Δευτέρα, Ιουνίου 17

Σχέδιο απεμπλοκής από Σαμαρά




Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου με τον Αντώνη Σαμαρά να ρίχνει στο τραπέζι πρόταση απεμπλοκής 9 σημείων για την υπόθεση της ΕΡΤ που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύσταση διακομματικής επιτροπής η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το έργο της πρόσληψης απαιτούμενου προσωπικού (δημοσιογράφων, τεχνικών κλπ.) ώστε να λειτουργήσει προσωρινά η ΕΡΤ και να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωσή της.



Η ίδια επιτροπή θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο παρακολούθησης μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς πρότεινε και τη δημιουργία θέσης αρμόδιου υφυπουργού για το θέμα της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης, ο οποίος θα είναι αρεστός και από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποβαθμίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Ακόμη ένα σημείο είναι η συνεργασία με αρμόδιο σύμβουλο. Παράλληλα, έθεσε θέμα καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεων των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε:

1. Τη σύσταση διακομματικής προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

2. Την πρόσληψη δημοσιογράφων και τεχνικών προκειμένου να λειτουργήσουν το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, με θητεία έως την ίδρυση του νέου φορέα.

3. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης

4. Τη συνεργασία με το BBC ή άλλο γνωστό οργανισμό για τεχνογνωσία

5. Τη συζήτηση για τη φιλοσοφία και τη στρατηγική της νέας ΕΡΤ

6. Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αρμοδιότητα το πρόγραμμα, με απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ

7. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ΝΔ

8. Συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

9. Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης

Μιλώντας στους κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο ο κ. Σαμαράς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα αναβαπτίζουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό και να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ, για να μην κινδυνεύσει ο τουρισμός και να μην ακυρωθεί η μεγάλη συμφωνία με τον αγωγό TAP».


(Πρώτος αφίχθη ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας)

(Στις 19.28 έφτασε στο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης)


(Στις 19.20 έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος)

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ

Δικαστικοί κύκλοι ανέφεραν το απόγευμα της Δευτέρας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ενδεχομένως και να ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ΣτΕ θα αποφανθεί υπέρ της αποκατάστασης της εκπομπής του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά με αυστηρά περιορισμένο προσωπικό ασφαλείας χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε αυτό το προσωπικό.

Απερρίφθη το αίτημα του δημοσίου για αναβολή της διαδικασίας για την ΕΡΤ

Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έγινε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων του Δημοσίου για προθεσμία, προκειμένου να προσκομίσουν στοιχεία για την υπόθεση του αιφνιδιαστικού λουκέτου στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, την Τρίτη, 11 Ιουνίου.

Οι δικηγόροι του δημοσίου αμφισβήτησαν τη δυνατότητα του προέδρου του ΣτΕ για την έκδοση προσωρινής διαταγής, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Αναστολών. Αμφισβήτησαν επίσης ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ συνιστά κανονιστική πράξη και ως εκ τούτου δεν προσβάλλεται. 
Από πλευράς ΠΟΣΠΕΡΤ, οι δικηγόροι έθεσαν εκ νέου τα προβλήματα συνταγματικότητας που τίθενται με το λουκέτο στην ΕΡΤ και προσκόμισαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η μη λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης καταστρατηγεί θέματα πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και εθνικής άμυνας της χώρας. Τόνισαν ότι η επίμαχη ρύθμιση στερείται συνταγματικής νομιμοποίησης, ενέχει πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα διότι παρακάμφθηκε μεταξύ άλλων η βουλή και με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρακάμφθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης μίλησαν για τη ζημία που υφίσταται το δημόσιο από τη μη λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ επεσήμαναν ότι εκ των υστέρων ορίστηκε διαχειριστής της εταιρείας. Επιπλέον, προέβαλαν το επιχείρημα πως ακόμη δεν έχουν συντελεστεί οι απολύσεις των εργαζομένων. Επίσης, παρουσίασαν γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει νόμιμη δυνατότητα της ΕΡΤ, να μεταβιβάσει τα πνευματικά δικαιώματα σε άλλο φορέα.

LIVE OΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ GR

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το πρόγραμμα του GR θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΖΟΟΜ στην Αττική, 18 Περιφερειακούς Σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, από το Extra Tv στην Κύπρο και μέσω του zougla.gr στο Διαδίκτυο.

Θα παρακολουθείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις από το Ραδιομέγαρο, την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αγία Παρασκευή, με συνεχή ροή ενημερωτικού προγράμματος, καθώς και το απεργιακό πρόγραμμα των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης.

Συντονιστείτε και παρακολουθήστε επίσης τη ροή των ειδήσεων από την ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr, ώστε να έχετε σφαιρική και λεπτομερή πληροφόρηση.

Εκτός, λοιπόν, από την τηλεοπτική συχνότητα του ZOOM στην Αττική, τα περιφερειακά κανάλια που συνεργάζονται είναι τα εξής:

1) DELTA TV – ΕΒΡΟΣ

2) STAR ΔΡΑΜΑΣ

3) ENA TV -ΛΑΜΙΑ

4) ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΕΡΡΩΝ (NTV)

5) ΔΙΚΤΥΟ 1 – ΚΑΣΤΟΡΙΑ

6) XTV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΗΜΑΘΙΑ, ΠΕΛΛΑ

7) DION TV- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΙΕΡΙΑ

8) ASTRA TV – ΒΟΛΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ

9) TV 10 – ΤΡΙΚΑΛΑ

10) ΙΡΙΔΑ TV ΡΟΔΟΣ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

11) FLASH TV - KOZANH - ΚΑΣΤΟΡΙΑ- ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

12) CHANNEL 4U - ΚΡΗΤΗ

13) SUPER B ΠΑΤΡΑΣ (ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ)

14) ΑΡΚΑΔΙΚΗ TV – ΤΡΙΠΟΛΗ

15) ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ TV – ΜΕΣΣΗΝΙΑ

16) ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ TV – ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΛΕΣΒΟ-ΧΙΟ-ΣΑΜΟ

17) SITIA TV - ΚΡΗΤΗ

18) ΖΕΥΣ TV- ΝΑΞΟΣ


 ZOUGLA.GR