Από τη μία δίνει από την άλλη «κλέβει» – Τα «μαγειρέματα» του Μαξίμου για την ψήφο των ομογενών

Πρόταση παρωδία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού «μαγειρεύει» το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν αρκεί που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες κυρίως νέοι, εξαναγκάστηκαν σε μετανάστευση λόγω κρίσης, τώρα η κυβέρνηση κατ΄ουσίαν θέλει να τους αφαιρέσει και το δικαίωμα της ψήφου.
Και αυτό γιατί, η πρόταση του Μαξίμου που θα πάρει μορφή νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες
θα δίνει μεν το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, όμως η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας. Δηλαδή θα αφαιρείται από μερίδα Ελλήνων πολιτών η δυνατότητα να διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα στην πατρίδα τους.
Επί της ουσίας, σύμφωνα με το σχέδιο – έκτρωμα, θα έχουμε δύο εκλογικές διαδικασίες.
Μια για την ελληνική επικράτεια από την οποία θα εκλέγονται 297 και όχι 300 βουλευτές και άλλη μια με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και διαφορετικούς υποψηφίους όπου θα ψηφίζουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού μέσω των προξενείων.
Η αποκάλυψη που έκανε η «Καθημερινή» για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, δείχνει ότι το Μαξίμου φοβάται ότι η ετυμηγορία τους θα είναι καταδικαστική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Στήνει έτσι στο παρασκήνιο εκλογομαγειρέματα και πολιτικές κουζίνες που δεν έχουν προηγούμενο.
Ψήφοι δύο ταχυτήτων δηλαδή κι ένα σχέδιο που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Η αντίδραση της ΝΔ
Να μην διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο προωθείται ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση, σημειώνει και προσθέτει ότι η «κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.
Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.
Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η ΝΔ θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Η κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΝΔ, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».