4 ΒΙΝΤΕΟ
Οι τρεις κορυφαίοι υποψήφιοι κλίνουν προς τη διαχείριση από πάνω προς τα κάτω, λύσεις υψηλής τεχνολογίας και δρακόντεια μέτρα ελέγχου του πληθυσμού.
Στο Policy Brief To Think and Act for Future Generations, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε τον διορισμό ενός Ειδικού Απεσταλμένου ή Κηδεμόνα για τις Μελλοντικές Γενιές και τη σύγκληση ενός ειδικού φόρουμ για τις μελλοντικές γενιές για την «προώθηση της εφαρμογής» της Διακήρυξης για τις Μελλοντικές Γενιές (κατά προτίμηση στο πλέον ανενεργό Συμβούλιο Κηδεμονίας).
Ωστόσο, η υποδοχή ήταν χλιαρή μεταξύ των κρατών μελών του Ο"Ε, με αποτέλεσμα έναν αποδυναμωμένο συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος. Η πρόταση για έναν απεσταλμένο «σημειώθηκε» στο Σύμφωνο για το Μέλλον, μαζί με την απόφαση να συγκληθεί μόνο μια συνεδρίαση ολομέλειας υψηλού επιπέδου για τις μελλοντικές γενιές στην 83η Γενική Συνέλευση.
Αλλά οι ισχυροί παίκτες πίσω από την τεχνοκρατική ατζέντα δεν παραιτούνται τόσο εύκολα. Ξέρουν τι θέλουν να επιτύχουν.
Τον Οκτώβριο του 2024, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres ανακοίνωσε στη Διάσκεψη Βιωσιμότητας του Αμβούργου ότι σύντομα θα διορίσει έναν απεσταλμένο του ΟΗΕ για τις μελλοντικές γενιές. Επανέλαβε αυτή την πρόθεση στις 26 Απριλίου στο Διαδραστικός διάλογος του συμφώνου για το μέλλον.1
Σύμφωνα με το Policy Brief, ο απεσταλμένος θα «εκπροσωπεί και θα υποστηρίζει τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών» με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών μαντείας. Αυτό σημαίνει,
Διευκόλυνση της μακροπρόθεσμης σκέψης και της καλύτερης χρήσης της πρόβλεψης και της κατανόησης των μελλοντικών κινδύνων, προκλήσεων και ευκαιριών από το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, προς υποστήριξη των κρατών μελών, αξιοποιώντας το δίκτυο Futures Lab και τον επιστημονικό συμβουλευτικό μηχανισμό, μεταξύ άλλων πόρων.
Επομένως, ποιος θα επιλεγεί για το δύσκολο έργο να δώσει στις γενιές που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί φωνή στην παγκόσμια λήψη αποφάσεων; Ποιος θα κοιτάξει την ψηφιακή κρυστάλλινη σφαίρα, θα προβλέψει μελλοντικά γεγονότα και θα μας σώσει από πιθανά παγκόσμια σοκ;
Οι Τρεις Μάγισσες δημιουργούν μια εμφάνιση στον Μάκβεθ. Πίνακας του William Rimmer
Σε ένα άρθρο, που συντάχθηκε από τρεις γνώστες που ασχολούνται στενά με την ατζέντα του ΟΗΕ για το μέλλον και δημοσιεύθηκε από την Pass Blue (μια γυναικεία μη κερδοσκοπική εταιρεία ειδήσεων που καλύπτει τις σχέσεις ΟΗΕ-ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από την Carnegie Corporation της Νέας Υόρκης) έχουν προταθεί μερικοί πιθανοί υποψήφιοι.2
Η πρώτη στη λίστα είναι η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας και πρόεδρος των The Elders, Mary Robinson. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τριμερούς Επιτροπής και προήδρευσε της Επιτροπής Κλιματικής Διακυβέρνησης που υποστηρίχθηκε από τον Ροκφέλερ, η οποία συμβούλευσε να κηρυχθεί μια «Πλανητική Έκτακτη Ανάγκη» και ένα Πλανητικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης «για επείγουσα, συντονισμένη δράση» στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος. Η CGF συμβούλεψε μια «προσέγγιση σε όλο το σύστημα για την επίλυση της κλιματικής κρίσης» με «ηγεσία από πάνω προς τα κάτω». Ο Robinson, ο οποίος έλαβε το βραβείο David Rockefeller Bridging Leadership Award από μέλη της οικογένειας Rockefeller το 2023, υποστηρίζει επίσης το MEGA (ένας συνασπισμός παγκόσμιων φεντεραλιστών που προωθούν τη διακυβέρνηση του συστήματος της Γης).
Η δεύτερη στη λίστα είναι η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern. Επιλέχθηκε WEF Young Global Leader το 2014 και ήταν υπεύθυνη για τις δρακόντειες πολιτικές αποκλεισμού της Νέας Ζηλανδίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Άρντερν κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είπε: «Κάθε κίνηση που κάνεις τότε αποτελεί κίνδυνο για κάποιον άλλο.
Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι συλλογικά». Το 2020, κήρυξε επίσης εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή με την πρόθεση να «γίνει μια κυβέρνηση με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025» και την ανάγκη «μέτρησης, αναφοράς και αντιστάθμισης των εκπομπών».3
Η τρίτη στον κατάλογο είναι η πρώην εκτελεστική γραμματέας της UNFCCC (Σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή), Christiana Figueres, διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα και κόρη του πρώην προέδρου José Figueres Ferrer.
Η Figueres θεωρείται ο αρχιτέκτονας πίσω από τη συμφωνία του Παρισιού (για την κλιματική αλλαγή). Το 2016, ήταν υποψήφια της Κόστα Ρίκα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά απέτυχε να λάβει αρκετή υποστήριξη.
Η Figueres, μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Rockefeller για την Πλανητική Υγεία, είναι ίσως ο πιο τρομακτικός χαρακτήρας στη λίστα.
Το 2016, όταν ρωτήθηκε γιατί οι άνθρωποι πρέπει να ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, είπε σε σταθερό τόνο: «πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να φάμε σήμερα εις βάρος αυτού που θα φάνε άλλοι άνθρωποι αύριο. Είναι τόσο απλό!»
Η Figueres πιστεύει στα θαύματα των νέων αναδυόμενων τεχνολογιών και γράφει στο βιβλίο της του 2020 The Future We Choose, Surviving the Climate Crisis:
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) που υποστηρίζεται από αισθητήρες (για τη συλλογή δεδομένων) και η ρομποτική (για την αυτοματοποίηση των φυσικών δραστηριοτήτων) μαζί με το δίκτυο έξυπνων συσκευών γνωστό ως «διαδίκτυο των πραγμάτων» έχουν τεράστιες δυνατότητες να γίνουν οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί μας στον αγώνα για επιβίωση.
Αλλά αυτές οι ίδιες τεχνολογίες είναι επίσης αυτές που θα μπορούσαν να καταστρέψουν αυτό το καλύτερο μέλλον.
Για παράδειγμα, τα αυτόνομα αυτοοδηγούμενα ηλεκτρικά οχήματα θα μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη για περιττή ιδιωτική ιδιοκτησία οχημάτων, αλλά από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν επίσης να επιτρέψουν σε αδίστακτα διοικητικά όργανα να παρακολουθούν και να ελέγχουν τις κινήσεις κάθε πολίτη.4
Αν και δίνει μια σαφή προειδοποίηση για το μειονέκτημα, μπορεί να είναι ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε. Δεν μπορείτε να φτιάξετε μια ομελέτα χωρίς να σπάσετε τα αυγά som. Όπως φαίνεται από τα λόγια του προέδρου του Ομίλου Ali Baba, J. Michael Evans, στο Νταβός το 2023.
Αναπτύσσουμε μέσω της τεχνολογίας τη δυνατότητα των καταναλωτών να μετρούν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα. Τι σημαίνει αυτό? Πού ταξιδεύουν, πώς ταξιδεύουν, τι τρώνε, τι καταναλώνουν στην πλατφόρμα.
Είναι προφανές ότι αυτές οι τρεις γυναίκες, που προτάθηκαν για τη θέση του Θεματοφύλακα των Μελλοντικών Γενεών, πρόκειται να ανοίξουν μια κυριολεκτική Το κουτί της Πανδώρας με την εισαγωγή διαχείρισης από πάνω προς τα κάτω και δρακόντειων μέτρων ελέγχου του πληθυσμού για να «σώσουν τον πλανήτη».
Άλλα ονόματα που αναφέρονται ως πιθανοί απεσταλμένοι στο άρθρο είναι ο Πρωταθλητής Κλίματος Νέων για την COP28 και μελετητής της Ρόδου, Shamma Al Mazrui, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Sophie Howe, πρώην επίτροπος Μελλοντικών Γενεών για την Ουαλία και η Sahle-Work Zewde, πρώην Πρόεδρος της Αιθιοπίας και ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Αφρικανική Ένωση.
Αν κάποιοι από αυτούς διοριστούν, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Όπως είπε ο πρόσφατα εκθρονισμένος πρόεδρος του WEF Klaus Schwab το 2023: «... Όποιος κατέχει αυτές τις τεχνολογίες, κατά κάποιο τρόπο, θα είναι ο κύριος του κόσμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .