Παρασκευή, Απριλίου 10

-«Πόλεμος» στην Ισπανία για την Γκερνίκα του Πικάσο -Την ζητά η Χώρα των Βάσκων, ξέσπασε πολιτική σύγκρουση

Το αριστούργημα του Πικάσο, η Γκερνίκα, ο γιγαντιαίος πίνακας που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και εκτίθεται στο Μουσείο Ρέινα Σοφία, βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης.


Η αντιπαράθεση είναι μεταξύ της Χώρας των Βάσκων, της περιφέρειας της Μαδρίτης και της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας.

Το έργο, διαστάσεων 7,8 επί 3,5 μέτρων, που φιλοτεχνήθηκε σχεδόν αμέσως μετά τον βομβαρδισμό της βασκικής πόλης Γκερνίκα από τους ναζί το 1937, διεκδικείται συχνά από τη Χώρα των Βάσκων.

Στα τέλη Μαρτίου, σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Χώρας των Βάσκων Ιμανόλ Πραντάλες επανέλαβε το αίτημα, λέγοντας ότι θέλει να εκτεθεί ο πίνακας στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα «ζητάμε την προσωρινή μεταφορά (…) εν είδει αποζημίωσης και ιστορικής μνήμης» ανέφερε σε αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

www.iefimerida.gr/kosmos/polemos-ispania-gia-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .