Η Φον ντερ Λάιεν φοβάται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κυρία Φον ντερ Λάιεν, σας παρακαλώ, μην είστε τόσο ευερέθιστη!
Ένα φιδίσιο βλέμμα έτοιμο να σκοτώσει και μια άψογη περμανάντ. Αυτή είναι η Ούρσουλα, η πιο μισητή γυναίκα στην Ευρώπη, που γνωρίζει όλα τα κόλπα του διαβόλου.
Η εμμονή του μήνα είναι ότι η Ρωσία υποτίθεται ότι είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ευρώπη,
επομένως πρέπει να επανεξοπλιστούμε, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί με το ReArm Europe, για να εξαπολύσουμε μια προληπτική επίθεση. Όλα αυτά θα πάρουν μερικά χρόνια, αλλά οι Ρώσοι θα είναι υπομονετικοί και δίκαιοι, περιμένοντας να έχουν αξιόλογους αντιπάλους.Μια έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας (sic!) ισχυρίζεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία προετοιμάζει μια μεγάλης κλίμακας εισβολή για το 2030 και η λιθουανική μυστική υπηρεσία απαντά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να παραταθεί για να κρατήσει τη Ρωσία απασχολημένη.
Μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο για την Ουκρανία, ο τομέας της πολεμικής βιομηχανίας σημείωσε απότομη άνοδο. Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, οι μετοχές της Leonardo, μιας ιταλικής εταιρείας που ειδικεύεται στην άμυνα, την αεροδιαστημική και την ασφάλεια, αυξήθηκαν κατά 15%, φτάνοντας σε νέο ρεκόρ των 45,50 ευρώ. Στη Γερμανία, η Rheinmetall – ο μεγαλύτερος γερμανικός όμιλος άμυνας – είδε αύξηση 18%, ενώ στο Λονδίνο ο βρετανικός γίγαντας BAE Systems, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων της Ευρώπης, κέρδισε 14%. Η συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών και των αμυντικών ικανοτήτων έχει τονώσει τις μετοχές της πολεμικής βιομηχανίας στην ήπειρο. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η Leonardo είχε καταγράψει αύξηση 16,2% στα έσοδα, φτάνοντας τα 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με επέκταση σε σχεδόν όλους τους τομείς δραστηριότητάς της.
Με λίγα λόγια, οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι στον στρατηγικό τομέα ενδιαφέρονται πολύ για τον πόλεμο.
Αλλά υπάρχουν κι άλλα. Όπως παρατήρησε έξοχα ο καθηγητής Αλεσάντρο Βόλπι, πίσω από την κίνηση βρίσκονται τα ETF, χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αναπαράγουν έναν δείκτη και δημιουργούνται, σε μεγάλο βαθμό, από μεγάλα κεφάλαια. Ο Βόλπι γράφει ότι «τους τελευταίους μήνες, τα ETF που έχουν ως αντικείμενο δείκτες που συνδέονται άμεσα με την πολεμική βιομηχανία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Ο μηχανισμός είναι απλός: το μεγάλο κεφάλαιο – για παράδειγμα η BlackRock – δημιουργεί ένα ETF που συνδέεται με έναν δείκτη που δημιούργησε το ίδιο το κεφάλαιο και, τώρα, η μεγάλη τάση είναι να δημιουργούνται δείκτες με τις μετοχές των κύριων κατασκευαστών όπλων, από αμερικανικούς μέχρι ευρωπαϊκούς, οι οποίοι αναμένεται να επωφεληθούν από το μέγα σχέδιο της Φον ντερ Λάιεν κατά οποιασδήποτε εισβολής».
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο τύπος ETF προσελκύει όλο και περισσότερο τις αποταμιεύσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι τα προσφέρονται από τους διαχειριστές τους αφού έχουν αγοραστεί από μεγάλα κεφάλαια. Το κλίμα πολέμου κατέστησε τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού «απαραίτητη» και, για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, δημιουργήθηκαν χρηματοπιστωτικά εργαλεία για να διοχετεύσουν τις συλλογικές αποταμιεύσεις, μετατρέποντας όλους, λίγο-πολύ συνειδητά, σε χρηματοδότες της κούρσας των εξοπλισμών. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αυτά τα όπλα δεν προορίζονται αποκλειστικά για την Ευρώπη: οι κύριοι πελάτες των μεγάλων ευρωπαϊκών πολεμικών βιομηχανιών βρίσκονται στην πραγματικότητα εκτός της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων αραβικών χωρών, του Ισραήλ και άλλων εθνών μακριά από τα σύνορα της Ένωσης.
Έτσι, ο ευρωπαϊκός επανεξοπλισμός ευνοεί τη χρηματοδότηση περισσότερο από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι από τα 457 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται ήδη ετησίως από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από τα μισά χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια σημαντική λεπτομέρεια: η κυβέρνηση Μελόνι πρότεινε φορολογικά κίνητρα για εταιρείες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στην παραγωγή όπλων. Στην πράξη, ο επανεξοπλισμός δεν θα επιβαρύνει μόνο τους δημόσιους λογαριασμούς μέσω αυξημένων τόκων στο χρέος, αλλά και τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν το κόστος μιας περαιτέρω εύνοιας προς τη Stellantis. Από την άλλη πλευρά, με την Ευρώπη υπό πίεση, φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτο ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να κάνουν θυσίες για να μην αναστατωθεί ο Έλκαν και για να αποφευχθούν υπερβολικές απώλειες για τους μεγάλους ωφελούμενους της οικονομικής φούσκας.
Ο επανεξοπλισμός της Ούρσουλα, ένα σχέδιο που κοστίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, θα είναι ο οικονομικός τάφος της Ευρώπης.
Υπάρχουν χρήματα για τα πάντα, εκτός από αυτά που πραγματικά χρειάζονται
Το ευρωπαϊκό σχέδιο «ReArm Europe», που παρουσιάστηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και υποστηρίχθηκε ευρέως από τα κράτη-μέλη, βασίζεται σε μια έντονα μιλιταριστική οπτική.
Η πρωτοβουλία βασίζεται στην υπόθεση ότι η Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει έναν είδος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον της Ρωσίας και των συμμάχων της, χωρίς να μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η προοπτική μοιάζει περισσότερο με πολιτική φαντασία που στερείται συγκεκριμένων αποδείξεων. Ωστόσο, η στρατηγική επανεξοπλισμού απαιτεί μια αφήγηση που επικεντρώνεται στην άμυνα ενάντια σε μια πιθανή ρωσική εισβολή, ειδικά μετά την αναστολή της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία. Αυτό συνεπάγεται μια ριζική αλλαγή, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να διαθέσουν το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών και του ιδιωτικού κεφαλαίου τους στην πολεμική παραγωγή.
Οι διαδηλώσεις για την ειρήνη επανερμηνεύονται γρήγορα μέσα σε μια λογική στην οποία ο εξοπλισμός γίνεται υποχρέωση, σχεδόν ηθικό καθήκον, θεωρούμενος ως το μόνο αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο κατά του πολέμου. Πρόκειται για ένα καταστροφικό ιστορικό μοντέλο, που πάντα οδηγούσε σε καταστροφικές συγκρούσεις. Η Ρωσία περιγράφεται ως απόλυτος εχθρός, με τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναλλαγή μέχρι την τελική της ήττα. Κατά συνέπεια, κάθε χώρος για διαμεσολάβηση ή διάλογο εξαλείφεται, αντικαθιστάμενος από πολεμοκαπηλική ρητορική που δαιμονοποιεί τον αντίπαλο. Αυτή η ρεαλιστική στάση των λεγόμενων «οπλισμένων ειρηνιστών» αγνοεί το γεγονός ότι η ειρήνη χτίζεται πρωτίστως με την εξάλειψη του «πνεύματος του πολέμου» από τις διεθνείς σχέσεις.
Το παράδοξο είναι ξεκάθαρο: ενώ εξοπλίζονται, δηλώνουν ότι δεν θέλουν να στείλουν ούτε έναν στρατιώτη στο μέτωπο, τροφοδοτώντας έτσι μια υποκριτική στάση που πλέον χαρακτηρίζει αυτή την ιστορική φάση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πραγματικότητα, αποφάσισε να αναστείλει τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας αποκλειστικά για τις στρατιωτικές δαπάνες, αναδεικνύοντάς τις σε μια είδους ηθική επιταγή. Εάν οι χώρες αυξήσουν τον προϋπολογισμό επανεξοπλισμού τους κατά τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ τους, αυτή η δαπάνη θα εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Με άλλα λόγια, οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες παραμένουν αμετάβλητοι για θεμελιώδεις τομείς όπως η υγεία, που βρίσκεται ήδη σε κρίση, η πρόνοια, η εκπαίδευση, η οικολογική μετάβαση και η προστασία της γης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση όπλων, οι περιορισμοί εξαφανίζονται. Η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού, να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση για τους νέους σε ένα πλαίσιο ισχυρής μετανάστευσης και να μειωθούν οι ανισότητες υποτάσσεται πλήρως στην κούρσα των εξοπλισμών.
Στο πλαίσιο του ReArm Europe, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η βούληση να δημιουργηθεί μια ενιαία κεφαλαιαγορά και να ενθαρρυνθεί η χρηματοοικονομικοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας, εμπλέκοντας επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο στόχος είναι να μετατραπεί ο καπιταλισμός σε ένα σύστημα όλο και περισσότερο προσανατολισμένο στον πόλεμο.
Το σχέδιο αποτελεί σαφές σήμα προς τα μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια – BlackRock, Vanguard και State Street – και τα ευρωπαϊκά, όπως η Amundi, καθώς και προς τις μεγάλες τράπεζες, καλώντας τα να επικεντρωθούν στον τομέα των όπλων. Το έγγραφο υπογραμμίζει ακριβώς ποιους τομείς να προτιμήσουν: αεράμυνα και πυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, πυραύλους, πυρομαχικά, drones και τεχνολογίες κατά των drones. Αυτή η τάση κινδυνεύει να δημιουργήσει μια γιγαντιαία κερδοσκοπική φούσκα, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ωστόσο, η Φον ντερ Λάιεν τρομάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή συνεχίζει να μην εμφανίζεται στις συζητήσεις, προτιμώντας μόνο να εμφανίζεται για δελτία τύπου και θεσμικά ραντεβού. Ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Βαννάτσι (PfE), πρώην στρατηγός του ιταλικού στρατού, το τόνισε έντονα στην αίθουσα, υπογραμμίζοντας ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι Ρώσοι στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά η αυξανόμενη φτώχεια, η παράνομη μετανάστευση που φέρνει εγκληματικότητα, η πολιτική αστάθεια και η έλλειψη δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Τα σκάνδαλα της Ούρσουλα δεν είναι καθόλου λίγα. Μετά την πλαστογράφηση εγγράφων για τις θεραπείες Covid και το Pfizergate, αποκαλύφθηκαν και άλλα: ο επικεφαλής του γερμανικού γραφείου της McKinsey έγινε βοηθός της Φον ντερ Λάιεν, ενώ η κόρη της Γιοχάνα βρήκε δουλειά στην γνωστή συμβουλευτική εταιρεία· το 2018, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβήτησε τις διαδικασίες για την ανάθεση συμβολαίων εκατομμυρίων ευρώ από την Ούρσουλα όταν ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας· ευνοιοκρατία προς τον Μάρκους Πίπερ, από το ίδιο κόμμα, που διορίστηκε απεσταλμένος της ΕΕ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις· ο παππούς της Άλμπρεχτ ήταν ναζί στρατηγός.
Όλα αυτά τα προβλήματα που η Πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει, δίνοντας προτεραιότητα στο σχέδιο αποστολής χιλιάδων νέων Ευρωπαίων στον πόλεμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .