Με σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα ο νικητής των εκλογών στην Αυστρία Σεμπάστιαν Κουρτς,

ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
Με σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα ο νικητής των εκλογών στην Αυστρία Σεμπάστιαν Κουρτς, είχει αναλάβει την αρχηγία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) τον Μάιο και σε λίγους μήνες κατάφερε να το ανεβάσει στην πρώτη από την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πίσω από τον βασικό κυβερνητικό του εταίρο, το κεντροαριστερό SPÖ και από το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) και τελικά να τερματίσει πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Όπως αναφέρει  ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Πατρίκ Μορό, που ειδικεύεται στην Αυστρία, ο Κουρτς διεξάγει «μια εκστρατεία ασφυξίας του ακροδεξιού FPO», προσπαθώντας να το ανταγωνιστεί στο βασικό του ζήτημα: την εχθρότητα στη μετανάστευση και το Ισλάμ.
Σε άρθρο τους για τις αυστριακές εκλογές οι Financial Times, επεσήμαναν ότι η προεκλογική εκστρατεία του μόλις 31 ετών Κουρτς πήγε ιδιαίτερα καλά για το κόμμα του και διατήρησε την πρωτιά παρά την άνοδο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, «κλέβοντας» μάλιστα και ορισμένες από τις πολιτικές των τελευταίων για το μείζον θέμα του μεταναστευτικού. «Αυτό που τον βοηθά αρκετά είναι και η εικόνα του: ένας νεαρός, φωτογενής πολιτικός, ο οποίος αν και προέρχεται από το κατεστημένο, προβάλλει εαυτόν περισσότερο ως μεταρρυθμιστή».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1986 και μεγάλωσε στο προάστιο Μέιντλινγκ, όπου και διαμένει ακόμη. Αφού ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του το 2004, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

Το 2009 εξελέγη ως επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. Μεταξύ των ετών 2010 και 2011 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Βιέννης. Τον Απρίλιο του 2011, ο Κούρτς διορίστηκε στη νεοσυσταθείσα του κρατικού γραμματέα για την κοινωνική ενσωμάτωση του Αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών.
Στις γενικές εκλογές του 2013 εξελέγη μέλος του κοινοβουλίου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε Υπουργός Εξωτερικών, με τα καθήκοντά του να περιλαμβάνουν, ύστερα από δικό του αίτημα, και την κοινωνική ενσωμάτωση.Τη στιγμή της ορκωμοσίας του, ο Κουρτς ήταν ο νεώτερος ηλικιακά υπουργός από τη στιγμή της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Αυστρίας, καθώς και ο νεώτερος υπουργός εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις στα 27 του χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς είναι… παλιός γνώριμος και  της Ελλάδας, καθώς είχε ασκήσει έντονη κριτική στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού το 2015 και 2016.«Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να περιμένω μέχρι να αντιληφθεί επιτέλους η Ελλάδα πως απαιτείται μια λύση στην προσφυγική κρίση», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2016 του μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Άμστερνταμ.
Είχε ταχθεί υπέρ του κλεισίματος των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων τονίζοντας χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στα Νέα λίγες ημέρες μετά: «Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια»!

Σε άλλες τους αναφορές στο ζήτημα είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: «πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου»Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κούριρ», ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, πως η απομόνωση και ο εγκλεισμός προσφύγων είναι καθημερινότητα στα ελληνικά νησιά, όπως η Μυτιλήνη.
Είχε υποστηρίξει σθεναρά τις προτάσεις του για σκληρότερη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το προσφυγικό. Μάλιστα, είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός αυστραλιανού μοντέλου και η μετατροπή των hotspot, όπως αυτό της Μυτιλήνης και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, ξεσηκώνοντας κύματα αντιδράσεων.
Είχε ακόμη τονίσει αναφορικά με την «προστασία των συνόρων», ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το «πώς η Ελλάδα, η οποία έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης», και σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της».http://odosdrachmis.gr