Τετάρτη, Νοεμβρίου 21

Θα φτάσουμε μέχρι τις εκλογές;

Για ποιον λόγο πέφτει το χρηματιστήριο. Αυτά τα έχουμε πει εδώ και καιρό. Ότι οι επενδυτές δεν τρώνε κουτόχορτο, ότι βλέπουν το πλοίο να βουλιάζει, ότι ίσως και να μην υπάρχει μετά θάνατον ζωή. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουμε ή όχι να φτάσουμε μέχρι τις εκλογές. Στην Φραγκφούρτη οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους. Σημειώστε το.


Μία νέα κρίση στην Ελλάδα φοβίζει την Ευρώπη. Όχι γιατί η Ελλάδα μπορεί να συμπαρασύρει στον όλεθρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό δεν ισχύει και δεν ίσχυε, με εξαίρεση, ίσως, την περίοδο που οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν γεμάτες στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο λόγος του φόβου πηγάζει από την πιθανότητα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης. Λίγο πριν τις ευρωεκλογές η εικόνα μιας Ελλάδας στους δρόμους, μέσα σε συνθήκες οικονομικού ατυχήματος, θα έμοιαζε με πυρηνική βόμβα στο Παράδεισο. Θα ενίσχυε τις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη. Πάρτι θα έκανε ο Σαλβίνι. Θα χόρευε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών σε κατσαρόλα.

Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν το αδιέξοδο. Έχουν χάσει, έχουν χάσει ξανά, έχουν χάσει και πάλι και έχουν βαρεθεί. Είναι αμφίβολο αν σκεφτούν να επιστρέψουν σε αυτή την χώρα. Ούτε για διακοπές δεν τους βλέπω!

Οι «καλοί» επενδυτές, οι μεγάλες τράπεζες, τα μεγάλα συνταξιοδοτικά funds (funds και όχι τανκς ηλίθιοι) μας έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό. Από την αρχή της κρίσης. Την θέση τους πήραν ορισμένοι που θέλησαν να παίξουν το στοίχημα της Ελλάδας, αλλά έχασαν γρήγορα τα λεφτά τους και το 2015 μπήκαν και αυτοί σε θέση άμυνας. Το τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά είχαν τοποθετηθεί κερδοσκοπικά κεφάλαια που περίμεναν το τέλος των μνημονίων. Έπαιξαν Αλέξη και έχασαν. Δεν πρόκειται να δοκιμάσουν άλλη φορά!

Συνθήκες κραχ. Επειδή η ελπίδα χάθηκε. Σε αντίθεση με ό,τι σας έλεγε ο Νίκος Παππάς πριν τις εκλογές του 2015, αυτή η Δευτέρα δεν θα είναι μία συνηθισμένη μέρα. Κι αν όχι αυτή η Δευτέρα, ίσως η άλλη ή η επόμενη. Η αμφιβολία για την Ελλάδα ρίζωσε για τα καλά. Κι αυτό είναι πραγματικά πολύ κακό. Και δύσκολα αντιστρέψιμο. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση!

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
 .liberal.gr