Σάββατο, Νοεμβρίου 16

«Ρουά -ματ» Σαμαρά στον Μητσοτάκη με Καραμανλή

 Ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει για διάδοχο της Κατ. Σακελλαροπούλου τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας – Πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση – Αιχμές για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την woke ατζέντα και την «απομάκρυνση της ΝΔ από τις αρχές της παράταξης»

«Βόμβα μεγατόνων», που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παράλληλα να προκαλέσει έντονες συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή της χώρας, ετοιμάζεται να «ρίξει» ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Όπως προκύπτει, από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έχει παραχωρήσει ο Μεσσήνιος πολιτικός στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», προτίθεται να προτείνει για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας,  τον έτερο πρώην πρωθυπουργό και μακροβιότερο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Κώστα Καραμανλή.

Μια πρόταση η οποία αν λάβει τελικά «σάρκα και οστά», θα αναγκάσει τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να τοποθετηθεί επ’ αυτής και να πάρει σαφή θέση.

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μία κίνηση στην πολιτική σκακιέρα με ιδιαίτερη σημασία, μια κίνηση «ρουά –ματ» του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς σημειώνεται σε μία στιγμή κατά την οποία στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έχει φουντώσει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε τρεις προοπτικές. Είτε να ακολουθήσει το… ρεύμα, πολλών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, όπου η πρόταση Σαμαρά βρίσκει πολλούς θετικά διακείμενους αποδέκτες,  είτε να προτείνει την ανανέωση της θητείας της νυν προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είτε να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα τυγχάνει της αποδοχής από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αρεστό σε μερίδα των βουλευτών της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, πολλοί είναι οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εκφράζουν την άποψη ότι μόνο με τον Κώστα Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας η κυβερνητική παράταξη μπορεί να «επουλώσει» τις πληγές της και να οδεύσει ενωμένη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κατά συνέπεια, η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά θα συζητηθεί έντονα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος και θα  αποτελέσει σημείο αναφοράς στις συζητήσεις που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα.

Παράλληλα θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση επί της πρότασης αυτής και είτε να την απορρίψει, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ενδεχόμενες αναταράξεις που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση στο εσωτερικό  της  ΝΔ, είτε να την κάνει αποδεκτή, ανατρέποντας  ουσιαστικά τον δικό του σχεδιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουσιαστικά, με την πρωτοβουλία του αυτή, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, «αφοπλίζει» όσους τον κατηγορούν ότι η κριτική που ασκεί τους τελευταίους μήνες στην κυβέρνηση έχουν στόχο την εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Άλλωστε όπως αναφέρουν κύκλοι από το εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς ασκεί αιχμηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, ενώ παράλληλα εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του με τις πολιτικές που ακολουθούνται και υπαγορεύονται από τη λεγόμενη woke ατζέντα. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς, στην εν λόγω συνέντευξη, ζητά την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Επίσης δεν κρύβει την ανησυχία του για την απομάκρυνση της Νέας Δημοκρατίας από τις αρχές και τις αξίες της παράταξης, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, αυτό που μένει να διευκρινιστεί, σε ότι αφορά την πρόταση Σαμαρά, είναι αν αυτή έχει τεθεί εις γνώσιν του Κώστα Καραμανλή, ή πολύ περισσότερο αν έχει προηγηθεί σχετική συνεννόηση επ’ αυτής των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Η κριτική για τα ελληνοτουρκικά

Στην συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα «δικά μας» ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».

Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβυκό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».

Ζητά αποπομπή Γεραπετρίτη

Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζητά την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στέκεται δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».

Όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να “στείλει σπίτι τους” όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της “φιλίας και ειρήνης” με την Τουρκία “ας χαρακτηριστούν και μειοδότες”! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».

Αναφερόμενος άλλωστε, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στην «γειτονιά» της ο κ. Σαμαράς μιλάει και για την Αλβανία. Λέει χαρακτηριστικά: «Μέχρι και ο Ράμα μάς προκαλεί. Μέσα στην ελλάδα. Ανοιχτά. Ενώ συνεχιζει να υφαρπάζει ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα. ¨εχει καταργήσει απο τον Δήμαρχο, μέχρι και την ονομασία της Βορείου Ηπείρου.. Κι εμείς εγκρίνουμε αγόγγυστα την πρόοδο της Αλβανικής ένταξης στην Ευρώπη. Παραμένουμε δηλαδή, το ίδιο χαλαροί στις προκλήσεις και της «ισχυρής» Τουρκίας και της «ανίσχυρης» Αλβανίας.

Woke ατζέντα

Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ξεκινώντας από την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη ο Αντώνης Σαμαράς είπε:«Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη «woke ατζέντα», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους λόγους που πλήττουν την κοινωνία. «Η woke ατζέντα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ. Έχω μάλιστα, προειδοποιήσει την Ελλάδα και την Ευρώπη για όλα αυτά εκατό φορές. Πολύ προτού επανεμφανιστεί ο Τραμπ στο προσκήνιο».

«Ο Καραμανλής είναι η καλύτερη επιλογή για την Προεδρία»

Στο ερώτημα της εφημερίδας «τι θα κάνετε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας» ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».

 https://www.zougla.gr/politiki/roua-mat-samara-ston-mitsotaki-me-karamanli/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .