία χειραγωγεί τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς, όλα όσα ακούμε ή μαθαίνουμε.
Κάνει πλύση εγκεφάλου στους ανθρώπους που θεωρούν στην συνέχεια πως ο κόσμος λειτουργεί όπως εκείνοι θέλουν. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το Matrix αποτελεί ένα σύστημα που λειτουργεί ώστε να επιταχύνει τις επιλογές τού κάθε ατόμου στον πλανήτη χωρίς να φαίνεται πως παραβιάζει την ελεύθερη βούληση.
Η Ελεύθερη βούληση, οι πεποιθήσεις και ο αποπρογραμματισμός
Αυτό το Matrix είναι ένα σύστημα ελέγχου που βασίζεται στην προτροπή αποφάσεων, στην εμφύτευση ιδεών και την χειραγώγηση των λέξεων. Βασίζεται επίσης σε υποσυνείδητες τεχνικές ελέγχου και διαμορφώνουν τις αποφάσεις που παίρνει το άτομο κάθε στιγμή.
Η θεωρία αναφέρει πως μπορεί ακόμα και να προβάλλει εικόνες στο μυαλό κατά την διάρκεια του ύπνου, χειραγωγώντας αρχετυπικά σύμβολα.
Πανοπτικό του Bentham: Οι σύγχρονες εφαρμογές του για έλεγχο και επιτήρηση των πολιτών
Έτσι το Matrix αποτελεί ένα σύστημα που διαμορφώνει την πραγματικότητα του κάθε ατόμου βάση των συναισθημάτων, των επιθυμιών, των πεποιθήσεων, των σκέψεων και του φόβου.
Αποδομεί όσα πιστεύεις και τα στρέφει εναντίον σου, χρησιμοποιώντας στοιχεία που έχουν τρομακτική ομοιότητα με εκείνα που αποτελούν τις σκέψεις σου.
Τόμας Χομπς: Ο φόβος ως θεμέλιο του κράτους
και Πεποιθήσεις και προκαταλήψεις μας κρατούν αιχμάλωτους και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα
Πως θα βγεις από το Matrix;
Την εποχή που ζούμε είναι γεγονός πως μπορούμε να δούμε κοινά χαρακτηριστικά της καθημερινότητας με αυτά του αρχέτυπου του Matrix, είτε πιστεύουμε πως θα μπορούσε να υπάρχει είτε όχι.
Είναι γεγονός πως πολλές αποφάσεις μας είτε χειραγωγούνται είτε περιορίζονται από ανώτερες δυνάμεις, όπως τις κυβερνήσεις, και ένα μέρος της ουσιαστικής ελευθερίας μας έχει χαθεί.
Oι μάζες φοβούνται τη λευτεριά, Λιλή Ζωγράφου
Άρα, αν υποθέσουμε πως γύρω μας έχει δημιουργηθεί ένα Matrix που ελέγχει τους πάντες, πως θα μπορούσε κάποιος να ξεφύγει από αυτό;
Κατά μία έννοια αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε όσα πιστεύουμε ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Κάθε σκέψη που κάνουμε αυτόματα διαμορφώνει μία προσωπική πραγματικότητα όμως έχουν μεγάλη αξία.
Αυτές δημιουργούν το σύστημα αξιών κάθε ανθρώπου, και άρα για να μπορέσει να σπάσει κάποιος το Matrix θα πρέπει να σταματήσει να καθορίζει τον εαυτό του σε σχέση με όσα του έχουν πει οι άλλοι. Έτσι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δημιουργήσουμε μία δική μας πραγματικότητα που μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην ήδη υπάρχουσα.
Οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις και οι επιθυμίες μας αποτελούν την δική μας πραγματικότητα.
Αν κάποιος θέλει να αλλάξει τον κόσμο του, θα πρέπει πρώτα να αλλάξει τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις πεποιθήσεις του. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αρνηθεί όλα όσα πιστεύει ώστε να νιώθει πως ανήκει στο σύνολο. τότε βλάπτει τον εαυτό του αφού αρνείται όλα όσα πιστεύει για να ενσωματωθεί.
Άρα αν κάποιος πιστεύει πως βρίσκεται εγκλωβισμένος στο matrix, και θέλει να απελευθερωθεί, τότε πρέπει να σκεφτεί τι είναι αυτό που τον εγκλωβίζει εξ’ αρχής. Και επειδή αυτό λειτουργεί διαφορετικά και βάση φόβου στον κάθε άνθρωπο, δεν υπάρχουν γενικές συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.
Για παράδειγμα αν κάποιος φοβάται την τεχνολογία επειδή θεωρεί πως τον ελέγχει ή τον φυλακίζει, τότε μπορεί να σταματήσει να την χρησιμοποιεί, ή να τροποποιήσει τον τρόπο που την χρησιμοποιεί. Αν θεωρεί πως τα μέσα ενημέρωσης τον εξαπατούν δημιουργώντας μία ψεύτικη πραγματικότητα, τότε δεν έχει παρά να σταματήσει να ενημερώνεται από αυτά.
Η λίστα είναι μεγάλη και αλλάζει ανάλογα με το τι πιστεύει ο κάθε ένας από εμάς. Το βασικότερο όλων όμως, που μπορούμε να κάνουμε ανεξαιρέτως του τι πιστευουμε, είναι να μην σταματήσουμε να αναζητούμε την αλήθεια όποια και αν είναι αυτή.
Να φιλτράρουμε τα πάντα μέσα από την δική μας αντίληψη και να επιβεβαιώνουμε αν κάτι ισχύει ή όχι. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ρωγμές στο υφαντό της εδραιωμένης πραγματικότητας και του Matrix που μας περιβάλλει, απελευθερώνοντας πνευματικά και σωματικά τον εαυτό μας…
Πηγή: weirdo.gr – medium.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .