Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 15

ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ ΑΦΟΥ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΦΥΛΛΟ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ;;;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2018 αφήνει η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα το 2018 αφήνει η ελληνική κυβέρνηση
Του Άκη Χατζηνικολάου
Κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018, εφόσον χρειαστεί, σημειώνοντας ότι είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί και θα το κάνουμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα για 3,5% του ΑΕΠ, τα μέτρα το 2019 και το 2020
που προβλέπουν μείωση του αφορολόγητου ορίου και μειώσεις στις συντάξεις, θα έρθουν ακόμα νωρίτερα και συγκεκριμένα από το 2018.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διαλύσει τα υπερβαρυμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη βιώνουν την υπερφορολόγηση από τις πρόσφατες αλλαγές.
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών και κατά πόσο αυτές χρειάζονται νέα κεφαλαιακή στήριξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να καταλάβει που εδράζει τις αμφιβολίες του το ΔΝΤ καθώς δεν έχει συγκεκριμένη μελέτη στην οποία να βασίζεται.
Επεσήμανε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες εποπτεύονται από ευρωπαϊκά όργανα τα οποία έχουν κρίνει ότι δε χρειάζονται πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη και ότι τον Ιανουάριο του 2028 θα γίνουν τα stress tests των τραπεζών που έτσι κι αλλιώς έχουν αποφασιστεί.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το τρέχον έτος θα υπάρξει νέο πλεόνασμα, το ύψους του οποίου θα γίνει γνωστό την 1η με 2η εβδομάδα του Νοεμβρίου και αναμένεται να διοχετευθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, κοινωνικών επιδομάτων αλληλεγγύης, αλλά και σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Στο σκέλος της ανάπτυξης υπενθύμισε ότι το 3ο τρίμηνο θα «πάει σούπερ» ενώ το τελευταίο 3μηνο του 2017 θα είναι ελαφρώς χειρότερο από το τρίτο.
Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8%. Πρόσθεσε επίσης πως μέσα στους επόμενους 6-7 μήνες, η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων.
Ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τις δυνατότητες της χώρας να βγει από το μνημόνιο με «καθαρό τρόπο» σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να ζούμε και χωρίς clean exit». Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ένα φάσμα επιλογών μπροστά της που δεν περιορίζεται μόνο στην ενισχυμένη ή απλή πιστωτική γραμμή και εκτίμησε ότι η χώρα θα έχει την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων για «καθαρή έξοδο» στις αγορές, παραπέμποντας στην τελευταία απόφαση του Eurogroup ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα.http://www.liberal.gr