Ο ανταγωνισμός προφανώς δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στη χώρα μας, αφού η αγορά ελέγχεται από καρτέλ – για παράδειγμα από το καρτέλ των τραπεζών που τεκμηριώθηκε από το πρόστιμο που τους επέβαλε η αρχή ανταγωνισμού, αν και ήταν εξοργιστικά χαμηλό. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το ενεργειακό καρτέλ, ειδικά λόγω της καταστροφικής λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας – το οποίο εάν δεν μας επιτραπεί από την ΕΕ να καταργήσουμε εξ ολοκλήρου, θα καταργήσουμε πολλά μέρη του. Δηλαδή την τιμολόγηση με την τιμή εξισορρόπησης, επιβάλλοντας όριο με βάση το Ιβηρικό μοντέλο, αλλάζοντας το ενεργειακό μείγμα, προωθώντας το λιγνίτη, δρομολογώντας εξορύξεις κοκ.
.
Συνέντευξη
Ερώτηση: Αν σε ένα δίμηνο είχαμε εκλογές, στο πρόγραμμά σας για τις μικρές επιχειρήσεις, ποιες θα ήταν οι 3 βασικές προτεραιότητες;
Απάντηση: Καταρχήν εμείς είμαστε εναντίον της υπερβολικής νομοθέτησης και της γραφειοκρατίας – κάτι που τελικά πνίγει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εναντίον της φιλοσοφίας των μνημονίων που πέρασαν ως δήθεν μεταρρυθμίσεις – όπως είναι για παράδειγμα οι περιορισμοί στα μετρητά, η επιβολή POS, η σύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές που δεν εφαρμόζεται πουθενά στον πλανήτη, η τεκμαρτή φορολόγηση, η κάρτα εργασίας κλπ.
Από εκεί και πέρα, το πρώτο και ίσως το βασικότερο μέτρο που σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε, είναι ένα απλουστευμένο φορολογικό σύστημα – όπου όλα τα έξοδα θα αφαιρούνται από τα έσοδα, ενώ θα φορολογούνται με έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15% σταδιακά.
Αντίστοιχο στόχο έχουμε για τον ΦΠΑ, με μεγαλύτερη μείωση του στο 7% σε απομακρυσμένα νησιά και σε ορεινές περιοχές – κάτι που θα βοηθούσε τόσο τις ΜμΕ εκεί, όσο και την αποκέντρωση.
Προφανώς δε, θα μειώσουμε άμεσα τις ασφαλιστικές εισφορές και θα συνδέσουμε τον τουρισμό με την εγχώρια παραγωγή για να στηριχθεί η τελευταία, μέσω στοχευμένων φοροαπαλλαγών – ενώ θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, ξεκινώντας από τους μικροϊδιοκτήτες.
Πώς θα χρηματοδοτήσουμε όλα αυτά; Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που είναι αδύνατη, χωρίς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών – με αποτέλεσμα να αυξηθούν βιώσιμα το ΑΕΠ μας και τα έσοδα του κράτους.
Το δεύτερο μέτρο είναι ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των ΜμΕ – κάτι που μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, όπως με τη μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους ενέργειας που περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμα μας.
Επιπρόσθετα θα δρομολογήσουμε μία καλύτερη αστυνόμευση, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών από κλοπές και από το παραεμπόριο – το οποίο αποτελεί μάστιγα στη χώρα μας, όπως με τις επιχειρήσεις αλλοδαπών με ΑΦΜ που αλλάζουν κλπ.
Το τρίτο μέτρο θα είναι η διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης των ΜμΕ και η απόσυρση του απαράδεκτου πτωχευτικού νόμου – ο οποίος αποτελεί μεγάλη απειλή για τις επιχειρήσεις, εάν βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής των οφειλών τους.
Επί πλέον, θα διαγράψουμε το 60% των ανεξόφλητων φόρων, προστίμων και εισφορών της κρίσης που έχουν άλλωστε διαγραφεί από την ΑΑΔΕ – ενώ θα προωθήσουμε τον αυτόματο συμψηφισμό οφειλών και επιστροφών.
Το κόκκινο ιδιωτικό χρέος είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας μας, οπότε πρέπει να επιλυθεί ριζικά – θυμίζοντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρωστούν περί το 1 δις € χωρίς να ενοχλούνται από κανέναν.
Ερώτηση: Θεωρείτε ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί ικανοποιητικά στην ελληνική οικονομία; Ποιες πολιτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την βελτίωση του υγιούς ανταγωνισμού;
Απάντηση: Ο ανταγωνισμός προφανώς δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στη χώρα μας, αφού η αγορά ελέγχεται από καρτέλ – για παράδειγμα από το καρτέλ των τραπεζών που τεκμηριώθηκε από το πρόστιμο που τους επέβαλε η αρχή ανταγωνισμού, αν και ήταν εξοργιστικά χαμηλό.
Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το ενεργειακό καρτέλ, ειδικά λόγω της καταστροφικής λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας – το οποίο εάν δεν μας επιτραπεί από την ΕΕ να καταργήσουμε εξ ολοκλήρου, θα καταργήσουμε πολλά μέρη του.
Δηλαδή την τιμολόγηση με την τιμή εξισορρόπησης, επιβάλλοντας όριο με βάση το Ιβηρικό μοντέλο, αλλάζοντας το ενεργειακό μείγμα, προωθώντας το λιγνίτη, δρομολογώντας εξορύξεις κοκ.
Όσον αφορά δε την τόνωση του ανταγωνισμού στο χώρο τροφίμων, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για τους ασθενέστερους, αφενός μεν θα ενισχύσουμε όλες τις ΜμΕ, αφετέρου θα προωθήσουμε τα δημοπρατήρια και τις αγροτικές αγορές – έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να οδηγείται κατευθείαν στον καταναλωτή, όπως γίνεται στις λαϊκές.
Τέλος, θα ενισχύσουμε σημαντικά την αρχή ανταγωνισμού – η οποία μπορεί μεν να προσφέρει πάρα πολλά, αλλά την εμποδίζει η κυβέρνηση.
Ερώτηση: Γιατί ενώ η χώρα καταγράφει βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών η ανάπτυξη δεν φτάνει στη μικρή επιχείρηση;
Απάντηση: Σχετικά με τη δήθεν βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, πρόκειται για μία κυβερνητική προπαγάνδα – η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Για παράδειγμα, το πραγματικό μας ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 16 δις από το 2019 στο 2024 – από τα 185 δις στα 201 δις περίπου.
Η αύξηση δε αυτή επετεύχθη με τα 50 δις που δανεισθήκαμε και δαπανήσαμε για τα λανθασμένα lockdowns, συν με τα χρήματα του Ταμείου Ανασυγκρότησης της ΕΕ – οπότε ήταν αμελητέα, ειδικά για τη χώρα μας που το ΑΕΠ της έχει καταρρεύσει από τα μνημόνια.
Το ονομαστικό μας ΑΕΠ, δηλαδή με τον πληθωρισμό, είναι αυτό που αυξήθηκε κατά 36 δις στα 237 δις – με αποτέλεσμα την άνοδο των δημοσίων εσόδων, αφού η κυβέρνηση διατήρησε τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές στις αυξημένες τιμές, ληστεύοντας κυριολεκτικά τους πάντες.
Τα βασικά δε οικονομικά μεγέθη της χώρας μας επιδεινώθηκαν – όπως η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας στο 45% της Ευρωζώνης, επειδή δεν διενεργούνται παραγωγικές επενδύσεις, το εμπορικό έλλειμμα που εκτοξεύθηκε στα 34,6 δις το 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αυξήθηκε στα 15,1 δις, το δημόσιο χρέος σε απόλυτα νούμερα παρά το ξεπούλημα, ενώ η πτώση του ως προς το ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό και το ιδιωτικό χρέος παρά τους πλειστηριασμούς.
Επίσης η κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη που, παρά το ότι είναι εξευτελιστική μειώνεται συνεχώς, το ωρομίσθιο που καταντήσαμε τελευταίοι στην ΕΕ, το κατά κεφαλήν εισόδημα που είμαστε προτελευταίοι κλπ.
Μόνο τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν λόγω του πληθωρισμού – όπου,
με δεδομένο το ότι αποτελούν το 28% περίπου του ΑΕΠ, τα 10 δις από τα
11,4 δις του πρωτογενούς πλεονάσματος προήλθαν από τον πληθωρισμό.
Αντί δε η κυβέρνηση να στηρίξει και τις ΜμΕ με το υπερπλεόνασμα, θα μοιράσει μόνο ένα ελάχιστο μέρος του στα νοικοκυριά που έχει η ίδια φτωχοποιήσει.
Ερώτηση: Πολλοί κλάδοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. Μόνο στον κλάδο της εστίασης και των καταλυμάτων οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 80.000. Τι πολιτικές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Απάντηση: Ακούμε πολλά χρόνια για τις κενές θέσεις εργασίας όταν, παρόλα αυτά, κάπως βγαίνει η σεζόν – ενώ εμείς αμφισβητούμε αυτά τα νούμερα, όπως άλλωστε και η ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάζει πολύ λιγότερες κενές θέσεις εργασίας.
Τι σημαίνει όμως κενή θέση εργασίας; Ότι μια καντίνα σε μια παραλία δεν βρίσκει υπάλληλο για να ανοίξει, ενδεχομένως με τον κατώτατο μισθό και 7ήμερο, όταν το κόστος ζωής και τα ενοίκια στα νησιά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη;
Πως ένα ξενοδοχείο έχει το ίδιο πρόβλημα, επειδή δεν μπορεί να προσφέρει υψηλούς μισθούς λόγω της χαμηλής κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών;
Γιατί η Ελλάδα να απασχολεί διπλάσιο προσωπικό στον τουρισμό από την Πορτογαλία ή την Ισπανία; Το λάθος μας δεν είναι το ότι, η Πορτογαλία έχει τις μισές αφίξεις και υψηλότερα έσοδα από την Ελλάδα, οπότε δεν επιβαρύνει τις υποδομές της και χρειάζεται λιγότερο προσωπικό;
Αυτό δεν πρέπει λοιπόν να διορθώσουμε, αντί να εισάγουμε φθηνούς αλλοδαπούς εργαζομένους που δεν έχουν αντίρρηση να εργάζονται με συνθήκες γαλέρας; Το λανθασμένο οικονομικό μας μοντέλο δηλαδή που μας δημιουργεί αυτά τα προβλήματα;
Το ότι σχεδόν 1 στους 3 στον ιδιωτικό τομέα δουλεύει στον τουρισμό, οπότε έχουμε πράγματι καταντήσει τα φθηνά γκαρσόνια τα Ευρώπης;
Από την άλλη πλευρά, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αυξηθεί ξανά κατά περίπου 150.000 από το 2015. Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν λείπουν από τον ιδιωτικό τομέα; Επίσης όλοι αυτοί που έφυγαν για να επιβιώσουν και που δεν πρόκειται να γυρίσουν, εάν δεν δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε παραγωγικούς κλάδους;
Ερώτηση: Από τις έρευνες του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων προκύπτει ότι βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά τους και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους να προχωρήσουν σε επενδύσεις;
Απάντηση: Όσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας των ΜμΕ, ο στόχος μας είναι η παροχή κινήτρων στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία – παράλληλα με τη μείωση των εσόδων τους από άλλες πηγές, όπως από τις προμήθειες.
Εάν δεν το κάνουν, τότε θα απαιτήσουμε την άμεση κατάργηση του αναβαλλόμενου φόρου των 12,5 δις – έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω της οποίας θα στηριχθεί η ρευστότητα των ΜμΕ.
Εκτός αυτού, για να τονωθεί ο ανταγωνισμός θα πρέπει μία συστημική τράπεζα να ελέγχεται από το κράτος – όπως η ΕΤΕ.
Μία επί πλέον βοήθεια μπορεί να προέλθει από την επέκταση του θεσμού των μικροπιστώσεων που δεν έχουν γίνει πολλά και δεν έχουν δοθεί πολλές άδειες – επίσης με την εισαγωγή του peer–to–peer lending, δηλαδή της χρηματοδότησης μεταξύ ιδιωτών που λειτουργεί σήμερα παράνομα.
Τέλος, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος με το σύνολο του προγράμματός μας θα βοηθήσει έτσι ώστε, οι τράπεζες να θέλουν πάλι να δανειοδοτήσουν και να κερδίσουν.
Ερώτηση: Ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων έχει προκαλέσει στρεβλώσεις και έντονες αντιδράσεις σε όλο το φάσμα των επαγγελματιών. Εσείς πως αξιολογείτε το μέτρο και τι προτίθεστε να κάνετε στη συνέχεια;
Απάντηση: Έχουμε πει πολλές φορές ότι, είναι ένα απαράδεκτο μέτρο που ενοχοποιεί τους επαγγελματίες – ενώ είναι τελικά άδικο και αντιπαραγωγικό.
Επομένως είναι θέμα αρχής και θα το καταργήσουμε – όπως άλλωστε όλα τα τεκμήρια που υιοθετήθηκαν σε εποχές όπου, οι έλεγχοι δεν ήταν τόσο εύκολοι, όσο σήμερα.
Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .