Μία πρωτοποριακή έρευνα, ομάδας επιστημόνων του τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker, της Μελβούρνης, μας λέει έναν τρόπο “προφύλαξης” από τον καρκίνο.
Τίποτα το σχολαστικό, όχι υστερισμοί, όχι φάρμακα ή πολυπλοκότητες στην
καθημερινότητα μαςΟ καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος στην οποία δύσκολο να μιλήσει κανείς για πανάκεια.
Απλά μαθαίνουμε να τρώμε ελιές.
Γνωστή η λαϊκή ρήση της μεταπολεμικής Ελλάδας για τη συμβολή στη διατροφή μας της ελιάς, και της μονομερούς ελπίδας μας στη τότε Μοναρχία, που ουκ ολίγοι απ’ τους παλαιοτέρους, ενθυμούνται με μελαγχολία, παρακολουθούντες τον ευτελισμόν της διαδόχου καταστάσεως επί των ημερών μας.. με τον αγώνα των κομμάτων για να βρουν συναίνεση για νέο.. πρόεδρο δημοκρατίας.
Αν μάλιστα τώρα, που είναι και η περίοδος τους, τις αγοράσουμε απ’ τη λαϊκή, και με χονδρό αλάτι τις ετοιμάσουμε μόνοι μας, ακόμα καλύτερα.
Κι είναι εύκολο κι απλό. Τις απλώνουμε σ ένα ανοξείδωτο ταψί, αφού βάλουμε χαρτί κουζίνας. Μπόλικο χονδρό αλάτι, και στη σκιά του μπαλκονιού μας για 8-10. μέρες.
Καθημερνά τις “κουνάμε” κι αλλάζουμε το χαρτί κουζίνας, που έχει μουσκέψει απ’ τους “χυμούς” της ελιάς. Μόλις δούμε να ζαρώνουνε λίγο, είναι έτοιμες.
Κρατούν λίγη “πίκρα” αλλά εκεί είναι όλη η γοητεία τους.
Ίσως και οι ιδιότητές τους! Πώς μας ωφελούν οι τροφές με πικρή γεύση
Στη συνέχεια τρώμε 3-10 ελιές τη μέρα μαζί με κρίθινο παξιμάδι τσάϊ ή καφές, δικό σας θέμα.
Ένα θαυμάσιο πρωϊνό.
Το ίδιο και το μεσημέρι μαζί με τη σαλάτα εποχής μερικές απ’ τις “δικές” μας ελιές, που συνοδεύουν ευχάριστα ένα πιάτο μαυρομάτικα φασόλια, φακές με ρύζι, ή ρεβίθια με ρύζι.
Όποιος τώρα μου πεί ότι λέω υπερβολές, μπράβο του. Εκείνος χάνει πολλαπλώς.
Εννοείται δεν ξεχνάμε και το “φρέσκο” άθερμο παρθένο λάδι, που μαζί με ψωμί, υπέροχο λευκό ταραμά σίγουρα είναι λύσσα, αλλά νοστιμίζει το ψωμί και “δένει” με το λάδι, λίγη ρίγανη, και ένα ζεστό δίκταμο, είναι η υπ. αριθμ. 1 αντικαρκινική τροφή.
Ο μηχανισμός των τροφών που «χτυπούν» τον καρκίνο
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ομογενή Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Baker Ινστιτούτου, μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, όταν είναι φρέσκια, η υ δ ρ ο ξ υ τ υ ρ ο σ ό λ η καταστρέφει, πιθανότατα, τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
Η ικανότητα της πολυφαινόλης – ολευροπαϊνης που συναντάται στο χυμό της ελιάς, όπως και του μεταβολίτη της υδροξυτυροσόλης, να παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου.
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, κοινά γνωστό σαν οξυζενέ (σ.σ. όχι σαν κι αυτό που καθαρίζουμε τις πληγές. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο που παρατίθεται πιο κάτω), είναι ανόργανη χημική ένωση που περιέχει υδρογόνο και οξυγόνο, με χημικό τύπο Η2Ο2. Είναι το απλούστερο υπεροξείδιο, αποκαλούμενο και με τον όρο “υπεροξειδική γέφυρα”.
Ένα ισχυρό οξειδωτικό αυστηρά εξαρτώμενο από τις χημικές ιδιότητες της ολευροπαϊνης.
Διερευνητέο αν η κυτταροτοξική επίδραση του παραγόμενου H2O2,περιορίζεται στα καρκινικά κύτταρα ή επηρεάζει εξίσου και τα φυσιολογικά κύτταρα.
Είναι πάντως γεγονός η παραγωγή H2O2 από την ολευροπαϊνη και την υδροξυτυροσόλη όπως και το ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι ευάλωτα στην τοξική επίδραση του H2O2.
Υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2): Η απαγορευμένη πανάκεια
Πλην όμως προς το παρόν είναι αδιασάφητος ο ακριβής μοριακός μηχανισμός του κυτταρικού θανάτου, των κατά τα άλλα αθανάτων “δυνάμει” καρκινικών κυττάρων.
Γεγονός πάντως ότι η ολευροπαΐνη παράγει H2O2 Το παραγόμενο H2O2 προκαλεί εκτενή οξειδωτική βλάβη στο DNA και σημαντική μείωση στην κυτταρική βιωσιμότητα τόσο των καρκινικών όσο και των φυσιολογικών κυττάρων.
Είναι πλέον γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές και εξαιρετικό παρθένο λάδι μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς, τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα είναι επαρκές.
Πώς η Μεσογειακή/Ελληνική Διατροφή δρα προληπτικά για πενήντα ασθένειες
Η υδροξυτυροσόλη, εκτός από την ελιά, υπάρχει και
- στο δίκταμο,
- τη λεβάντα,
- τη λουίζα,
- τα σταφύλια
- τα χαρούπια και
- την αγριομυρτιά, ενώ η αντικαρκινική δράση της δεν αμφισβητείται.
Για τους επιφυλακτικούς, προτείνω να δοκιμάσουν, όλο αυτόν τον καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα, να βάλουν στα γεύματά τους τις ελιές.
Υπάρχουν παντού.
Στη Βαρβάκειο, ένθεν και ένθεν του Δημοτικού Παρκινγκ, μπορεί να βρει κανείς δεκάδες Πακιστανούς, Ινδούς, Σύρους με χαμόγελα. να του προτείνουν Ελληνικές ελιές, φρέσκιες και φτηνές. Με 1,5-2,5 το κιλό. (!)
Στη λαϊκή έχουν 3,5 έως και 5 ευρώ.
Χαιίετε..
σ.σ. Οι αυτόχθονες ιδιοκτήτες των καταστημάτων, καθισμένοι στα παρακείμενα καφενεία, σχολιάζουν την πολιτική επικαιρότητα.
Πηγή άρθρου kosmaser.wordpress.com Οι ελιές είναι ΦΆΡΜΑΚΟ – ΠΙΣΤΈΨΤΕ ΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .