Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28

Λίστα, ελληνοποιήσεις, μεταγραφές - Στήνουν σκηνικό εκλογών, στα κρυφά

Λίστα, ελληνοποιήσεις, μεταγραφές - Στήνουν σκηνικό εκλογών, στα κρυφά
Φούλ σε προεκλογικούς ρυθμούς έχει μπεί το κυβερνητικό επιτελείο, έστω και αν η επίσημη γραμμή είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν το Φθινόπωρο.
Αλλωστε η ημερομηνία των εκλογών και ο ενδεχόμενος αιφνιδιασμός, είναι το μυστικό όπλο που κρατάει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι πρόκειται πλέον για κοινό μυστικό ότι δεν αποκλείονται εκλογές τον Μάιο.

Πυκνώνουν οι κρυφές συσκέψεις

Ηδη πυκνώνουν οι συσκέψεις, όπως φάνηκε από την χθεσινή, ξαφνική, νυχτερινή σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που προσπάθησαν να την κρατήσουν κρυφή. Παρόντα ήταν τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και όπως λένε οι πληροφορίες, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, φεύγοντας από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, προσπάθησε, κάνοντας χιούμορ, να διαψεύσει ότι η σύσκεψη είχε σχέση με εκλογικούς σχεδιασμούς: «Εκλογές; Ποιος ασχολείται με τις εκλογές; Ασχολείται κανείς;» είπε χαμογελώντας.

Σαν αυτο-τρολάρισμα έμοιαζε η φράση της Θεανώς Φωτίου, η οποία βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Τσακαλώτου είπε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί: «Ποιές εκλογές; Εγώ γεμιστά φτιάχνω»!

Παρόντες ήταν επίσης οι Γαβρόγλου, Ξανθός, Δρίτσας, Σβίγγου, Μαντάς και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Αλλά κανείς δεν θέλησε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της σύσκεψης...

Σπάνε 4 Δήμοι

Αλλωστε ο κ. Χαρίτσης ετοιμάζεται μόλις 3 μήνες πρίν από τις δημοτικές εκλογές, πράγμα πρωτοφανές, να σπάσει 4 δήμους με τροπολογία που θα καταθέσει στην Βουλή.

Συγκεκριμένα οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται και διασπώνται σε 10 νέους δήμους. Οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:

1. Δήμος Βόρειας Κέρκυρας. 2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων 3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας 4. Δήμος Αργοστολίου 5. Δήμος Ληξουρίου 6. Δήμος Σάμης 7. Δήμος Σερβίων 8. Δήμος Βελβεντού 9. Δήμος Μυτιλήνης 10. Δήμος Δυτικής Λέσβου

Η τροπολογία που θα κατατεθεί θα περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.

Λίστα, όχι σταυρός στις ευρωεκλογές;

Ενα άλλο κρυφό χαρτί που κρατάει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός είναι το πότε θα γίνει ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλά και το αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα η με σταυρό η ακόμα και με μικτό σύστημα. Ηδη η ασάφεια προκαλεί την αντίδραση της Νέας Δημοκρατία που υποψιάζεται παιχνίδια αιφνιδιασμού του Αλέξη Τσίπρα.

Με δήλωσή της χθές η Μαρία Σπυράκη κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους όρους διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο, 90 ημέρες πριν διεξαχθούν, να μην έχουν αποσαφηνιστεί οι διαδικασίες.

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να μάθει αν ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει τη λίστα για τις ευρωεκλογές, αν σκέφτεται να αλλάξει τις ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών κατά μια Κυριακή και αν ισχύει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μπει ποσόστωση 40% στη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια, σημείωσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει μια τέτοια επιλογή.

Η λίστα στις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ενδεχόμενη επιστροφή της λίστας η ένα μικτό σύστημα θα δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο στο ΚΙΝΑΛ αφού για 2 εκλόγιμες θέσεις συνωστίζονται 4 υποψήφιοι. Οι νυν ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Ευα Καϊλή, ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης. Ο σταυρός δίνει την επιλογή στους ψηφοφόρους.

Σε περίπτωση λίστας, η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να κάνει επώδυνες επιλογές για το ποιοί θα είναι οι 2 πρώτοι στην λίστα τους οποίους θα τοποθετήσει: ο αδελφός του Γ. Παπανδρέου, οι συνυποψήφιοί της για την ηγεσία Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης ή η πρώτη σε σταυρούς για την ευρωβουλή Εύα Καϊλή;

Γέφυρες των ...στεναγμών

Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις φιλίας και η προσπάθεια διεμβολισμού του Κινήματος Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν. Μπορεί η μεταγραφή των Θάνου Μωραϊτη και Αγγελου Τόλκα όχι απλά να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά να προκάλεσε και γκρίνες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η επιχείρηση απορρόφησης μικρών και μεσαίων στελεχών του Κινήματος θα συνεχιστεί.

Χθές έκανε την εμφανισή της η πρωτοβουλία Γέφυρα, την οποία προωθούν ορισμένοι παλαιοί φίλοι του Κώστα Σημίτη και ορισμένοι οπαδοί του Φώτη Κουβέλη. Μπορεί το μόνο όνομα που έκανε εντύπωση να ήταν αυτό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρη, ο οποίος υπέγραψε ένα κείμενο της Γέφυρας, αλλά η επιστράτευση μικρομεσαίων πρώην Πασόκων, αποσκοπεί στην προσέλκυση «προοδευτικών» ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει το 2015 ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως αποσύρθηκαν απογοητευμένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, και συγκροτούν ήδη το 30% της δεξαμενής των αναποφάσιστων.

Θα ακολουθήσει η εκδήλωση που διοργανώνουν στις 4 Μαρτίου ο κ. Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη, για ένα προοδευτικό μέτωπο στις ευρωεκλογές, με παρόντα και συμμέτοχο τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Εκεί θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά απέτυχαν οι προσπάθειές του να πάνε στην εκδήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παρέμβαση Καρτερού

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποτυχημένες μεταγραφές των Θάνου Μωραίτη και Αγγελου Τόλκα, ο σύμβουλος επικοινωνίας και επικεφαλής του γραφείου τύπου του Μαξίμου Θανάσης Καρτερός έγραψε στην Αυγή:

«Όταν μιλάμε για προοδευτική συμπαράταξη και αποκλείουμε όσους στο παρελθόν ήταν αντίπαλοί μας, μίλησαν άσχημα για μας και την πολιτική μας, αμφισβήτησαν τη στρατηγική μας, κατάγγειλαν κάποιες πλευρές της, μάλλον μιλάμε για συμπαράταξη με τον εαυτό μας. Δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά διάβρωση επειδή κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ μεταναστεύουν κοντά του. Υπάρχουν αρκετοί εξ απαλών ονύχων ΣΥΡΙΖΑίοι, αριστεροί αφοσιωμένοι, για να τον προφυλάξουν. Διαθέτει και κομματική συνοχή και πολιτική αυτοπεποίθηση. Στο κάτω – κάτω, κάποιοι μετανάστες από το ΠΑΣΟΚ – κάποια εκατομμύρια μετανάστες δηλαδή- τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Αυτοί να δείτε τι μας είχαν σύρει μέχρι να βρεθούν με το ψηφοδέλτιό μας στο χέρι. Να κολυμπήσουμε στο ρεύμα της νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Στην ανοιχτή θάλασσα, με όλους τους κινδύνους και τις παγίδες που αυτή κρύβει. Ή να παραμείνουμε στον όρμο της κομματικής σιγουριάς. Αυτό είναι κάθε φορά, σε κάθε εποχή, το δίλημμα των συμμαχιών για την Αριστερά».

Οργή στο ΚΙΝΑΛ

Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να λαφυραγωγήσει τους πράσινους ψηφοφόρους έχουν προκαλέσει οργή στο Κίνημα Αλλαγής, πόσο μάλλον που οι πληροφορίες θέλουν στις ευρωεκλογές, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμίζει το κόμμα της Αλλαγής. Εκτός του Παναγιώτη Κουρουμπλή ακούγεται ότι ο πρωθυπουργός θα προτείνει να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και πρόσωπα όπως η Λούκα Κατσέλη η ο Γιάννης Ραγκούσης, πρόσωπα ωστόσο που δεν διαθέτουν κοινωνική αναγνώριση και έχουν περιορισμένο κοινό και εμβέλεια.

Οι επιθετικές κινήσεις σε βάρος του ΚΙΝΑΛ προς το παρόν πάντως μάλλον προκαλούν αντίρροπες τάσεις, αφού και ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Λαλιώτης και η Φώφη Γεννηματά φρόντισαν να υψώσουν τείχη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής.

Η πιο σκληρή δήλωση προήλθε από τον πρώην πρωθυπουργό που ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύονταν να τον δούν στην εκδήλωση της Λούκας Κατσέλη με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς: «Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους ενόψει εκλογών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ενώ σε μία εξίσου σκληρή δήλωση η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τους πρόθυμους να προσφέρουν χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξαγοράστηκαν:

«Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα, που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και στην πολιτική απομόνωση. Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής» είπε.

Κόλπα και με την ιθαγένεια

Ορισμένοι στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβούνται ότι στην πορεία προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να κάνει παιχνίδι και με τις ελληνοποιήσεις. Υπάρχουν πληροφορίες οτι έρχεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για να δίδεται πιο γρήγορα και πιο «ευέλικτα» η ιθαγένεια σε αλλοδαπούς.

Βασικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων θα είναι να γίνει λιγότερο αυστηρή η προϋπόθεση της γνώσης των Ελληνικών.

Η κατάθεσή του µόλις τρεις µήνες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των δηµοτικών-περιφερειακών εκλογών -πιθανώς και των εθνικών- αναµένεται να προκαλέσει εκρηκτικό κλίµα στη Βουλή.

Και στη Νέα ∆ηµοκρατία ήδη έχει δοθεί η εντολή στους αρµόδιους τοµεάρχες Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργαντά, να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις ρυθµίσεις που θα φέρει το νοµοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.


iefimerida.gr
 politika-gr.