Τρίτη, Νοεμβρίου 12

Κουνέλι και γλώσσα του σώματος: μάθετε πώς νιώθει και τι θέλει να σας πει

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν ζήσει με κουνέλια, δεν μπορούν να φανταστούν πόσο ιδιαίτερες και έντονες προσωπικότητες έχουν αυτά τα αξιολάτρευτα χνουδωτά ζωάκια.
Το κάθε κουνέλι έχει τον δικό του χαρακτήρα, αλλά υπάρχουν και κάποιες κοινές αντιδράσεις και συμπεριφορές με τις οποίες επικοινωνούν τη χαρά, τη λύπη, ή τον φόβο τους.
Ας αποκρυπτογραφήσουμε, λοιπόν, κάποιες χαρακτηριστικές συμπεριφορές των κουνελιών, και ας μάθουμε να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματός τους.

Χαρά, παιχνίδι, κι ενθουσιασμός

Κάποιες συμπεριφορές που δείχνουν χαρά και ενθουσιασμό στα κουνέλια είναι οι παρακάτω:

Κλείσιμο
– Το κουνέλι χοροπηδάει χαρωπά στον αέρα χτυπώντας τα πόδια του μεταξύ τους, σα να χορεύει. Πρόκειται για μια πολύ φυσιολογική αντίδραση που δείχνει τη χαρά και τον ενθουσιασμό του.

– Είναι στη φύση του κουνελιού να σκάβει, και συχνά το κάνει για παιχνίδι. Πρόκειται για μια ενστικτώδη συμπεριφορά η οποία μπορεί να δυσκολεύει την καθημερινότητα του κηδεμόνα του. Το κουνέλι μπορεί να σκάβει και τα πόδια ή χέρια του κηδεμόνα του για να τραβήξει την προσοχή του.

– Το κουνέλι παθαίνει zoomies, δηλαδή τρέχει γύρω γύρω στο δωμάτιο όσο πιο γρήγορα μπορεί σαν να το κυνηγάνε, συνήθως από ενθουσιασμό και για παιχνίδι.

– Το κουνέλι κυλιέται και γυρνάει στο πλάι χαλαρά, συνήθως με κλειστά τα μάτια και ακούνητα πόδια. Πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά που δηλώνει χαλάρωση ή ευχαρίστηση.

– Όταν το κουνέλι βγάζει έναν ήχο σαν κόρνα, συνήθως κάνοντας κύκλους, μυρίζοντας ένα άλλο κουνέλι, και τρίζοντας τα δόντια του, σημαίνει ότι νιώθει ενθουσιώδες. Όταν τρίζει τα δόντια του πολύ απαλά ενώ είναι ήρεμο, όπως για παράδειγμα αφού κυλιστεί στο πλάι, τότε είναι μάλλον χαλαρό.

Θλίψη, θυμός, ή άγχος

Υπάρχουν κάποιες κουνελίσιες συμπεριφορές που δηλώνουν θλίψη, θυμό, ή άγχος:

– Ένα κουνέλι θα τσιρίξει μόνο στην περίπτωση που είναι φοβισμένο ή αγχωμένο.

– Ένα κουνέλι που νιώθει κτητικά για την περιοχή του μπορεί να γρυλίζει. Σ’ αυτό θα βοηθήσει η στείρωση, αν και μπορεί να ξανακούσετε γρύλισμα αν προσπαθήσετε να γνωρίσετε στο κουνέλι σας ένα καινούριο κουνέλι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να χωρίσετε τα κουνέλια σας γιατί το γρύλισμα δηλώνει επιθετικές διαθέσεις.


– Τα κουνέλια μπορεί να δαγκώσουν τόσο για να τραβήξουν την προσοχή σας όσο και για να επιβληθούν, επειδή φοβούνται, ή επειδή κάτι δεν τους αρέσει. Μπορεί να δαγκωθούν μεταξύ τους όταν τσακώνονται, ή αν ένα παλιότερο κουνέλι δεν θέλει ένα νεοφερμένο. Ακόμα, τα κουνέλια δαγκώνουν λόγω σεξουαλικής έντασης, για να επιβάλουν μια συγκεκριμένα ιεραρχία, ή απλά γιατί δεν θέλουν να πάνε κάπου που τα πηγαίνετε ή να μπουν στο κλουβί τους. Συνήθως δεν πρόκειται για επιθετικά κατοικίδια, και η στείρωση τείνει να μειώνει τις επιθετικές τάσεις.

– Ένα κουνέλι που χτυπά το πίσω πόδι του, συνήθως είναι ταραγμένο, θυμωμένο, νιώθει πως απειλείται, ή θέλει να προειδοποιήσει άλλα κουνέλια για κάτι που θεωρεί απειλητικό.

– Αν κρατάτε το κουνέλι σας και αυτό θέλει να το αφήσετε κάτω, ή αν είναι δυσαρεστημένο με κάτι, μπορεί να κλωτσήσει για να ξεφύγει ή να δείξει τη δυσαρέσκιά του. Αν το κουνέλι σας κλωτσάει όσο απομακρύνεται από εσάς επίσης θέλει να δείξει πως κάτι δεν του αρέσει. Αν ένα κουνέλι κλωτσάει όσο το κρατάτε, τότε πρέπει να το αφήσετε κάτω προσεχτικά, γιατί μπορεί να χτυπήσει ή να παραλύσει αν κλωτσήσει δυνατά όσο κάποιος το κρατάει.

Άλλες συμπεριφορές

Ας δούμε μερικές ακόμη συμπεριφορές που δηλώνουν διαφορετικές καταστάσεις και συναισθήματα:

– Όταν το κουνέλι τρίζει τα δόντια του ενώ στέκεται καμπουριασμένο και χωρίς να κουνιέται, τότε πιθανόν να πονάει.

– Αν ένα κουνέλι σπρώχνει ελαφρά τα παιχνίδια του ή εσάς με τη μύτη του, εξερευνά τον κόσμο. Οι μικροσκοπικές μύτες των κουνελιών είναι πολύ ευαίσθητες και τα βοηθούν να ανακαλύψουν τι υπάρχει στο περιβάλλον τους. Κάποιες φορές μπορεί μετά το σπρώξιμο το κουνέλι σας να σας δαγκώσει ελαφρά για να σας τραβήξει την προσοχή σας ή να σας παρακινήσει να μετακινηθείτε.

– Το να καθαρίζει ένα κουνέλι τον εαυτό του ή άλλους κουνελοφίλους του γλείφοντας, είναι μια πολύ φυσιολογική συμπεριφορά. Προσέξτε μόνο την περίπτωση που το κουνέλι σας καταπίνει πολλές τρίχες, γιατί αυτό μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα. Συμβάλετε στον καλλωπισμό του βουρτσίζοντάς το τακτικά.

– Τα κουνέλια, όπως και πολλά άλλα ζώα, έχουν αδένες οσμής στο πρόσωπό τους. Ένα κουνέλι μπορεί να τρίψει το πηγούνι του σε κάποιο αντικείμενο για να δηλώσει ότι του ανήκει. Είναι μια φυσιολογική λειτουργία με την οποία μαρκάρει την περιοχή του.

Ελπίζουμε αυτός ο οδηγός να σας βοήθησε να καταλάβετε περισσότερο αυτά τα υπέροχα πλάσματα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .