Εφιαλτική εξίσωση για τα νοικοκυριά οι μαζικές πληρωμές φόρων, οι αγορές σχολικών ειδών, τα φροντιστήρια και το σκληρό ροκ ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Μετά το μικρό «φρένο» που πάτησαν οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα το προηγούμενο δίμηνο, η ακρίβεια επιστρέφει ξανά από το φθινόπωρο, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.
Πρόκειται για μια περίοδο που οι περισσότεροι καταναλωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν
μια σειρά από νέες υποχρεώσεις, όπως το άνοιγμα των σχολείων και το ξεκίνημα των φροντιστηρίων για τα παιδιά τους, ταυτόχρονα με τις μαζικές πληρωμές φόρων για το ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, και παράλληλα θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης για τον ερχόμενο χειμώνα.Η εξίσωση είναι εφιαλτική για τις ελληνικές οικογένειες και αποδεικνύει πως οι πολίτες παραμένουν τελείως απροστάτευτοι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και στην ακρίβεια. Το στίγμα, άλλωστε, έχει δοθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανακοινώθηκε ξαφνικά νέα άνοδος του πληθωρισμού στη χώρα μας, με το οικονομικό επιτελείο να ακολουθεί ακριβώς την ίδια συνταγή αποτυχίας.
Το ελαιόλαδο συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή, με αύξηση 56,7% μέσα σε έναν χρόνο, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,4%, το ηλεκτρικό ρεύμα με 9,5%, τα κρέατα με 7,4%, τα νωπά ψάρια με 8,4%, τα λαχανικά με 3,5%, σοκολάτες, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 4,1%, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με 8,6%.
Μόνο μέσα σε έναν μήνα (από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο) οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.
«Πικρό» καφέ θα πίνουν από τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές, καθώς ήδη εκπρόσωποι του κλάδου προαναγγέλλουν ανατιμήσεις 15%-20% λόγω της μειωμένης παραγωγής από το Βιετνάμ. Οπως λένε, η φετινή εσοδεία του θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 5 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση και οδήγησε σε ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα.
Ανάλογες προβλέψεις κάνουν και εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων εξαιτίας των ανατιμήσεων στο κακάο, καθώς ο παγετός στη Βραζιλία μείωσε σημαντικά την παραγωγή.
Ηδη η αγορά έχει προαναγγείλει νέες αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκετών προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, την ίδια στιγμή που τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέρος των νέων αυξήσεων θα περάσει στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα.
Αποκαλυπτικά στοιχεία
Το 2024, μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για τα εντελώς απαραίτητα κοστίζει κατά 14,7% περισσότερο σε σχέση με το 2023. Κατά μέσο όρο, μια οικογένεια ξοδεύει 370 ευρώ τον μήνα, από 324 ευρώ πέρυσι. Το 75% των νοικοκυριών δαπανά στο σούπερ μάρκετ 450 ευρώ τον μήνα, ψωνίζοντας τα εντελώς απαραίτητα από το «κάτω ράφι», ποσό σχεδόν ίσο με τα 2/3 του «καθαρού» κατώτατου μισθού (703 ευρώ)!
Το μέγεθος της κλοπής αποτυπώνει και η υπέρβαση των εσόδων του Προϋπολογισμού για το πρώτο 7μηνο του 2024 κατά 2,19 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1/4 προέρχεται από τον ΦΠΑ! Την ίδια ώρα, οι τζίροι των 7 μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ το 2023 ήταν 15 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Πάνω από 25,8% ο πληθωρισμός στα τρόφιμα! Η κυβέρνηση συνεχίζει την κοροϊδία
Ακρως προκλητική είναι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα που τα στοιχεία δείχνουν πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει αυξηθεί πάνω από 25,8% μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια, και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2024. Πρόκειται για στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας εφαρμογής του μέτρου για το «σχολικό καλάθι». Σημειώνεται πως στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τους υψηλότερους μισθούς, η αύξηση ήταν οριακά μεγαλύτερη στο 26,1%.
Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να αντικρούσει τη σφοδρή κριτική ότι παρατηρεί αμέτοχη τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, οι οποίες έχουν περιορίσει δραστικά και το διαθέσιμο εισόδημα. Τότε προχωρούσαν σε μια αντιπαραβολή με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως αυξήθηκε την 3ετία 2022-2024 κατά 27,7% σωρευτικά, από τα 650 στα 830 ευρώ, δηλαδή οι αυξήσεις στους μισθούς είχαν υπερβεί τις ανατιμήσεις.
Παραδέχονταν, δηλαδή, ότι ο πληθωρισμός έχει εξαφανίσει κάθε πραγματική αύξηση των αποδοχών, επιμένοντας παράλληλα στη διατήρηση των ίδιων ποσοστών στους φόρους. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι εισπράξεις από τους φόρους, όπως είναι ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, έχουν εκτοξευθεί λόγω της ανόδου των τιμών.
Αυτό που κρύβουν εντέχνως, όμως, είναι πως οι αυξήσεις στον βασικό μισθό δεν συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους εργαζομένους, που λαμβάνουν οριακά υψηλότερα ποσά, καθώς ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να τους κάνει αύξηση. Αυτή η τεράστια πλειονότητα των εργαζομένων πλήττεται σφοδρά από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, αν αναλογιστεί κανείς πως όσοι έχουν εισοδήματα έως 1.100 ευρώ καθαρά (ελάχιστα πάνω από τον μέσο μεικτό ελληνικό μισθό) ξοδεύουν πλέον πάνω από το 30% του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων, όπως είχε αναδείξει πρόσφατα ανάλυση της εταιρίας συμβούλων Netrino, με μεγάλη εμπειρία ειδικά σε θέματα οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων..newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .