Δευτέρα, Δεκεμβρίου 4

Από τις λαϊκές γειτονιές θα το βρει ο Τσίπρας στις κάλπες




Real opinions

Αναδημοσίευση από: eleftherostypos.gr
Η µεγάλη δύναµη του ΣΥΡΙΖΑ στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναµετρήσεις του 2015 ήταν το αποκαλούµενο «λαϊκό κίνηµα». Οι πολίτες, δηλαδή, των φτωχότερων συνοικιών των αστικών κέντρων που αποτέλεσαν και τα πρώτα θύµατα του Μνηµονίου του 2010, όταν η ανεργία από το 9% εκτινάχθηκε σε χρόνο ρεκόρ πάνω από το 20%.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ της οικονοµίας κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αντώνη Σαµαρά και τα σηµάδια ανάκαµψης στην αγορά δεν αρκούσαν όχι µόνο στους οικονοµικά ασθενέστερους, αλλά και σε αρκετά µέλη της τότε µεσαίας τάξης, που πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του Τσίπρα και τις µαγικές του λύσεις για κατάργηση της λιτότητας (και του ΕΝΦΙΑ). Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις αποκαλούµενες λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων µεγάλων πόλεων ήταν υψηλότερα από το εθνικό ποσοστό, ενδεικτικό των ελπίδων που είχε δηµιουργήσει ο κ. Τσίπρας στους οικονοµικά ασθενέστερους. Στο Αιγάλεω και το Περιστέρι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 42%, στη Νέα Ιωνία 41%, στην Καισαριανή 39% και τρία χρόνια µετά οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι το πείραµα Τσίπρα κόστισε ακριβά στον οικογενειακό τους προϋπολογισµό. Η µεσαία τάξη διαλύθηκε από την υποτροπή της ύφεσης και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος. Οι φτωχοί χτυπήθηκαν άγρια από την κυνική επιλογή της κυβέρνησης της Αριστεράς να αυξήσει τους έµµεσους φόρους προκειµένου να συντηρήσει το κοµµατικό κράτος, το οποίο διαρκώς αυξάνεται και ζητά πόρους.
Η ΑΥΞΗΣΗ του ΦΠΑ, των φόρων κατανάλωσης στα καύσιµα, σε συνδυασµό µε τις περικοπές στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόµατα (θέρµανσης, ΕΚΑΣ κ.λπ.), ήταν µέτρα που έπληξαν ευθέως τους µισθοσυντήρητους και τις οικογένειες µε ανέργους. Τώρα αποκαλύπτεται ένα ακόµη µεγάλο ψέµα της κυβέρνησης. Οι πολιτικοί αριβίστες που έκαναν καριέρα και µεγαλούργησαν υποσχόµενοι σεισάχθεια και απόλυτη προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασµούς βρίσκονται αντιµέτωποι µε τη λαϊκή οργή.
ΟΙ ΣΚΛΗΡΟΙ «νεοφιλελεύθεροι» της ∆εξιάς είχαν φροντίσει να νοµοθετήσουν πλαίσιο προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων από τους πλειστηριασµούς ώστε οι δηµοπρασίες να γίνονται µόνο για τα ακίνητα υψηλής αξίας. Οι σηµερινοί αγωνιστές της Αριστεράς παραδόθηκαν πλήρως στην τρόικα και άφησαν απροστάτευτους τους δανειολήπτες, που ελπίζουν µόνο στην καλή πρόθεση των τραπεζιτών.
∆ΕΚΑ∆ΕΣ χιλιάδες δάνεια έχουν ήδη πωληθεί σε funds αντί εξευτελιστικών τιµών και τα «κοράκια των αγορών», για να θυµηθούµε µια παλαιότερη έκφραση του πρωθυπουργού, δεν αστειεύονται µε όσους χρωστούν.
ΟΤΑΝ είχε εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως µεγάλο στοίχηµα να τον εµπιστευθούν οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών. Οι «µη προνοµιούχοι» ήδη έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον Τσίπρα, που τους εξαπάτησε, η Ν.∆. µπορεί πλέον να διεκδικήσει µε τις προτάσεις της τη θετική ψήφο των περιφρονηµένων από από την κυβέρνηση κατοίκων των λαϊκών γειτονιών.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Πηγή