Δευτέρα, Αυγούστου 5

Γεια την Ευρώπη του σοσιαλισμού και του ανθρώπου

Σωτήρης Βλάχος

Η δεξιά σε πορεία διάλυσης της Ευρώπης

Η Δεξιά μπαίνει σε πορεία διάλυσης της Ευρώπης. Ο Μπόρις Τζόνσον, υποστηρικτής σκληρού, χωρίς συμφωνία Brexit, εκλέχθηκε νέος αρχηγός της δεξιάς παράταξης και «χρήζεται» νέος πρωθυπουργός.
Η συνθηματολογία του Τράμπ, «να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά», αλλά και η αμετροέπεια συνθημάτων ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζουν τώρα τη παραδοσιακή Δεξιά και της Βρετανίας.


«Η αποστολή μας είναι να έχουμε Brexit στις 31 Οκτώβρη με στόχο να ενώσουμε και να επανενεργοποιήσουμε το μεγάλο μας Ηνωμένο Βασίλειο, και να κάνουμε αυτή τη χώρα τη σπουδαιότερη πάνω στη γη…».

Πριν την επίσκεψη του στη Σκωτία την εβδομάδα που μας πέρασε, δήλωσε ότι:

«Η Ένωσή μας –δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο- είναι η πιο επιτυχημένη πολιτικά και οικονομικά ένωση στην ιστορία…»

«Έτσι, καθώς ετοιμαζόμαστε για το λαμπρό μας μέλλον μετά το Brexit…»

Πολλά όχι έχει εισπράξει από την πρώτη στιγμή για τα αιτήματά του που αφορούν στην αλλαγή των όρων αποχώρησης, με τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit να τα χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτα» και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, να τονίζει, για ακόμα μια φορά, ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με την Τερέζα Μέι είναι «η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ε.Ε.»

Παρ’ όλα αυτά, στρατηλάτης σε εκστρατεία, κάνει σε πανηγυρικό τόνο όλες του τις δηλώσεις για τον εχθρό και την επικείμενη νίκη πάνω σ’ αυτόν, από την πρώτη του ομιλία μετά την εκλογή του.

Και δεν αμελεί να προειδοποιεί ότι , «το Ηνωμένο Βασίλειο στην περίπτωση της άτακτης εξόδου δεν πρόκειται να καταβάλει τα 39 δισεκατομμύρια λίρες που προβλέπουν οι όροι του ‘διαζυγίου’», καλλιεργώντας τη ψευδαίσθηση ότι αυτό θα μείνει αναπάντητο.

Σε σχηματισμό «Πολεμικού Συμβουλίου» με μέλη τον ίδιο και έξι υπουργούς, όλοι φανατικοί Brexiters, προχωρά ο Μπόρις Τζόνσον. Συμβουλίου, το οποίο «θα εξετάζει τις εξελίξεις και θα λαμβάνει αποφάσεις,… ο όρος ‘Πολεμικό Συμβούλιο’ παραπέμπει στον αντίστοιχο ήρωά του, Ουίστον Τσόρτσιλ, που θέλει να μιμηθεί».

Μόνο που ο παραλληλισμός δεν πρέπει να είναι μόνο με τις δηλώσεις Τσόρτσιλ, αλλά με όλο το σκηνικό πριν τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Που η κρίση μετά το 1929 έσπρωξε σε ακραίους οικονομικούς ανταγωνισμούς και στον Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι και τώρα, που το κραχ του 2008 έβαλε τέλος στη δυνατότητα διανομής λαφύρων μεταξύ των Ευρωπαίων καπιταλιστών και δημιούργησε συνθήκες κατανομής ζημιών, το τροπάρι αλλάζει. Η παραδοσιακή Δεξιά υιοθετεί την ατζέντα της Ακροδεξιάς και του φασισμού, αλλά και την αμετροέπεια δηλώσεων και στόχων τους. Όπως ακριβώς έκανε στην Ελλάδα που υιοθέτησε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής στο ζήτημα των Σκοπίων και που διαθέτει τα ανάλογα στελέχη, όπως τον Άδωνη Γεωργιάδη, για να υιοθετήσει και πολιτική εξόδου από την ΕΕ όταν η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση δείξει ακόμα περισσότερο τα δόντια της.

Η παραδοσιακή Δεξιά μπήκε σε πορεία που θα αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο όλη την υποκρισία της για τις κοινές αξίες της ΕΕ.

Ακόμα και αν ο Μπόρις Τζόνσον, κάτω από την πίεση της κατάστασης, αλλάξει κατεύθυνση την τελευταία στιγμή, είναι από τη Δεξιά που θα προκύψει ο κατακερματισμός της Ευρώπης. Που θα γίνει μέσα σε κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και ακραίων οικονομικών ανταγωνισμών που θα βάλουν στην ημερησία διάταξη και τους πολέμους ξανά, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Μόνο η ευρωπαϊκή Αριστερά θα μπορούσε να κρατήσει τους λαούς της Ευρώπης ενωμένους. Συντονίζοντας την πάλη ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, κάνοντας τις κρατικές επενδύσεις προτεραιότητα, διαγράφοντας το χρέος που κρατά την ήπειρο αλλά και τον κόσμο στις τανάλιες της κρίσης.



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη

 sioualtec.blogspot.com