Κυριακή, Ιουνίου 8

Δανοί γυτεύουν ανεμογεννήτριες στα καμένα του Έβρου!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης απόφασης που αφορά την έγκριση τεσσάρων αιολικών εγκαταστάσεων από δανέζικη εταιρεία σε εκτάσεις που έχουν υποστεί πυρκαγιές στον Έβρο.

Τρεις σημαντικές περιβαλλοντικές οργανώσεις – το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

και η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης – κατηγορούν τη δανέζικη European Wind Farms ApS για στρατηγική κατάτμησης έργων.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η εταιρεία προσπαθεί να εισέλθει στην ελληνική αγορά μέσω αμφιλεγόμενων πρακτικών, διασπώντας ένα μεγάλο ενιαίο έργο σε μικρότερα τμήματα για να αποφύγει τη συνολική περιβαλλοντική αξιολόγηση. Μέρος των προτεινόμενων εγκαταστάσεων εντοπίζεται μέσα σε εκτάσεις που κάηκαν στον πυρόπληκτο Έβρο.

Από τους τέσσερις προτεινόμενους αιολικούς σταθμούς:

Ο σταθμός “ΔΕΡΒΕΝΙ” βρίσκεται ολοκληρωτικά εντός της καμένης περιοχής του “Νότιου Δασικού Συμπλέγματος Έβρου”, που ανήκει στο δίκτυο Natura. Τρεις από τις οκτώ ανεμογεννήτριες του σχεδιάζονται εντός Ζώνης Προστασίας της Φύσης, όπου η εγκατάσταση τέτοιων κατασκευών απαγορεύεται, ενώ οι υπόλοιπες πέντε σε αποστάσεις 40-800 μέτρων από αυτή την ζώνη.

Οι σταθμοί “ΑΓΥΓΙΑΤΗΣ”, “ΤΡΕΛΑΣ” και “ΜΥΤΙΚΑΣ” τοποθετούνται σε εγγύτητα 500-1.500 μέτρων από τις καμένες εκτάσεις, σε περιοχές που αποτελούν κρίσιμους βιότοπους για σπάνια αρπακτικά πουλιά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα αιτήματα για αιολικές εγκαταστάσεις στην περιοχή έχουν απορριφθεί από το 2017 και μετά για περιβαλλοντικούς λόγους, τόσο από τη δημόσια διοίκηση όσο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και ο Πρωθυπουργός είχαν δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα εγκριθούν αιολικοί σταθμοί στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου. Παρά την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τους όρους αδειοδότησης αιολικών έργων στον Έβρο, αυτή δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η European Wind Farms Greece ApS έχει υποβάλει αιτήματα για συνολικά 10 επιπλέον αιολικούς σταθμούς στον Βόρειο Έβρο μέχρι το τέλος του 2024. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν 89 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 313,95 MW και προβλέπονται εντός Ζωνών Προστασίας της Φύσης, όπου η εγκατάσταση ανεμογεννητριών απαγορεύεται σύμφωνα με την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Η Αντίδραση των Περιβαλλοντικών Φορέων

Εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις απέστειλαν τον Οκτώβριο του 2024 επείγουσα επιστολή στο ΥΠΕΝ, ζητώντας την εφαρμογή των προτάσεων μελέτης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συγκεκριμένα, προτείνουν πενταετή αναστολή των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για αιολικούς σταθμούς σε ευαίσθητα οικοσυστήματα του Έβρου και της Ροδόπης.

Παρά την ανακοίνωση αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων στις πυρόπληκτες περιοχές από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο του 2023, σχεδόν δύο χρόνια μετά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

 https://www.olympia.gr/1627044/apopsi/danoi-gyteyoyn-anemogennitries-sta-kamena-toy-evroy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .