Η κυβέρνηση της Βεγγάζης έδιωξε τους Υπουργούς Εσωτερικών Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας, καθώς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης

Το καθεστώς Χαφτάρ έδιωξε ως ανεπιθύμητους από την ανατολική Λιβύη τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη.
Συγκεκριμένα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για καταχρήσεις των Υπουργών
Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ.Εκτιμάται ότι το καθεστώς της ανατολικής Λιβύης προχώρησε στην πρωτοφανή αυτή κίνηση επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η Κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.
Αρχικές πληροφορίες ήθελαν τους Υπουργούς να είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, ωστόσο λίγο πριν τις 18:00, τα αεροπλάνα που θα τους μετέφεραν απογειώθηκαν για τις χώρες προορισμού τους, χωρίς εν τέλει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη και οι προγραμματισμένες συναντήσεις.
Επισημαίνεται ότι στην αποστολή της οποίας ηγείται ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Μάγκνους Μπρούνερ, συμμετέχει και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
Η Κυβέρνηση της Βεγγάζης με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε την ακύρωση της επίσκεψης, κατηγορώντας τους τρεις Υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο, λόγω κατάφωρης παραβίασης των Διπλωματικών Αρχών, ενώ όπως τονίζει, «δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής Κυβέρνησης».
Όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επικαλούμενη το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, το περιστατικό αποδίδεται σε παρεξήγηση που σχετίζεται με ζητήματα Πρωτοκόλλου.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν συνιστά εχθρική ενέργεια, αλλά οφείλεται σε έλλειψη επίσημης άδειας προσγείωσης και απουσία συνεννόησης για προγραμματισμένη συνάντηση με τις τοπικές Αρχές.
Η ανακοίνωση της λιβυκής Κυβέρνησης
ΔΗΛΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Κράτος της Λιβύης – Λιβυκή Κυβέρνηση
Δήλωση της λιβυκής κυβέρνησης υπ’ αριθμ. (19) του έτους 2025 σχετικά με τις παραβιάσεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας και του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η πράξη αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διπλωματικών αρχών και των διεθνών συμβάσεων, και η συμπεριφορά τους αντιπροσωπεύει έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και αποτελεί παραβίαση των λιβυκών νόμων, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, ακυρώνονται οι προγραμματισμένες επισκέψεις των Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, καθώς και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, και οι εν λόγω αποστολές ενημερώνονται ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουν αμέσως το Διεθνές Αεροδρόμιο Βεγγάζης και τη λιβυκή επικράτεια, καθώς θεωρούνται ανεπιθύμητοι.
Η λιβυκή κυβέρνηση τονίζει εκ νέου προς όλους τους διπλωμάτες και τα μέλη διεθνών αποστολών και οργανισμών, είτε είναι κυβερνητικοί είτε μη, την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης, μέσα από την πλήρη συμμόρφωση με τις λιβυκές νομοθεσίες, τις διεθνείς συνθήκες και τις αναγνωρισμένες διαδικασίες για την οργάνωση επισκέψεων αντιπροσωπειών, και την υποχρέωση να συνεργάζονται με τη λιβυκή κυβέρνηση με βάση όσα ορίζονται στις συμφωνίες, τις συνθήκες και τις διεθνείς αναγνωρίσεις.
Δρ. Οσάμα Σαάντ Χάμαντ
Πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης
Έκδοση στη Βεγγάζη, 8 Ιουλίου 2025
https://www.zougla.gr/kosmos/o-chaftar-charaktirise-anepithymiti-tin-evropaiki-antiprosopeia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .