Παρασκευή, Νοεμβρίου 1

Μεγάλη η ανάπτυξη της Ελλάδας με κυβέρνηση Μητσοτάκη ! Τρεις στους δέκα συνταξιούχους εργάζονται γιατί δεν τα βγάζουν πέρα

 

 


Ο συνταξιούχος θα πρέπει να ξεκουράζεται μετά από τόσα χρόνια εργασίας
Ολοένα και πληθαίνουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονται, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους και να...έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους, που καθημερινά αυξάνονται (φάρμακα, ρεύμα, καύσιμα, σουπερ μάρκετ κ.ά.).

Μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αναγκάζονται λόγω της μικρής σύνταξης που έχουν, να αφήνουν την ξεκούραση στην… άκρη και να συνεχίσουν να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, προκειμένου να έχουν χρήματα και για τους ίδιους, αλλά και για τους δικούς τους ανθρώπους, αφού πολλές φορές εξαρτώνται από αυτούς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους.


Δυστυχώς η πολιτεία δεν παρέχει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες συνταξιούχους αξιοπρεπείς συντάξεις και τους αναγκάζει να εργάζονται για πολλά περισσότερα χρόνια, απ’ ότι θα έπρεπε, προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να μην φτάνουν στην ανέχεια και στην κατάθλιψη, όταν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Και αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα!

Τρεις στους δέκα συνταξιούχους είναι και εργαζόμενοι ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας.

Τεχνικοί και υπάλληλοι γραφείου είναι στην πλειοψηφία τους οι νεότεροι ηλικιακά συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν στο 59ο και στο 60ο έτος αντίστοιχα και ακολουθούν επαγγελματίες στα 61,3 έτη, ανειδίκευτοι εργάτες χειρονάκτες 61,4, χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων 61,5 και τεχνίτες 61,9.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Μέχρι την ηλικία των 54 ετών το ποσοστό που λαμβάνει σύνταξη είναι πολύ χαμηλό, κάτω του 5,0%, και αυξάνεται με παρόμοιο τρόπο και για τα δύο φύλα μέχρι την ηλικία των 60 ετών.


Μετά τα 60 έτη, το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη είναι σημαντικά μεγαλύτερο για τους άνδρες έναντι των γυναικών, και στην ηλικία των 74 ετών ανέρχεται στο 90,1% για τους άνδρες και στο 63,7% για τις γυναίκες.

Παρατηρείται ότι, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης τόσο υψηλότερο είναι και το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες. Στην ηλικία των 74 ετών τα ποσοστά συνταξιοδότησης διαμορφώνονται σε 69,3% για τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης, σε 78,9% για τα άτομα μέσης εκπαίδευσης και σε 92,1% για τα άτομα ανώτερης εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η λήψη σύνταξης γήρατος για τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών ήταν τα 58,6 έτη.
Η ηλικία συνταξιοδότησης είναι λίγο μεγαλύτερη για τους άνδρες (58,9) σε σύγκριση με τις γυναίκες (58,2). Μεγαλύτερες διαφορές εμφανίζονται στα άτομα διαφορετικού εκπαιδευτικού επιπέδου και συγκεκριμένα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης για τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης είναι 60,7 ενώ για τα άτομα μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης είναι αντίστοιχα 57,1 και 57,3 έτη.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, ανάλογα με το επάγγελμα της τελευταίας εργασίας, παρατηρείται ότι αυτή κυμαίνεται από τα 59,0 έτη για τους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλματα έως τα 65,6 έτη για τους ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς.

Διαφορές παρατηρούνται και στη μέση ηλικία συνταξιοδότησης κατά Περιφέρεια. Η μικρότερη ηλικία συνταξιοδότησης παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής και οι μεγαλύτερες στις Περιφέρειες Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που δηλώνουν ότι έλαβαν μειωμένη σύνταξη γήρατος ανέρχεται σε 11,6%.

Παρατηρούνται σημαντικές διαφορές και ως προς το φύλο και ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο.
Το χαμηλότερο ποσοστό των ατόμων παρατηρείται στους άνδρες κατώτερης εκπαίδευσης (5,6%) και το υψηλότερο (22,8%) στις γυναίκες μέσης εκπαίδευσης.



Κατάσταση απασχόλησης κατά τη λήψη σύνταξης γήρατος 7 στα 10 άτομα ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος σταμάτησαν να εργάζονται όταν συνταξιοδοτήθηκαν, ποσοστό 71,9%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, 23,9% δεν εργαζόταν ήδη πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη.

Ως βασικότερος λόγος που τα άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών, τα οποία λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, σταμάτησαν να εργάζονται δηλώνεται η προτίμηση να σταματήσουν να εργάζονται από τη στιγμή που κατοχυρώθηκε το δικαίωμα σύνταξης (77,3%), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 15,0% δηλώνει ότι υποχρεώθηκε να σταματήσει λόγω ορίου ηλικίας.

Παρατηρείται ότι οι λόγοι αποχώρησης από την αγορά εργασίας δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών – με εξαίρεση την περίπτωση της φροντίδας άλλων ατόμων.
Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραμονής στην αγορά εργασίας, των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος, ήταν οικονομικός – είτε επειδή υπήρχε ανάγκη (32,9%) είτε επειδή συνέφερε οικονομικά (14,0%).

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .