Πέμπτη, Ιανουαρίου 18

Ένα φαραωνικό έκτρωμα στην καρδιά του Πεντελικού!

penteliko-mypenteli
Γράφει ο Ζαχαρίας Λουδάρος
Ένα αξιόλογο υστεροβυζαντινό μνημείο του Πεντελικού όρους, το οποίο χρονολογείται στον 14ο ή τις αρχές του 15ου αιώνα, είναι ο Ταξιάρχης (ή Άγιοι Ασώματοι). Βρίσκεται στη ζώνη των λατομείων, στη θέση Καμάρι και σε υψόμετρο περίπου 800μ.

Ναοδομικά, πρόκειται για μικρή βασιλική με «τυφλό» τρούλο, η οποία καταλήγει ανατολικά σε φαρδιά ημιεξαγωνική αψίδα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ναού είναι οι εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες του, που σώζονται σχεδόν άθικτες, με εξαίρεση τους εξορυγμένους οφθαλμούς στα πρόσωπα των αγίων. Στο βόρειο τοίχο, βλέπουμε τη Σύναξη των Αρχαγγέλων που κρατούν εντός μεταλλίου την εικόνα του Ιησού Χριστού, καθώς και καβαλάρηδες, παράλληλους ο ένας στον άλλο, τους Αγίους Δημήτριο και Γεώργιο. Στο νότιο τοίχο, διακρίνουμε τις απεικονίσεις του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενός ηλικιωμένου αγίου του οποίου το όνομα δεν σώζεται, καθώς και των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Οι τοιχογραφίες αυτές σώζονταν μέχρι το 1933, όπου έκανε και την περιγραφή ο Αναστάσιος Ορλάνδος.
Αυτό το μνημείο είχε ανάγκη συντήρησης. Και πολύ ορθά ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) έκανε τους προηγούμενους μήνες εργασίες συντήρησης του μνημείου. Μέχρις εκεί θα ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι του ΣΠΑΠ είχαν τη φαεινή ιδέα μαζί με τη συντήρηση του μνημείου να εγκαταστήσουν κι ένα τσιμεντένιο μαυσωλείο ακριβώς μπροστά του!
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για τη σκοπιμότητα αυτού του… «έργου». Ένα ξύλινο τραπέζι και δυο παγκάκια θα ήταν αρκετά και θα «έδεναν» αρμονικά με το περιβάλλον και την αισθητική του χώρου. Για ποιο λόγο να πέσει τσιμέντο; Για ποιο λόγο να γίνει ένα αισθητικό έκτρωμα και ποια «φαραωνική» αντίληψη εκφράστηκε μέσα από αυτό;
Εύλογα επίσης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου ήταν ενήμερος για το «τερατούργημα» κι αν έδωσε τη συγκατάθεσή του. Υποθέτουμε πως θα ήταν διότι πολύ δύσκολα θα έκανε ο ΣΠΑΠ κάτι χωρίς την έγκρισή του.
Θεσμικά υπεύθυνος όμως για την αδειοδότηση του έργου είναι ο Δασάρχης Πεντέλης. Έδωσε τη σχετική άδεια; Και με ποιο σκεπτικό; Όταν έχουν γίνει ομηρικοί καβγάδες για την πλατεία Αγ. Τριάδας στην Παλαιά Πεντέλη, την οποία ο Δασάρχης θεωρεί «δασική έκταση», προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως το τσιμεντένιο «τερατούργημα» που ξεπετάχτηκε μπροστά από ένα υστεροβυζαντινό μνημείο μέσα στην καρδιά του Πεντελικού, δεν τον ενόχλησε διόλου. Και σύμφωνα με πληροφορίες έχει άμεση γνώση και αντίληψη του… «έργου», καθότι παρευρέθηκε και στη σχετική τελετή που έγινε ανήμερα των Ταξιαρχών.
Το θέμα δεν είναι ήσσονος σημασίας για να υποτιμηθεί. Δεν είναι μόνο η αισθητική ενόχληση και η περιβαλλοντική παραβίαση. Είναι επίσης και το κατά πόσο λειτουργούν οι θεσμοί και τελικά ποια κριτήρια προσδιορίζουν τη λειτουργία τους.
Αν δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε…
Πηγή: mypenteli.gr