Δευτέρα, Ιουνίου 17

Η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ"

Η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ"
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη (Κατά Ιωάννην, 9:6, 7, 11) ονομαζόταν μια δεξαμενή όπου ο Ιησούς Χριστός έστειλε έναν τυφλό να πλυθεί για να ανακτήσει την όρασή του (πηγή: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πριν από έναν χρόνο περίπου επέλεξαν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ. Κατά τη γνώμη μας, το ΠΑΣΟΚ για να "επιβιώσει πολιτικά" (να παραμείνει στην κυβέρνηση) και η ΔΗΜΑΡ γιατί αυτή την υποχρέωση είχε αναλάβει ο Φώτης όταν έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ και στηρίχτηκε από τα γνωστά ΜΕΕ. Και τα δύο κόμματα ευελπιστούσαν ότι μια επιτυχία της κυβέρνησης θα την πιστωθούν δημοσκοπικά και αυτά.

Στο διάστημα που ακολούθησε συνυπέγραψαν και υπερψήφισαν όλες τις επιλογές της ΝΔ, και, πολλές φορές, έδειξαν να είναι δεκανίκια της ΝΔ και του πρωθυπουργού. Προς επίρρωση των παραπάνω, να θυμίσω την, πολλάκις εκφρασθείσα, επιθυμία του κ. Βενιζέλου για ανασχηματισμό και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.


Τώρα, και τα δύο κόμματα βρίσκονται "μεταξύ σφύρας και άκμονος".

Αφενός, αντί να ανεβαίνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους, αυτά πέφτουν (ΔΗΜΑΡ) ή κατακρημνίζονται (ΠΑΣΟΚ), αντίθετα με τα ποσοστά της ΝΔ που παραμένουν σχετικά σταθερά. Άρα, αυτή η περίοδος δεν είναι και η καταλληλότερη για εκλογές. Μια μετάθεση των εκλογών στο μέλλον μπορεί -δυνητικά- να φέρει κάποια ανάκαμψη, η οποία θα προκύψει από την "επιτυχία" του μνημονιακού προγράμματος της κυβέρνησης. Με απλά λόγια, τώρα χάνουν σίγουρα, στο μέλλον ίσως να κερδίσουν κάτι (γιατί χειρότερα μάλλον δεν μπορούνε να πάνε).

Αφετέρου, το "βίαιο" κλείσιμο της ΕΡΤ έχει ξυπνήσει στο εσωτερικό και των δύο κομμάτων κάποια "αντανακλαστικά". Ακόμη περισσότερο όμως, η εμφανής απαξίωσή τους από τον πρωθυπουργό είναι αυτή που ενοχλεί περισσότερο. Η ομιλία του κ. Βενιζέλου στη Βουλή στις 14-6-2013, αν και απευθυνόταν περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματός του, είχε αρκετές αιχμές προς αυτή την κατεύθυνση. Το κυριότερο όμως είναι ο φόβος τους ότι, εάν υποχωρήσουν και τώρα, τότε δε θα καταδέχεται ούτε να τους μιλήσει στο τηλέφωνο!

Έτσι, αυτή η -κατά τη γνώμη μας- "παρά φύσιν" συνεργασία κρέμεται πλέον από μία κλωστή.

Στην ανάλυσή μας θα πρέπει να βάλουμε και ένα ακόμη παράγοντα: Η σημερινή ηγεσία της Γερμανίας απεύχεται μια εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, άσχετα από το αποτέλεσμά της. Εάν έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε κινδυνεύει το "success story" της Ελλάδας. Ακόμη όμως κι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, η δυσκολία πλέον στο σχηματισμό κυβέρνησης θα προκαλέσει προβλήματα, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η "εμπιστοσύνη" ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά θα έχει ελαχιστοποιηθεί και ο αρχηγός της ΝΔ δε φαίνεται διατεθειμένος να "αποσυρθεί" ξανά από το προσκήνιο (όπως με την κυβέρνηση Παπαδήμου) για το "καλό της χώρας".

Εδώ εμφανίζεται και η "κολυμβήθρα του Σιλωάμ". Ίσως και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ (δεν μπορεί να φύγει ο ένας και να μείνει ο άλλος, παρόλο που η ΝΔ δε χρειάζεται τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για οριακή πλειοψηφία στη Βουλή) εκλάβουν αυτή τη δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει και τα δύο κόμματα οι επιλογές των ηγεσιών του, ως μια "ευκαιρία". Ευκαιρία για να εμβαπτισθούν στην "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", αποσύροντας τη στήριξή τους από την κυβέρνηση Σαμαρά, ακόμη και πριν από τη Δευτέρα. Αυτή τους η πράξη, μαζί με κάποια επικοινωνιακά τρικ, θα μπορούσε να τους "εξυγιάνει" από τις "αμαρτίες" τους και να επαναφέρει κάποιους ψηφοφόρους στις τάξεις τους.

Κάτι τέτοιο βέβαια θα οδηγήσει αναγκαστικά σε πλήρη ρήξη με τη ΝΔ και, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι αλληλοκατηγορίες προεκλογικά για την ευθύνη της προσφυγής σε αυτές δε θα είναι "όμορφες". Επιπλέον, όλα τα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που έβριζαν και κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν θα πρέπει να "μπούνε στο ψυγείο" γιατί, πλέον, και τα δύο κόμματα θα πρέπει να λοξοκοιτάνε προς το ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική συμμετοχή τους σε μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι για μια "ηρωική έξοδο" ή η γερμανική επιρροή θα επιβάλει κάποια άλλη λύση, αγνοώντας τις επιθυμίες των ηγεσιών και των τριών κυβερνητικών κομμάτων...

Χρήστος Παστελάς

RAMNOUSIA