Η παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς εξελίσσεται σε μείζονα κρίση για την κεντρική Μακεδονία, κυρίως στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, οδηγώντας τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο. Το φαινόμενο, που έχει ενταθεί τα τελευταία 4-5 χρόνια, καθιστά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μη εμπορεύσιμα («άχρηστα» για την αγορά), αναγκάζοντας πολλούς παραγωγούς να ξεριζώνουν τα δέντρα τους και να στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες.
🔍 Τα βασικά δεδομένα της κρίσης
- Απροσδιόριστη Αιτία: Παρά τις συνεχείς έρευνες και τις αναλύσεις, δεν υπάρχει ακόμα οριστική επιστημονική απάντηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις και εικασίες των ειδικών αναφέρουν ότι η ζημιά ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο μεταδοτικό εριοφυές ακάρεο (τετράνυχο) ή σε κάποιον ιό, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να πραγματοποιεί εξειδικευμένες ιολογικές αναλύσεις.
- Ποικιλίες που πλήττονται: Η ασθένεια δείχνει ιδιαίτερη «προτίμηση» σε συγκεκριμένες δημοφιλείς ποικιλίες συμπύρηνου (βιομηχανικού) ροδάκινου, όπως οι «Κατερίνα», «Άνδρος» και «Α37».
- Ταχύτατη Μετάδοση: Το πρόβλημα ξεκίνησε από συγκεκριμένα χωριά της Πέλλας (π.χ. Πλαγιάρι) και πλέον έχει επεκταθεί ραγδαία σε ολόκληρη την Ημαθία, με τους εκπροσώπους των αγροτών να προειδοποιούν ότι η απειλή για τα πυρηνόκαρπα ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη και από την ευλογιά που πλήττει την κτηνοτροφία.
- Το Ζήτημα των Αποζημιώσεων: Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι αρχικές κρατικές ενισχύσεις (ύψους 180 ευρώ ανά στρέμμα) σταμάτησαν. Οι αγροτικοί σύλλογοι ζητούν άμεση επίσημη ενημέρωση για τα επιστημονικά ευρήματα, καθώς και δίκαιη οικονομική στήριξη για την απώλεια του εισοδήματός τους.
Λόγω της έλλειψης στοχευμένων φυτοφαρμάκων ή σαφών οδηγιών για την καταπολέμηση του φαινομένου, η αντικατάσταση των ροδακινιών με άλλες δενδροκαλλιέργειες αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μοναδική διέξοδο επιβίωσης για δεκάδες αγροτικές οικογένειες της περιοχής.
Αν θέλετε, ενημερώστε με αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για:
- Τις εναλλακτικές καλλιέργειες που επιλέγουν οι αγρότες (π.χ. ακτινίδια, κεράσια).
- Τις θέσεις των αγροτικών συλλόγων της Βέροιας και της Νάουσας.
- Την πορεία των επιστημονικών ερευνών από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .