Παραχώρησαν σε ιδιώτες έκταση δίπλα από το αρχαίο λατομείο του «Θεσσαλικού Λίθου» – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι – Τι απαντά η Δημοτική Αρχή

Άλλο ένα ιστορικό και αρχαιολογικό έγκλημα, συντελείται στον Δήμο Τεμπών στην περιοχή Γεντίκι, όπως καταγγέλλουν στη «Ζούγκλα» κάτοικοι της περιοχής.
Τόσο οι κάτοικοι, όσο και η «Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη Δ.Ε. Νέσσωνος», αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος
χώρος που έχει επιλεγεί, με απόφαση του Δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη, εκχερσώνεται για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της «Επιτροπής Αγώνα κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στη Δ.Ε. Νέσσωνος»:
«Οι εργασίες στην περιοχή Χειμαδίου έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ακολουθήσει και στην περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνος, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες πρόκειται να καταλάβουν σημαντικά μεγάλες εκτάσεις.
Οι παραπάνω περιοχές είχαν αναπτύξει στο παρελθόν σημαντική δραστηριότητα στον κτηνοτροφικό τομέα, με φθίνουσα πορεία σήμερα, αλλά με τις προοπτικές να υφίστανται για νέους της περιοχής για να συνεχίσουν μια επαγγελματική παράδοση αιώνων. Αυτές όμως συρρικνώνονται όταν τους στερείται ο ζωτικός χώρος για την ανάπτυξη αντίστοιχων δραστηριοτήτων. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή θα έχει αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα (μη διευθέτηση χειμάρρων κλπ), όσο και στην τοπική παραγωγική διαδικασία, στερώντας πολύτιμους πόρους και αγαθά.
Και τα τρία χωριά είχαν μια μία σημαντική ιστορία, η οποία βασίστηκε, κυρίως, στην κτηνοτροφία και τη γεωργία και οι δραστηριότητες αυτές συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Ιδιαίτερα η επανάκαμψη της κτηνοτροφίας, μετά τις καταστροφικές μεταδοτικές ασθένειες (Πανώλη, Ευλογιά και Καταρροϊκός Πυρετός) είναι επείγουσα και πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, ιδίως στις περιοχές που είχαν μεγάλη παράδοση, όπως το Χειμάδι και το Καλοχώρι, διασφαλίζοντας στον μέγιστο βαθμό εκτάσεις βόσκησης.
Δύο μεγάλες όμορφες λιβαδικές περιοχές, λοιπόν, πρόκειται να γεμίσουν με μαύρα τζάμια και θα στερηθεί με αυτόν τον τρόπο ζωτικός χώρος από την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Θα ξεφυτρώσουν, έτσι στην περιοχή μονάδες οι οποίες θα είναι βλαπτικές και για τη φυσική επικονίαση των πλούσιων δενδρωδών καλλιεργειών και το μόνο που θα προσφέρουν θα είναι κέρδη κάποιους και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους περιοχής. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί στο Νέσσωνα και το Χειμάδι, όταν ήδη αρχίζουν, σε άλλες περιοχές να προκαλούνται δυσχέρειες λόγω υπερπαραγωγής με αδυναμίες απρόσκοπτης διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας στο υφιστάμενο δίκτυο.
Η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής Καλοχωρίου, Νέσσωνος και Χειμαδίου, αλλά και όλης της γύρω περιοχής Συκουρίου, δεν επιθυμούν τις σχεδιαζόμενες μονάδες και ο Δήμος Τεμπών πρέπει να τις αποτρέψει την εγκατάστασή τους και να μην απεμπολήσει στο δικαίωμα στις παρούσες εκτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο όποιος μελλοντικός ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να γίνει με βάση το νέο τοπικό χωροταξικό σχέδιο, από το οποίο θα προβλέπονται όλες οι σχετικές χρήσεις, μετά από ευρεία και ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης δεν νοείται από τη μια να διαφημίζουμε τους δρόμους των ανθισμένων αμυγδαλιών και από την άλλη να προωθούμε το δρόμο των φωτοβολταϊκών.
Τα δυο λοιπόν έργα πρέπει να εγκαταλειφθούν προς όφελος των πολλών. Αν θέλουμε πραγματικά να υπάρξουν οφέλη για την τοπική κοινωνία πρέπει να προωθηθούν μικρές εγκαταστάσεις για αγρότες για μείωση του ενεργειακού αρδευτικού κόστους και ατομικές μονάδες ενεργειακής αυτονομίας για κάθε νοικοκυριό και πολίτη.»
Κάτοικοι καταγγέλλουν την επικείμενη καταστροφή
Σε επικοινωνία με τη «Ζούγκλα» κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλουν πως ο χώρος που θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι ιστορικός και μνημείο της φύσης.
Συγκεκριμένα στην καταγγελία τους οι κάτοικοι αναφέρουν:
«Το σημείο που επέλεξαν να τοποθετήσουν τα φωτοβολταϊκά είναι αρχαιολογικός χώρος, ενώ το Γκιντίκι του Δήμου Τεμπών, είναι το πιο αρχαίο βουνό στον κόσμο, από την εποχή της Παγγαίας, γεμάτο προϊστορικούς τάφους. Η αρχαιολογική υπηρεσία Λάρισας σίγουρα είναι 100% ενήμερη.
Δίπλα στο Γκιντίκι είναι η νεολιθική «μαγούλα» της Μαρμάγιαννης, που έδωσε ευρήματα σε μουσεία.
Η υπόθεση αυτή «τρέχει» από την προηγούμενη δημοτική περίοδο του δημάρχου Τεμπών Μανώλη, 2019-2023.
Η αντιπολίτευση του Δήμου Τεμπών στο σύνολό της ΔΕΝ αντέδρασε, μόνο τις τελευταίες ημέρες κάνει πως αντιδρά!
Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει και έχουν καταπατήσει το βουνό. Έκταση πάνω από 200 στρέμματα και όλοι ξέρουν ποιοι το κάνουν αυτό, απαξιώνοντας ξεκάθαρα το φυσικό περιβάλλον.
Η περιοχή Γεντίκι του Δήμου Τεμπών συνδέει την Ιστορία – Τι είναι ο «Θεσσαλικός Λίθος»
Τι συνδέει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το Top Capi, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, το Dome of the Rock της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Westminster του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Kairouan της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης;
Ο πράσινος θεσσαλικός λίθος είναι ένα από τα πιο φημισμένα πετρώματα της ύστερης αρχαιότητας. Εξορυσσόταν 12 χλμ. νοτιοανατολικά της Λάρισας. Πρόκειται για ένα πέτρωμα που έχει διασκορπιστεί στα πέρατα του κόσμου και η χρήση του «ενώνει» λαούς, θρησκείες και πολιτισμούς. Προέρχεται από ένα και μόνο μέρος της Ελλάδας και του κόσμου – το Γεντίκι – και χρησιμοποιείται εδώ και 2000 χρόνια. Ωστόσο ελάχιστοι το ξέρουν.
Τα ρωμαϊκά και βυζαντινά λατομεία με τα ίχνη λάξευσης και λατόμησης που διατηρούνται μέχρι σήμερα, αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες για την τεχνολογία της εξόρυξης κατά την αρχαιότητα.
Η ιδιαίτερα σκληρή υφή του πετρώματος και οι καλές φυσικομηχανικές ιδιότητές του, αλλά και η εντυπωσιακή μορφή του, το έκαναν κατάλληλο για την κατασκευή μονολιθικών κιόνων και εσωτερικών επενδύσεων σε ναούς, λουτρά, ανάκτορα κ.ά. Ήταν όμως τόσο ακριβός, ώστε να χρησιμοποιείται κυρίως για την οικοδόμηση πολυτελών κτηρίων αυτοκρατόρων, αρχόντων, ευγενών και γενικά εύπορων πολιτών.
Είναι εντυπωσιακό πόσο περιζήτητος ήταν ο σπάνιος πράσινος «θεσσαλικός λίθος» στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία. Τον εντοπίζουμε σε μνημεία από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, τη Ρώμη, τη Συρία, έως τη Σεβίλλη της Ισπανίας και μέχρι την Τυνησία. Η εξόρυξη του πετρώματος αυτού ήταν διαχρονική. Άρχισε τον 1ο αι. π.Χ. και συνεχίστηκε ως τις μέρες μας, τη δεκαετία του 1980, με μικρές μόνο διακοπές.
Το Γκιντίκι συνδέει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το Top Capi, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, το Dome of the Rock της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Westminster του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Kairouan της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης.
Είναι ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος που αναφέρεται σε δεκάδες πηγές ως «Θετταλή Λίθος», «Θεσσαλικός Λίθος», ή «Χασαμπαλιώτικος Λίθος» και συνδέει όλα τα παραπάνω ιστορικά μνημεία.
Κανένα οικοδομικό υλικό δεν έχει τέτοια διαχρονική παρουσία, σε μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε τόσο μεγάλες περιόδους της παγκόσμιας Ιστορίας.
Και ο δήμαρχος Τεμπών τι κάνει; το ξεπούλησε ως δημοτική έκταση, σε εργολάβο δικό του.
Λέγεται, αν και αυτό μπορεί να ελεγχθεί, πως όταν ανέλαβε δήμαρχος Τεμπών το 2019, ήταν η πρώτη υπογραφή που έβαλε για απευθείας ανάθεση, στη συγκεκριμένη εταιρία, για να μπουν φωτοβολταϊκά.
Η σημερινή εξέλιξη αυτής της παρανομίας στον Δήμο Τεμπών, γίνεται με την ΠΛΗΡΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ και ΕΥΛΟΓΙΕΣ της παρανομίας αυτής από τους: Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, Προϊσταμένη αρχαιολογίας Λάρισας , Σδρόλια Σταυρούλα και φυσικά όπως και για πολλά άλλα , του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Θεσσαλίας, Κ. Τζανακούλη. »
Γιώργος Μανώλης δήμαρχος Τεμπών: « Η μια περιοχή που ανήκει στον δήμο έχει παραχωρηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου»
Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον Δήμο Τεμπών, κάνοντας γνωστό σε αυτόν το θέμα της καταγγελίας.
Όπως μπορείτε να ακούσετε και στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της «Ζούγκλας» και του Δήμου Τεμπών, ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μανώλης μας είπε πως το θέμα έχει ανοίξει ήδη από τη προηγούμενη δημοτική Αρχή του 2019 – 2023, στην οποία ήταν και ο ίδιος δήμαρχος, όπου και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να εκμισθώσει τη μία έκταση Γεντικίου- Χειμαδίων, που ανήκει στον Δήμο Τεμπών, η οποία και απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη περιοχή που βρίσκεται το αρχαίο λατομείο της «Θεσσαλικής Λίθου» και η οποία περιοχή δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή του Χειμαδίου.
Η άλλη έκταση στην περιοχή του Δήμου Νέσσονως που αναφέρει η καταγγελία, δεν ανήκει στον Δήμο Τεμπών αλλά στο Δασαρχείο και την έχει εκμισθώσει είτε αυτό είτε το Δημόσιο.
Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» εάν έχει λάβει γνώση η Αρχαιολογική Υπηρεσία για τη συγκεκριμένη εκμίσθωση, ο κ. Μανώλης μας απάντησε, πως θεωρεί ότι η ίδια θα έχει δώσει ανάλογη άδεια – χωρίς όμως να το γνωρίζει με σιγουριά – ενώ θεωρεί όπως μας είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να έχει δώσει άδεια και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς κοντά στον χώρο υπάρχει στρατόπεδο και αγωγός καυσίμων του Ελληνικού Στρατού.
Οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για φωτοβολαϊκά κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους
Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήσαμε από πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά τα αρχαιολογικά δεδομένα της Θεσσαλίας, προκύπτουν τα εξής:
Συνήθως όταν μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο επιβάλλεται να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων, ανάλογα με τη φύση του χώρου.
Επιβάλλεται επιπλέον ο χώρος να δεντροφυτευτεί περιμετρικά προκειμένου να μην υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο.
Όπως αναφέρουν στη «Ζούγκλα», οι περιπτώσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους είναι πολλές, με εξαιρετικά αμφίβολο αν όλες πληρούν τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε.
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι μπουλντόζες έχουν εντοπιστεί να σκάβουν ακόμα και γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην περιοχή Κόρακας της Δ.Ε. Νέσσωνος.