Κρίνεται εθνικά αναγκαίο να καταρτιστεί ένας φάκελος με τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θα πρέπει να κατατεθεί στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε.
Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης*
Σε μια άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πρόσφατα συνομίλησε τηλεφωνικά με κατοίκους του χωριού Εχίνος του νομού της Ξάνθης, αποκαλώντας την ελληνική Θράκη «Yavru vatan», δηλαδή «Μικρή πατρίδα», όρο τον οποίο χρησιμοποιεί η Άγκυρα
για την Κύπρο. Αυτό έγινε με την ευκαιρία της επίσκεψης στο χωριό ομάδας μελών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία συνόδευε και ο ψευτομουφτής της Ξάνθης.Το θέμα καλύφθηκε από το τουρκικό κανάλι ahaber και αναπαράχθηκε και από άλλα τουρκικά κανάλια, προκαλώντας αντιδράσεις, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προβαίνει σε μια τόσο προκλητική ενέργεια αποκαλύπτοντας τις τουρκικές βλέψεις για την ελληνική Θράκη. Το ενδιαφέρον είναι ότι το επίμαχο σημείο του βίντεο που ο Ερντογάν αποκαλεί την ελληνική Θράκη «Μικρή πατρίδα» αφαιρέθηκε στη συνέχεια όταν αυτό αναπαράχθηκε και προβλήθηκε από άλλα τουρκικά κανάλια προκειμένου προφανώς την αποφυγή πρόκλησης αντιδράσεων.
Το θέμα δεν είναι καθόλου τυχαίο, εάν παρατηρήσει κανείς τις διαδοχικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, αφού αποκαλύπτεται ότι η ερντογανική Τουρκία ονειρεύεται την υλοποίηση του «Εθνικού Όρκου» («Misak-I Milli»), σύμφωνα με τον οποίο η Αγκυρα εποφθαλμιά το βόρειο Ιράκ, τη βόρεια Συρία, την Κύπρο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ελληνική Θράκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει ως δόγμα τη «Γαλάζια Πατρίδα», το οποίο θα καταστεί και νόμος της χώρας, κατέχει τη βόρεια Κύπρο, το βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι από το 2024 ο «Εθνικός Όρκος» και η «Γαλάζια Πατρίδα» έχουν ενταχθεί στα βιβλία του γυμνασίου της Τουρκίας.
Αμέσως μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2016 για πρώτη φορά ο Ερντογάν είχε μιλήσει δημόσια για την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης. Έκτοτε έχει αναφερθεί πολλές φορές στα «σύνορα» και στη «γεωγραφία της καρδιάς», στα οποία συμπεριέλαβε τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, τη Βηρυτό, τη Δαμασκό, τα Ιεροσόλυμα, το Χαλέπι, τη Μοσούλη κ.ά.
Άλλη μία ένδειξη των προκλητικών τουρκικών ονειρώξεων για όλη την περιοχή το τελευταίο διάστημα αποτελεί η στάση της Άγκυρας έναντι της Συρίας, την οποία στη βάση της ίδιας θεώρησης φαίνεται ότι η Τουρκία θεωρεί τουρκική επαρχία. Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα εκδίδει επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν θέματα ασφάλειας και άμυνας της Δαμασκού. Συγκεκριμένα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσημες ανακοινώσεις στις 29 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, όπου στην πρώτη αποδοκίμασε τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ εναντίον δυνάμεων τζιχαντιστών οι οποίοι είχαν στοχοποιήσει τους Δρούζους της Ντάρα και της Κουνέιτρα στη νότια Συρία, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας και ενώ η Τουρκία κατέχει τα τελευταία δέκα χρόνια μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας. Σε αντίστοιχη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Άγκυρα κάλεσε τη δύναμη UNDOF του ΟΗΕ να παρέμβει και ενώ η Άγκυρα καταπατά τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ που αφορούν την κατοχή της βόρειας Κύπρου.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος ονειρεύεται μια νέα Τουρκία, η οποία βήμα βήμα θα επεκτείνει την επικράτειά της σε εφαρμογή της νέας στρατηγικής της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση Ερντογάν θα φέρει προς ψήφιση τον νέο νόμο, γνωστό και ως «Γαλάζια Πατρίδα», που σκοπό έχει τον περιορισμό της Ελλάδας στο εύρος των χωρικών υδάτων της στα 6 ν.μ. αλλά και στη στοχοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αφού προηγηθεί η αποστρατιωτικοποίησή τους.
Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη συγκυρία της μειωμένης ελληνικής αντίδρασης λόγω της πολιτικής των «ήρεμων νερών», της ανάγκης της Ευρώπης στις δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), του νέου ρόλου που επιδιώκει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ αλλά και των άριστων προσωπικών σχέσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν. Τραμπ.
Η Ελλάδα, όσο παρατηρεί χωρίς αντίδραση τις τουρκικές προκλητικές μεθοδεύσεις, δίνει χώρο στην Άγκυρα. Ειδικά στην ελληνική Θράκη, όπου λειτουργούν σύλλογοι της μουσουλμανικής μειονότητας οι οποίοι έχουν κριθεί παράνομοι με σχετικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, με τον Τούρκο γενικό πρόξενο να δείχνει με τις ενέργειές του ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις αυτές και λειτουργώντας έξω από το πλαίσιο των διπλωματικών του αρμοδιοτήτων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Κρίνεται εθνικά αναγκαίο να καταρτιστεί ένας φάκελος ο οποίος θα περιλαμβάνει τις δηλώσεις και τις ενέργειες του Ερντογάν οι οποίες στοχοποιούν την ελληνική Θράκη και τα ελληνικά νησιά, τις τουρκικές ασκήσεις οι οποίες απειλούν ελληνικά νησιά και τις τουρκικές διοικήσεις – στρατιωτικούς σχηματισμούς οι οποίοι έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια με επιθετικό προσανατολισμό και αποστολή εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ο φάκελος αυτός, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τις τουρκικές αξιώσεις του υπό ψήφιση νόμου «Γαλάζια Πατρίδα», θα πρέπει να κατατεθεί στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε., με σκοπό να καταδειχθεί ότι η Τουρκία αποτελεί άμεση απειλή για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε., την Ελλάδα και την Κύπρο. Ειδικά την περίοδο αυτή που η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές φωνές επιδιώκουν να εντάξουν την Τουρκία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό άμυνας και ασφάλειας.
*Αντιστράτηγος ε.α. Διδάκτορας Παντείου
Πηγή: dimokratia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .