Πρωτοφανής επίθεση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην 61η Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου - Μαθήματα δημοκρατίας στους σαστισμένους Ευρωπαίους - «Στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη» είπε

Τα χαρτιά τους ανοίγουν οι ΗΠΑ και μάλιστα σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, δήλωσε προκαταβολικά ότι στην ομιλία
του στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) θα προτρέψει τους Γερμανούς πολιτικούς να συνεργαστούν με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της AfD, καθώς, όπως είπε, με τον αποκλεισμό των ακροδεξιών κομμάτων περιφρονείται η λαϊκή βούληση, ενώ ανέφερε και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ «ανησυχούν ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται τους ίδιους τους λαούς τους».Ο Βανς ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι θεωρεί «αντιδημοκρατική» την Ευρώπη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ επέκρινε την παρέμβαση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς υπέρ της συνεργασίας των γερμανικών κομμάτων με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).
«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό κάποιος από μια φιλική ξένη χώρα να παρεμβαίνει με τόση ένταση και μονόπλευρα κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο Χέμπεστραϊτ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολιτικές παραδόσεις σε αυτή τη χώρα και είναι καλή πρακτική να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες μιας χώρας ποιες είναι οι αρχές τους χωρίς να λαμβάνουν για αυτό συμβουλές από άλλους».
Τις δηλώσεις του κ. Βανς επέκρινε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, τονίζοντας ότι «η φιλία τελειώνει όταν τίθεται το ερώτημα ποιος πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό με ποιον μετά τις εκλογές και λαμβάνουμε υπόψη κάθε άποψη, αλλά αποφασίζουμε μόνοι μας με ποιον θα κάνουμε συνασπισμό». Απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση – ακόμη και από τις ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέντερ, ο οποίος χτες το απόγευμα υποδέχτηκε τον αμερικανό αντιπρόεδρο στο Μόναχο. Αναφερόμενος στην προοπτική της διμερούς συνεργασίας Γερμανίας – ΗΠΑ, ο βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα γκρινιάξει» για τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον, αλλά τόνισε ότι «ούτε όμως θα υποταχτούμε και για αυτό συμβουλεύουμε να συνεργαστούμε αντί να προχωρούμε μόνοι μας».
Μαθήματα δημοκρατίας στους σαστισμένους Ευρωπαίους
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε σχετικά με τον Ίλον Μασκ:
«Εάν η αμερικανική δημοκρατία μπορεί να επιβιώσει 10 χρόνια κριτικής από την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, τότε η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει λίγους μήνες κριτικής από τον Ίλον Μασκ».
Και συνέχισε: «Το να πιστεύουμε στη δημοκρατία σημαίνει να κατανοούμε ότι κάθε πολίτης μας έχει σοφία και φωνή, και αν αρνηθούμε να ακούσουμε αυτή τη φωνή, ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι αγώνες μας θα εξασφαλίσουν πολύ λίγα».
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικαλέστηκε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, «έναν από τους πιο ασυνήθιστους υπερασπιστές της δημοκρατίας σε αυτήν την ήπειρο ή οποιαδήποτε άλλη», στην ομιλία της ορκωμοσίας του το 1978:
Υποστήριξε ότι: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους λαούς μας, ακόμα κι όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις αντίθετες με τις ηγεσίες τους . Αν φοβάστε τους ψηφοφόρους σας, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, εν προκειμένω, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε εσείς για τον αμερικανικό λαό που με εξέλεξε και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».
Δεν παρέλειψε μάλιστα να κατηγορήσει την Ευρώπη για λογοκρισία, ενώ επέκρινε το κατεστημένο της ΕΕ για «αλαζονικές δηλώσεις» σχετικά με τη δημοκρατία και την κατανόηση των δικαιωμάτων.
«Η απειλή για την οποία ανησυχώ περισσότερο απέναντι στην Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία, δεν είναι η Κίνα, δεν είναι κάποιος άλλος εξωτερικός παράγοντας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η απειλή εκ των έσω, η υποχώρηση της Ευρώπης από ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αξίες της, αξίες κοινές με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Επέκρινε έναν πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο – δεν τον κατονομάζει, αλλά εννοεί τον Τιερί Μπρετόν – ο οποίος «πήγε πρόσφατα στην τηλεόραση και ακουγόταν χαρούμενος που η ρουμανική κυβέρνηση ακύρωσε ολόκληρες εκλογές» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί στη Γερμανία».
«Τώρα αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις είναι σοκαριστικές στα αυτιά των Αμερικανών. Για χρόνια, μάς λένε ότι όλα όσα χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε είναι στο όνομα των κοινών μας δημοκρατικών αξιών, από την πολιτική μας στην Ουκρανία έως την ψηφιακή λογοκρισία, θεωρούνται υπεράσπιση της δημοκρατίας. Αλλά όταν βλέπουμε τα ευρωπαϊκά δικαστήρια να ακυρώνουν εκλογές και ανώτερους αξιωματούχους να απειλούν να ακυρώσουν άλλες, θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν είμαστε στο κατάλληλα υψηλό επίπεδο» τόνισε.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να μιλάμε για δημοκρατικές αξίες. Πρέπει να τις εφαρμόζουμε. Όπως αποδεικνύεται, δεν μπορείτε να επιβάλετε την καινοτομία ή τη δημιουργικότητα, όπως δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ανθρώπους τι να σκεφτούν, τι να αισθανθούν ή τι να πιστέψουν, και πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα συνδέονται σίγουρα» σημείωσε.
«Και δυστυχώς, όταν κοιτάζω την Ευρώπη σήμερα, μερικές φορές δεν είναι τόσο ξεκάθαρο τι συνέβη σε ορισμένους από τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου».
«Βασικά πιστεύω ότι είμαστε στην ίδια ομάδα» σημείωσε πάντως.
Τζέι Ντι Βανς: «Στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη»
Μεταξύ άλλων ο Βανς είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ενισχύσει» την άμυνά της και οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».
«Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, ως μέρος μιας κοινής συμμαχίας, οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την άμυνά τους, ενώ η Αμερική εστιάζει σε περιοχές του κόσμου που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο Βανς.
Μιλώντας προς Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε ότι η ελευθερία της έκφρασης «υποχωρεί» ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λέγοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα «παλέψει» για να «υπερασπιστεί» την ελευθερία της έκφρασης.
Επικριτικός για τις ΗΠΑ ο Σταϊνμάιερ
Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους καθιερωμένους κανόνες και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.
Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ’όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».
Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για την συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Εκεί, «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει την δύναμη, τα μέσα και την βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα.
«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ.
«Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο – να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Φον ντερ Λάιεν: «Μια αδύναμη Ουκρανία αποδυναμώνει Ευρώπη και ΗΠΑ»
Διπλό μήνυμα προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, να απαντά με νόημα πως «στην Ουάσινγκτον, υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμήνυσε πως «Μια αδύναμη Ουκρανία θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη αλλά θα αποδυνάμωνε και τις ΗΠΑ», ενώ μίλησε για αυταρχικούς ηγέτες και κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για μια «δίκαιη ειρήνη».
«Οι αυταρχικοί ηγέτες αυτού του κόσμου παρακολουθούν προσεκτικά για να δουν αν υπάρχει ατιμωρησία όταν εισβάλεις σε γειτονική χώρα και παραβιάζεις τα διεθνή σύνορα», είπε κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενη και «στις προκλήσεις στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού».
Η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη να αυξήσει τις δαπάνες της για την άμυνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .