Σάββατο, Νοεμβρίου 4

Νευροπαθητικός πόνος: «Βελονιές» και«κάψιμο» δεν είναι αθώα


Πέντε στους 100 ανθρώπους υποφέρουν από νευροπαθητικό πόνο
Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα
Περισσότερα από 15 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ υποφέρουν επί χρόνια από «βελονιές», «κάψιμο», «μαχαιριές», «μούδιασμα» ή «ηλεκτροσόκ» σε κάποιο σημείο του σώματός τους, δίχως να γνωρίζουν τι είναι.

Τα συμπτώματα αυτά- που δεν υποχωρούν παρά την πεποίθηση των ασθενών ότι «κάποια στιγμή θα φύγουν» - αποτελούν ένδειξη ενός είδους πόνου που διαταράσσει κάθε πλευρά της καθημερινότητάς τους.


Ο πόνος αυτός λέγεται νευροπαθητικός, είναι πρόβλημα των νεύρων και - όπως ανακοινώθηκε προσφάτως από τον διεθνή οργανισμό Δίκτυο Νευροπαθητικού Πόνου (Νeuropathic Ρain Νetwork) - προσβάλλει το 2,8% έως 4,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Δίκτυο σε 7 χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Κορέα, Μεξικό, Ισπανία και Φινλανδία) μεταξύ 700 πασχόντων από νευροπαθητικό πόνο, οι ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό 5,7 έως 19 μήνες έπειτα από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος- και χρειάζονται συνήθως αρκετοί ακόμα μήνες (έως 19) και επισκέψεις σε τουλάχιστον 2 γιατρούς μέχρι να γίνει η διάγνωση και να αρχίσει η θεραπεία.

Βαριά νοσήματα
 
Όπως εξήγησαν ο δρ. Τρόελς Τζένσεν, καθηγητής Πειραματικής και Κλινικής Έρευνας του Πόνου στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, και άλλοι ειδικοί, ο νευροπαθητικός πόνος αρχίζει ή προκαλείται από βλάβη ή δυσλειτουργία στο νευρικό σύστημα που οφείλεται σε εξαιρετικά συχνά νοσήματα- όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, ο έρπης, ο πόνος στη μέση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Στην πραγματικότητα, νευροπαθητικό πόνο αναπτύσσει ένας στους τρεις πάσχοντες από καρκίνο, το 25% των ανθρώπων με διαβήτη, το 50% των ανθρώπων άνω των 50 ετών που αναπτύσσουν έρπη, το 7% των πασχόντων από πόνο στη μέση και το 8% έως 11% των ανθρώπων με εγκεφαλικό.

Εκτός από τις «βελονιές» και τα άλλα χαρακτηριστικά επώδυνα συμπτώματα, ο ένας στους πέντε πάσχοντες από νευροπαθητικό πόνο ταλαιπωρείται και από διαταραχές της ορέξεως, ο ένας στους τρεις από διαταραχές της ψυχικής διαθέσεως και περισσότεροι από το 50% από δυσκολίες στον ύπνο και έλλειψη ενεργητικότητας.

Οι ασθενείς πονούν συνέχεια και καθημερινά, με τραγικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους- είναι χαρακτηριστικό ότι το 52% των πασχόντων δεν μπορούν να δουλέψουν πλήρως ή παίρνουν άδεια από την εργασία τους εξαιτίας του πόνου.

Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση κι έναρξη της θεραπείας έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθοριστική σημασία, διότι με το πέρασμα του χρόνου προκαλούνται βλάβες στα κέντρα πόνου του εγκεφάλου που καθιστούν τον πάσχοντα ευαίσθητο και στο πιο απλό άγγιγμα ή ερέθισμα - και την άμβλυνση του πόνου πολύ δύσκολη.

Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να αντιμετωπισθεί με φάρμακα (λ.χ. αντικαταθλιπτικά, οπιοειδή, αντιεπιληπτικά) και θεραπείες όπως η νευροδιέγερση, η φυσιοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η βιοανάδραση.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία