Πέμπτη, Ιουνίου 20

Η γνωστική επιδείνωση επιταχύνεται έπειτα από καρδιακή προσβολή

Η γνωστική επιδείνωση επιταχύνεται έπειτα από καρδιακή προσβολή
Ζήσης Ψάλλας
Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που διερεύνησαν την εξέλιξη της γνωσιακής παρακμής πριν και μετά τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, περιελάμβανε δεδομένα από ένα σύνολο 7.888 συμμετεχόντων από την English Longitudinal Study of Aging (ELSA).
Η μελέτη περιέλαβε άτομα άνω των 50 ετών από το 2002 έως το 2017.
 Χρησιμοποιήθηκαν οχτώ φορές εξετάσεις για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας των συμμετεχόντων σε μια περίοδο παρακολούθησης 12 ετών. Κατ' αρχάς, η λεκτική μνήμη αξιολογήθηκε εξετάζοντας την άμεση και καθυστερημένη ανάκληση 10 μη σχετικών λέξεων. Δεύτερον, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ονομάσουν προφορικά όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν σε ένα λεπτό. Τρίτον, ο χρονικός προσανατολισμός αξιολογήθηκε μέσω τεσσάρων ερωτήσεων σχετικά με την τρέχουσα ημερομηνία (ημέρα, μήνα, έτος και ημέρα της εβδομάδας).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, το 5,6% των συμμετεχόντων παρουσίασε καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη. Εκείνοι με στεφανιαία νόσο έδειξαν ταχύτερους ρυθμούς γνωστικής υποβάθμισης και στις τρεις εξετάσεις. Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με στηθάγχη έδειξαν ισχυρή πτώση στον χρονικό προσανατολισμό, ενώ οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή είχαν σημαντική νοητική πτώση στη λεκτική μνήμη και στη σημασιολογική ευελιξία.

«Ακόμη και οι μικρές διαφορές στη γνωστική λειτουργία μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Wuxiang Xie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Imperial College School of Public Health στο Λονδίνο. «Οι ασθενείς με καρδιακή προσβολή και στηθάγχη χρειάζονται προσεκτική παρακολούθηση στα χρόνια που ακολουθούν τη διάγνωση».
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η στεφανιαία νόσος μπορεί να συμβάλει άμεσα στη μείωση της γνωστικής λειτουργίας λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο. Μια προηγούμενη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ισχαιμική καρδιακή νόσος συσχετίστηκε με εγκεφαλικά μικροφράγματα, υποδηλώνοντας ότι η στεφανιαία νόσος μπορεί να συσχετιστεί με την εγκεφαλική νόσο των μικρών αγγείων - μια κύρια αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους - και ως εκ τούτου συμβάλλει στη γνωστική εξασθένηση.zougla.gr/