Πέμπτη, Ιουλίου 20

Ματαιοπονείτε σύντροφοι…

Του Κώστα Στούπα 
1) Ματαιοπονείτε σύντροφοι...
Κάποιοι θερμόαιμοι εμποροϋπάλληλοι υποβοηθούμενοι από επαγγελματίες επαναστάτες την Κυριακή που πέρασε έδειραν έναν άτυχο τουρίστα που τόλμησε να ψωνίσει κάτι από ένα κατάστημα που τόλμησε να ανοίξει Κυριακή.
Η κυβέρνηση συμβιβάστηκε να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές σε επιλεγμένες ζώνες της πόλης που θεωρούνται τουριστικές.
Τουτέστιν κατά ένα μέρος τυπικώς δικαιώνονται οι μικρέμποροι του κ. Κορκίδη που δεν αντέχουν τα ευέλικτα ωράρια, ευέλικτο ανταγωνισμό και τα συμπαραμαρτούντα ενός κόσμου που αλλάζει δίχως να κοιτάζει τη δική μας ανάγκη και μελαγχολία.  
Τυπικώς όμως, γιατί στην πράξη όταν όλοι αυτοί διαπιστώσουν πως το κοινό τις Κυριακές θα συνδυάσει τις εξόδους για βόλτα, καφέ και ταβέρνα με επισκέψεις σε περιοχές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, θα συνασπιστούν να απαιτήσουν να ανοίγουν παντού.
Αν το 10% των καταστημάτων του λεκανοπεδίου είναι ανοιχτό 7 μέρες την εβδομάδα το υπόλοιπο 90% θα αναγκαστεί να ακολουθήσει καθώς το 10% θα αρχίσει να "τσιμπάει" μερίδιο από τους άλλους...
Η αλήθεια είναι πως τα μικρά εμπορικά πλήττονται από την απελευθέρωση του ωραρίου αλλά και τις πολυεθνικές αλυσίδες που έχουν μεγάλη γκάμα προϊόντων την οποία ανανεώνουν συνεχώς και με ανταγωνιστικές τιμές.
Αμφότεροι μικρέμποροι και αλυσίδες ψωνίζουν από την κινέζικη παραγωγή. Όποιος έχει μεγαλύτερες παραγγελίες εξασφαλίζει καλύτερες τιμές κλπ. Ο αγώνας είναι άνισος. Μόνο οι έχοντες φαντασία θα αντέξουν τα χτυπήματα των Γολιάθ.
Δεν είναι αδιαφορία στην εξαφάνιση ενός κλάδου αυτό. Είναι ρεαλιστικό συμπέρασμα.
Το έχουμε δει το έργο...
Στα καθ΄ ημάς στον Τύπο το "μακελειό" έχει προηγηθεί. Στην αρχή το ίντερνετ πήρε τη μερίδα του λέοντος της ενημέρωσης από τις εφημερίδες. Μετά ήρθαν τα κοινωνικά δίκτυα να κανιβαλίσουν τα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν καθόμαστε όλοι να κλάψουμε τη μοίρα μας ζητώντας την προστασία του κράτους κάπου που και να ήθελε δεν θα μπορούσε να προστατέψει.
Προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα δεδομένα... Στον τύπο εσχάτως βλέπουμε τις αλυσίδες να κατεβάζουν ρολά και τα ευέλικτα ταχύπλοα να αρμενίζουν.
Η πραγματική απειλή...
Η απειλή για τους εμποροϋπαλλήλους που αντιδρούν στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι το ευέλικτο ωράριο. Είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο που είναι παγκόσμιο και διανυκτερεύει.
Ο κλάδος ένδυσης - υπόδησης έχει υποστεί πτώση κατά 40% περίπου μεταξύ 2009 και 2016. Το μέγεθος της αγοράς των αλυσίδων ένδυσης φτάνει στα 1,1 δισ. ευρώ και άλλο τόσο έχουν τα μικρά μεμονωμένα εμπορικά.  
Το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στον τομέα ένδυσης και υπόδησης φτάνει πλέον τα  350 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 30% του τζίρου των οργανωμένων αλυσίδων ένδυσης...
Στα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχει υπερδιπλασιαστεί αλλάζοντας τα δεδομένα. Αντί να προσπαθούν να προσαρμοστούν στις εξελίξεις ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια να γυρίσουν το χρόνο πίσω.
Η Eastman Kodak πριν μερικά χρόνια ήταν από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street. Με την άνοδο της ψηφιακής φωτογραφίας και την υποκατάσταση των φωτογραφικών μηχανών από τα κινητά σε μια πενταετία εξαφανίστηκε...
Αυτό είναι το τίμημα της προόδου και ο καπιταλισμός στην πιο ανόθευτη μορφή του ο φορέας της...
Ενώ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας η στήλη σωστά εκτίμησε την κατάληξη της ΕΚ έπεσε εντελώς έξω με την Harley Davidson. Όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε αλλά λόγω της νοσταλγίας των baby boomers για τα νιάτα τους γνώρισε περίοδο άνθισης...
2) Τα αγοραία
Στάση θετικής αναμονής εν όψει της εξόδου της χώρας στις αγορές θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις που έστω και αποδεκατισμένες έχουν καταφέρει να επιβιώσουν της λαίλαπας της χρεοκοπίας του 2010 και της φορολογικής μάστιγας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε και συνεχίζει, αναζητούν πληροφορίες και εκτιμήσεις για ομολογιακές εκδόσεις και μετοχές...
Είθισται η περιέργεια να μετουσιώνεται σε διακαή επιθυμία επιβίβασης αρκετά ψηλότερα, όταν θα βυσσοδομεί εντός η υποψία πως ο γείτονας μπορεί να κέρδισε...
ΠΕΙΡ: Η μοναδική περίπτωση μετοχής  από τις μεγάλες τράπεζες που συνεχίζει να παρουσιάζει επιθετικά σκιρτήματα και να πλησιάζει το ψυχολογικό φράγμα των 0,30 ευρώ όπου έγινε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.
ΙΝΤΚΑ: Συνεχίζει να ξεχωρίζει με επιθετικές κινήσεις καθώς ακόμη απέχει αρκετά από το να αποκτήσει κεφαλαιοποίηση που θα χρειάζεται τριψήφιο νούμερο να αποτυπωθεί.
ΟΤΕ: Περί τα 11 ευρώ η μετοχή απέχει από τα 13,5 που είχε φτάσει την Άνοιξη του 2014 κατά την έξοδο Σαμαρά-Στουρνάρα στις αγορές. Μετά ακολούθησε η περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑ και προσγειώθηκε έως και κάτω από τα 6 ευρώ...
ΑΒΑΞ: Η κατακόρυφη μείωση του όγκου μετά τη διόρθωση δείχνει εξάντληση της προσφοράς και αυτό ενδεχομένως σηματοδοτεί και νέα κίνηση...
ΙΝΛΟΤ: Διάσπαση της αντίστασης στο 1,30 ευρώ και επιβεβαίωση στη συνέχεια δρομολογεί κίνηση για άλλο ένα από τα "κοκκαλόχαρτα" που δίνουν τον τόνο εδώ και αρκετό καιρό...  Αν προσέξει κάποιος την πορεία των μεγεθών η μετοχή παίζει με τις προσδοκίες ενός turnaround story...
πιν

kostas.stoupas@capital.gr