ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΑΡΠΑΞΑΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ --ΚΑΗΜΕΝΕ ΡΑΓΙΑΑ !
Στην Αθήνα θα βρεθούν το διάστημα 8 με 11 Οκτωβρίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θέτουν οι θεσμοί είναι η καλύτερη διαχείριση της κρατικής
περιουσίας. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), που διαχειρίζεται πολλές δημόσιες επιχειρήσεις, καλείται να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες και αποδοτικές. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή στις διαδικασίες προμηθειών και προσλήψεων, ενώ η ΕΕΣΥΠ θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την επενδυτική της εμπειρία. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Ανάπτυξης που θα προσελκύσει επενδύσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με έμφαση σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.Στον τραπεζικό τομέα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ESM αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Παρόλα αυτά, το ποσοστό των προβληματικών δανείων παραμένει υψηλό σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η κυβέρνηση επανέφερε το πρόγραμμα «Ηρακλής», προσφέροντας εγγυήσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε οι τράπεζες να ξεφορτωθούν πιο γρήγορα τα κακά δάνεια. Ωστόσο, η έκθεση προτείνει να συνεχιστεί η προσπάθεια για μείωση των δανείων αυτών, χωρίς να χρειάζεται πάντα κρατική βοήθεια.
Σε σχέση με τα χρέη και την αφερεγγυότητα, σημειώνονται αυξήσεις στις αναδιαρθρώσεις χρεών μέσω της πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού, όμως άλλες επιλογές, όπως οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης, δεν χρησιμοποιούνται αρκετά. Οι θεσμοί προτείνουν την απλοποίηση αυτών των διαδικασιών, καθώς και την παροχή κινήτρων για τους οφειλέτες, ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά.
Στις κεφαλαιαγορές, η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και να προσελκύσει επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και στις επενδύσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ESG). Για την επίτευξη αυτών των στόχων, προτείνονται νομοθετικές αλλαγές και πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και τη χρηματοοικονομική γνώση του κοινού.
Ένα άλλο ζήτημα που αναφέρουν οι θεσμοί, αλλά προσπαθούν να το περάσουν στα… ψιλά, είναι η αναποτελεσματικότητα στις δημοπρασίες ακινήτων, καθώς πολλά ακίνητα που πωλούνται δεν προσελκύουν προσφορές, εμποδίζοντας την εκκαθάριση των εξασφαλίσεων των τραπεζών. Η κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο, ώστε αυτές οι διαδικασίες να γίνονται πιο αποτελεσματικές.
Τέλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ESM θεωρούν ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να μειώνεται σε σχέση με το ΑΕΠ και πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει αυτή τη θετική πορεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .