Η έκπληξή της με τον Γιώργο Παπανδρέου, η αποτυχία Σαμαρά στις μεταρρυθμίσεις και ο «σταρ» Τσίπρας - Τι λέει στο βιβλίο της Freiheit (Ελευθερία) για την ελληνική κρίση χρέους
Ειδικές αναφορές στην ελληνική κρίση, κάνει η Άγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματα της, που εκδόθηκαν από τον παραδοσιακό εκδοτικό οίκο Kiepenheuer & Witsch στην Κολωνία. Στην Ελλάδα μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Τα απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ έχουν τίτλο «Ελευθερία:
Αναμνήσεις 1954-2021» (Freiheit: Erinnerungen 1954-2021). Τα συνέγραψε χωρίς συμβούλους, ιστορικούς ή ghost-writer, απλώς με τη συμβολή της στενής συνεργάτιδάς της, Mπεάτε Μπάουμαν.Ο Παπανδρέου και το Καστελόριζο
Δραματική είναι η περιγραφή της διαπραγμάτευσης, που έγινε σε έκτακτη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το 2010, προκειμένου να αποφασιστεί πως θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα του ελληνικού χρέους:
«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε ότι τα επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων αυξάνονταν συνεχώς. Αυτό σήμαινε ότι το ελληνικό κράτος σύντομα δεν θα ήταν πλέον σε θέση να χρηματοδοτείται από την αγορά (…) Ο Τρισέ κατέληξε ως εξής: «Η Ελλάδα πρέπει να λάβει βοήθεια τώρα. Αλλιώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η χώρα θα είναι την άνοιξη σε θέση να αντλήσει χρήματα από την κεφαλαιαγορά». Όπως και την προηγούμενη ημέρα, δεν μου ήταν ακόμα σαφές σε τι θα έπρεπε να συνίσταται η βοήθεια. Περίμενα να ακούσω τη συνέχεια. Ο Μπαρόζο δήλωσε πως συμμερίζεται την άποψη του Τρισέ, το ίδιο κι ο Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα μέτρα λιτότητας της Επιτροπής για την Ελλάδα: “Η εξοικονόμηση 4 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ είναι ένας σίγουρος τρόπος για να ξεσπάσουν εξεγέρσεις στους δρόμους!” φώναξε οργισμένος. “Περισσότερες κρατικές δαπάνες χρειαζόμαστε τώρα, πάνω στην οικονομική κρίση, όχι λιγότερες! Η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί!”
Ρώτησα: “Σε τι πρέπει να συνίσταται η βοήθεια;”
“Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα” απάντησε ο Τρισέ.
Είχαμε φτάσει στην ουσία του θέματος. Η Ελλάδα χρειαζόταν χρήματα. Όλοι, εκτός από εμένα και τον Παπανδρέου, έγνεψαν καταφατικά (…)
Όλοι στην αίθουσα γνώριζαν τη νομική όψη του ζητήματος, όμως κανέναν δεν έδειχνε να τον απασχολεί. “Βεβαίως θέλω να συνδράμω κι εγώ. Είμαστε μία κοινή ευρωζώνη” είπα σε διαλλακτικό τόνο. “Όμως χρήματα δεν μπορώ επ΄ουδενί να διαθέσω”, έσπευσα να προσθέσω. Εκείνη την στιγμή συνειδητοποίησα ότι ο Παπανδρέου δεν είχε πει ακόμα τίποτα, οπότε τον ρώτησα ευθέως: “Εσύ τελικά τι θέλεις;”. Η απάντηση ήταν ότι δεν ήθελε τίποτα, αλλά πως η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Ο Τρισέ επέμενε, και μάλιστα με αυξανόμενη ένταση, πως έπρεπε να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, αλλιώς θα κινδύνευαν και άλλες χώρες της ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα χρέους. Ο Μπαρόζο, που γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση στην πατρίδα του την Πορτογαλία, συμφώνησε. Προτίμησα να συνεχίσω στα Γερμανικά, παρακάλεσα τη Ντοροτέ Κάλντεμπαχ να μεταφράζει στα αγγλικά. Ήθελα να είμαι ακριβής. “Δεν μπορώ να διαθέσω χρήματα, διότι δεν μπορώ να συμμετέχω στην παραβίαση των Συνθηκών. Το συνταγματικό δικαστήριό μας έχει αποφανθεί σαφώς επί αυτού. Ισχύει η ρήτρα μη διάσωσης της συνθήκης της Λισαβώνας. Αρνούμαι να παραβιάσω το νόμο, έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων” είπα, ξεκαθαρίζοντας πλέον απερίφραστα τη θέση μου κι ενώ με τριγύριζε μια άλλη σκέψη: Όλοι εδώ θέλουν κάτι από μένα. Γιατί κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να κάνει οικονομίες;
“Πότε θα παρουσιάσεις στην επιτροπή τα σχέδια σου για την εξοικονόμηση των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ;” ρώτησα τον Παπανδρέου. “Αυτό προέχει αυτή την στιγμή προκειμένου να περάσεις στις χρηματαγορές το μήνυμα ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν ξανά”.
Ο Παπανδρέου απάντησε ότι χρειάζεται χρόνο. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Εν μέσω αυτής της ασφυκτικής πίεσης να γίνει κάτι για την κατάσταση, ο ίδιος συμπεριφερόταν σαν να έχει όλο τον χρόνο του κόσμου μπροστά του. Μιλούσαμε έντονα και ταυτόχρονα, μιλούσαμε αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Οι διερμηνείς μετά βίας προλάβαιναν να μας ψιθυρίσουν τα λεγόμενα στο αυτί. Αναζητούσα με το βλέμμα τον Κορσέπιους, που καθόταν πίσω μου, και συμπέρανα από το δικό του (βλέμμα) πως σωστό ήταν να μην πω τίποτα. ¨Όλο αυτό συνεχίστηκε για δύο ώρες γεμάτες, μέχρι που ο Χέρμαν βαν Ρομπέι πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Είχε προφανώς αποκομίσει την εντύπωση ότι κάθε επιχείρημα είχε εκτεθεί διεξοδικά τουλάχιστον μία φορά και ότι η συζήτηση έκανε κύκλους».
Στην συνέχεια περιγράφει πως κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο για τα επόμενα βήματα.
«Όπως φάνηκε στην πορεία, εκείνο το πρωινό του Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες είχαμε ήδη αποτυπώσει στο χαρτί, όλη τη φιλοσοφία της διάσωσης του ευρώ. Τα κράτη – μέλη έπρεπε να λαμβάνουν στο εσωτερικό τους τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα αξιολογούσαν η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ – τα τρία θεσμικά όργανα που επρόκειτο να ονομαστούν τρόικα (…) Το κείμενο περιέγραφε την πορεία που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν όλοι από κοινού. Ταυτόχρονα, ήταν αρκετά γενικό ώστε να αφήνει επαρκή περιθώρια ελιγμών για μελλοντικές εξελίξεις. Αυτό ήταν η διπλωματία στα καλύτερά της. Ήμουν ενθουσιασμένη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .