Στις 520 χιλιάδες οι εγκρίσεις του κοινωνικού μερίσματος.--Να μας που πόσοι από τους 520 χιλιάδες είναι Έλληνες θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι....

Χιλιάδες είναι εκείνοι που μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα (koinonikomerisma.gr) για να δουν εάν το σύστημα τους εντάσσει στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν εγκριθεί 520 χιλιάδες που λαμβάνουν το μέρισμα, αλλά υπάρχουν και άλλοι 140 χιλιάδες, οι οποίοι απορρίφθηκαν από το σύστημα. Έτσι περίπου μια στις πέντε αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι στιγμής.
Ο κύριος λόγος είναι οι διατάξεις περί φιλοξενίας, που προβλέπει η σχετική απόφαση.

Το πλήθος των αιτήσεων που θα απορριφθεί αναμένεται να αυξηθεί μαζί με το σύνολο των αιτήσεων που θα γίνονται καθημερινά έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Επίσης δεν αποκλείεται να αυξηθεί και η απαιτούμενη συνολική κρατική δαπάνη για την καταβολή του «Κοινωνικού Μερίσματος», δεδομένου ότι η έως τώρα μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπε το Υπ. Εργασίας, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμει δικαιούχων δεν φαίνεται να έχει κάνει για την ώρα αίτηση.

Η κρατική δαπάνη, η οποία έχει έως τώρα «δεσμευθεί» με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις για το μέρισμα ανέρχεται σε 210 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, έχει "δεσμευθεί" σχεδόν το 30% της προβλεπόμενης συνολικής κρατικής δαπάνης για το "Κοινωνικό Μέρισμα", το οποίο θα λάβει το 25% των δυνάμει δικαιούχων του.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπ. Εργασίας, κοντά στα 1,45 εκατομμύρια θα είναι τα νοικοκυριά τα οποία μπορούν (με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση) να λάβουν το Κοινωνικό Μέρισμα ,ενώ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 720 εκατ. ευρώ.

Μένουν δηλαδή ακόμα 1,080 εκατομμύριο νοικοκυριά (1,45 εκατ. εν δυνάμει δικαιούχων μείον οι 370.000 των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις) τα οποία εν δυνάμει δικαιούνται τα υπολειπόμενα 350 εκατ. ευρώ από το προβλεπόμενο κονδύλι.

Αυτό σημαίνει πως το 75% των δυνάμει δικαιούχων θα διεκδικήσει το υπόλοιπο 70% το συνολικό προβλεπόμενο κρατικό κονδύλι.
Κατά μέσο όρο το Κοινωνικό Μέρισμα ανέρχεται με βάση την έως τώρα ν στα 567 ευρώ.

Δηλαδή είναι κατά 80 ευρώ μεγαλύτερο από το μέσο μέρισμα το οποίο είχε προβλέψει το Υπ. Εργασίας (483 ευρώ).

Αν και για τα υπόλοιπα 1,080 εκατομμύρια νοικοκυριά το μέσο κοινωνικό μέρισμα παραμείνει στα 567 ευρώ, τότε το κρατικό κονδύλι το οποίο θα μπορούσε να απαιτηθεί για την ικανοποίηση τους δεν αποκλείεται να φτάσει τα 612 εκατ. ευρώ.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η συνολική δαπάνη για την απόδοση "Κοινωνικού Μερίσματος" μέσου όρου 567 ευρώ σε 1,450 εκατομμύριο νοικοκυριά θα μπορούσε να αγγίξει τα 822 εκατ. ευρώ (210 εκατ. ευρώ για τις ήδη εγκεκριμένες 370.000 αιτήσεις και άλλα 612 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες 1,080 εκατομμύριο δυνάμει εγκεκριμένες αίτησης) έναντι των 720 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί από την κυβέρνηση.

Δηλαδή θα απαιτηθούν 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απονομή της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους.

Όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα έχουν περιθώριο έως την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η καταβολή της συγκεκριμένης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.