Σαφάρι της ΑΑΔΕ έτσι ώστε να μπουν στα κρατικά ταμεία 2,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους! Θα ελεγχθεί εξονυχιστικά πάνω από το 70% των υποθέσεων που εκκρεμούν
Σε έλεγχο όλων των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών της Εφορίας, που λιμνάζουν την τελευταία πενταετία, καθώς και των χρεών που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης την τελευταία 10ετία προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για μια αυτονόητη διαδικασία, που θα έπρεπε να είχε «τρέξει» εδώ και πολλά χρόνια, με δεδομένο πως οι μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου οφείλουν το μεγαλύτερο μέρος των ανείσπρακτων οφειλών.
Η εντολή που έχει δοθεί προς τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθεί εξονυχιστικά πάνω από το 70% των υποθέσεων που εκκρεμούν και οι οφειλέτες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Ετσι, δημιουργείται ένας νέος μηχανισμός προκειμένου να διαπιστώνει σε ποια φάση βρίσκονται ο εντοπισμός των φορολογουμένων, η πορεία είσπραξης των οφειλών, αν στο μεσοδιάστημα έχουν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα, αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον τους.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι στο σύνολο του 2024 να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 2,8 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς στα αρχεία της Φορολογικής Διοίκησης λιμνάζουν κάθε χρόνο τεράστια ποσά, με την Εφορία να μην είναι σε θέση να γνωρίζει ποια από αυτά μπορούν να εισπραχθούν και ποια παραμένουν στις λίστες ως εκκρεμή, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση εδώ και δεκαετίες.
Ακόμη, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ θα βρεθούν τα χρέη εκείνα που κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης». Οι οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προβλέπουν τον επανέλεγχο του 60% των υποθέσεων με χρέη τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», με αποφάσεις που ελήφθησαν τα έτη 2013, 2014 και 2015.
Θα εξεταστεί, συγκεκριμένα, εάν μετά την πάροδο περίπου 10 ετών, που θα παύσουν άλλωστε και οι έννομες συνέπειες, έχει εισπραχθεί κάποιο ποσό από αυτά, ή αν έχουν βρεθεί περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών τα οποία μπορούν να κατασχεθούν, έναντι των οφειλών.
Γι’ αυτόν τον λόγο στο στόχαστρο μπαίνουν και αυτά τα χρέη, τα οποία ξεπερνούν τα 26,3 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 107 δισ. ευρώ που αποτελούν το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως «μαρτυρούν» και οι λίστες των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου που δίνονται στη δημοσιότητα κάθε καλοκαίρι, ως οφειλέτες εμφανίζονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά και επιχειρηματίες που χρωστούν τεράστια ποσά στο κράτος (φόρους, εισφορές, πρόστιμα και προσαυξήσεις) και δεν βρίσκονται καν στη ζωή.
Κατά το παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες διαγραφής των ανείσπρακτων οφειλών, δίχως όμως να έχει υπάρξει ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν πραγματικά ο οφειλέτης διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση ή χρήματα για να αποπληρώσει μέρος ή το σύνολο της οφειλής.
Υπενθυμίζεται πως το 2010 η μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε στηρίξει το αφήγημα του «λεφτά υπάρχουν» και στις ανείσπρακτες οφειλές των 26 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια, σε μια κίνηση αναδίπλωσης, προσπάθησε να περάσει νόμο για τη διαγραφή τους, αποσύροντας το επίμαχο άρθρο που είχε ενταχθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο!
Ποια χρέη χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης» και πότε «γράφονται στο χιόνι»
Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπονται τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις που τα χρέη χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτες είσπραξης». Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:
- Εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- Εχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
- Εχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής Αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
- Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν.
- Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.
Σημειώνεται πως, με βάση τον νόμο, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης,
- έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,
- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,
- έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τρίτους
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
- οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,
- οφειλές ανά φορολογούμενο μικρότερες του ποσού του εκάστοτε ελάχιστου ποσού φόρου από την καταβολή του οποίου απαλλάσσεται ο φορολογούμενος.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .